Familia care ne dezbină - Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

DE Ramona Ursu | Actualizat: 05.10.2018 - 09:53

Rezultatul alianței dintre „travestiul de social-democrație și clericalismul ortodoxist“, așa caracterizează politologul Vladimir Tismăneanu referendumul privind căsătoria.

SHARE

Profesorul Vladimir Tismăneanu este de părere că demersul Coaliției pentru Familie este o falsă temă de care profită, însă, PSD în scop manipulatoriu: „Pe lângă intențiile diversioniste lesne dovedibile, ceea ce urmăresc pesediștii cu al lor penibil referendum este să prezinte românii drept o colectivitate bântuită de anxietăți ancestrale, un trib primordialist obsedat de o fictivă «normalitate», condus de auto-desemnați profeți, tribuni și mântuitori. Pe scurt, o utopie obscurantistă de o desuetitudine fără țărmuri“. 

Pentru această „sfidare a rațiunii critice“, completează politologul, există un singur răspuns „de o simplitate clară precum cristalul: Boicot! Pur și simplu, un refuz al acestei înscenări de un absurd total și definitiv în Europa anului 2018. Când travestiul de social-democrație se aliază cu clericalismul ortodoxist, avem de-a face cu un cocktail năucitor și periculos. Când spun penibil, mă gândesc la vizibilitatea planului manipulativ. Este un exercițiu propagandistic organizat de PSD pentru a deturna atenția de la adevăratele probleme ale țării, în primul rând de la ancheta privind gazarea în masă din 10 august și străduințele de a îngenunchea statul de drept“. 

Specialistul în politologie descrie și felul în care, în opinia lui, s-a ajuns la referendum, prin punerea „în circulație a unor himere care apelează la fobii și anxietăți mărturisite mai mult ori mai puțin deschis. Se alege o temă presupusă a fi de interes public (definiția constituțională a familiei), se mobilizează tot felul de asociații și coaliții (politice, religioase etc.), se proclamă urgența momentului și faptul că «imperativul epocii» (adică «porunca vremii», cum ar fi zis legionarii și cuziștii) face acest plebiscit testul salvgardării neamului și gliei, (ambele, firește, veșnice și strămoșești)“. 

„Au ca scop nimicirea statului de drept“

Vladimir Tismăneanu critică și poziționarea toxică a unei părți a presei pe tema referendumului, care vine mănușă propagandei susținute de PSD. „Ceea ce mi se pare de o maximă, colosală ironie este alianța dintre un partid membru al Internaționalei Socialiste, membru al grupului socialist din Parlamentul European și formațiuni, reviste, ziare și indivizi de orientare dur-tradiționalistă. Nu vorbesc aici despre conservatorismul politic, ci despre acele poziții definitorii pentru societatea închisă și efectele ei asupra minților umane. Am văzut recent, pe prima pagină a unui ziar antifrastic numit «România Liberă», imaginea unui imund poster homofob“, adaugă profesorul. 

Conform acestuia, exemplul ziarului mai sus-menționat i-a amintit „de dezumanizarea evreului în caricaturile naziste. Condus de o echipă putinofilă, din ceea ce a fost cândva ziarul societății civile nu a mai rămas decât numele. În rest, trogloditism politic, machism, atavism, arhaism, autohtonism. Iar PSD îmbrățișează, susține, promovează acest gen de fantasme pseudo-salvaționiste. În concluzie, referendumul este un instrument politic conceput în chip cinic de către acel grup de interlopi care au ca scop principal nimicirea statului de drept“. 

Citește dosarul Familia care ne dezbină

Familia care ne dezbină. Despre referendumul din 6-7 octombrie

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te