Stadioane de 100.000.000€ la București, Timișoara, Galați, orașe fără Șosele de Centură

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.04.2024 - 17:49
Curg bani de stadioane de peste 100 milioane € în România. După București și Timișoara, la Galați - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Curg bani de stadioane de peste 100 milioane € în România, în anul electoral 2024. Dacă Guvernul a dat undă verde pentru noul stadion Dinamo București de 170 milioane €, la Timișoara se va construi unul de 120 milioane € și la Galați unul de 100 milioane €.

SHARE

„Panem et circenses”, în latină, „Pâine și circ”, în română. Este o expresie născută acum mai bine de 2.000 de ani, în Roma antincă, care i-a inspirat pe mulți conducători de-a lungul timpului, pentru a distrage atenția populației de la problemele statelor, și este foarte actuală, se pare, și în zilele noastre.

În anul electoral 2024, în România, se aprobă proiecte de stadioane de sute de milioane de euro pe bandă. 

Curg bani de stadioane de peste 100 milioane € în România. După București și Timișoara, la Galați

Galațiul nu are încă drum de centură. În 2023, abia au început expropierile pentru proiectul Variantei Ocolitoare a Galațiului, care va avea 33,6 kilometri și va costa aproximativ 840 milioane lei. Adică, circa 168 milioane €. 

Dar primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat, luni, 22 aprilie 2024, într-o conferinţă de presă, începerea studiului de fezabilitatea în vederea construirii unui stadion de 25-30.000 de locuri, pe baza Arenei Dunărea, care va costa 100 milioane €. 

Banii vor veni în cea mai mare parte de la Compania Naţională de Investiţii şi de la bugetul local.

Citește și: Autoritățile dintr-un oraș al României au decis să transforme un stadion într-un mall. Motivul

"Pentru că toate lucrurile frumoase te obligă la ceva, sunt în postura de a vă anunţa că dăm drumul la studiul de fezabilitate pentru viitorul stadion de aici de la Galaţi, care urmează a fi construit pe baza stadionului Dunărea.

Vom vedea dacă vom putea obţine ceva din această jumătate de stadion pe care deja o avem construită, pentru că toate stadioanele moderne au alte utilităţi.

Va fi un stadion de 25.000, maximum 30.000 de locuri. E un proiect care probabil va avea nevoie de şase luni de zile pentru a avea proiectul de fezabilitate din calculele noastre. Se va ridica la suma de 100 de milioane de euro.

Banii vor veni probabil în cea mai mare parte de la Compania Naţională de Investiţii şi de la bugetul local.

Mai avem de trecut un singur hop, ne dorim ca săptămâna viitoare să avem şi Hotărârea de Guvern pentru ca mai apoi să înceapă licitaţia. Suntem singura echipă din Moldova care a reuşit să câştige campionatul (de fotbal) şi cred că Moldova, nu doar Galaţiul, are nevoie de o astfel de construcţie", a declarat Pucheanu.

Citește și: În orașul fără echipă în Liga 1 se va construi un al doilea stadion modern. Costă 75 milioane €

El a afirmat, totodată, că se vor începe lucrări de construcţie şi la patinoar şi la bazin, în privinţa noului stadion avansând ca termen de finalizare a lucrărilor anul 2028.

"Cred că este nevoie alături de stadion şi patinoar şi de bazin, care este şi el foarte aproape de a fi lansat în licitaţie publică.

Dar şi micile baze sportive de cartier, pe care trebuie să le reînviem, până în momentul de faţă reuşind să facem cinci sau şase săli de sport, lucru care poate nu este mult, dar cu siguranţă nu este puţin. 

Cel mai devreme probabil peste un an şi jumătate să înceapă efectiv construcţia, dacă nu cumva doi ar fi o promisiune nerealistă. Termenul de finalizare ar fi cam de patru ani, cam aşa. Stadionul Oţelul va rămâne cel mai probabil ca bază de antrenament pentru Oţelul Galaţi pe viitor, iar pe noul stadion să fie jucate meciurile oficiale", a adăugat Pecheanu.

Stadion de 170 milioane € pentru Dinamo București, stadion de 120 milioane € la Timișoara

Cabinetul Ciolacu a dat o Hotărâre de Guvern joi, 21 martie 2024, prin care a înlăturat toate obstacolele din calea construirii unei noi arene în Ștefan cel Mare pentru Dinamo București.

Citește și: „Câinii” pot deschide șampania. Dinamo va avea stadion nou de 170 milioane €. Îl plătește guvernul

Potrivit HG, valoarea totală a construcției noului complex sportiv din Ștefan cel Mare se ridică la 854.573.400 lei. Adică, la peste 170 milioane €.

Citește și: „Povestea” a 11 km din Centura Capitalei, între DN2 și A2, continuă. Nouă licitație, după 12 ani

Poate, mai bine, dacă tot există bani, aceștia ar fi putut fi direcționați către reabilitarea Șoselei de Centură București care trebuia să fie gata din 2017, capitala României fiind singura metropolă europeană care nu dispune încă măcar de un inel de centură pe care să se poată circula în condiții civilizate. 

Citește și: VIDEO PSD nu a putut moderniza în 6 ani un km din Centura București, unde apar cozi de mii de mașini

Și Timișoara va avea un stadion nou de 120 milioane €, deși nu are drum de centură. Pe Varianta de Ocolire Sud Timișoara lucrările au ajuns în momentul de față la circa 70%, termenul de finalizare fiind iulie 2024. Dar pentru Varianta Ocolitoare Timișoara Vest, care va închide practic inelul de centură din jurul Timișoarei, Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avizat Studiul de Fezabilitate abia în decembrie 2023. 

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a declarat, joi, 18 martie 2024, că noul stadion "Dan Păltinişanu" din municipiul Timişoara "a intrat în ultima etapă", indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv urmând să fie aprobaţi în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD Timiş, acesta este ultimul pas procedural înaintea demolării vechii arene timişorene.

Citește și: Încă un stadion în România! Arena costă 120.000.000 € și va avea 30.000 de locuri

Vechiul Stadion de fotbal "Dan Păltinişanu" din Timişoara a rămas în picioare, deşi ar fi trebuit demolat în urmă cu doi ani, pentru a se construi altul în loc, întrucât nu a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru viitoarea investiţie.

Consiliul Judeţean Timiş a decis în februarie 2022 să închidă Stadionul "Dan Păltinişanu", după ce nocturna a căzut de două ori în unul din meciurile jucate de Poli Timişoara acasă.

În locul actualului stadion ar urma să fie ridicată o altă arenă, cu 30.000 de locuri, investiţia fiind evaluată la circa 120 de milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată de Compania Naţională de Investiţii şi administraţia judeţeană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te