joi 11 decembrie
EUR 5.0898 USD 4.3493
Abonează-te
Newsweek România

Cum să-ți dai seama dacă peștele pe care îl pui pe masa de sărbători este proaspăt. Experții te avertizează

Data publicării: 11.12.2025 • 19:30
Femeie care pregătește pește la cuptor - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care pregătește pește la cuptor - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care gătește un pește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care gătește un pește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În goana pregătirilor pentru masa de sărbători, mulți români aleg peștele ca element central al meniului, însă specialiștii avertizează că nu orice produs expus la raft este cu adevărat proaspăt.

Pentru a vă asigura că peștele pe care îl cumpărați este sigur pentru consum, este esențial să îl alegeți cu atenție, analizând atât aspectul, cât și mirosul și modul în care este depozitat la punctul de vânzare.

Într-un interviu pentru UNIAN, Andrei Kosinov, medic la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a explicat ce trebuie urmărit atunci când achiziționați pește, cum ar trebui depozitat și gătit corect și de ce chiar și somonul vândut viu la tejghea nu garantează întotdeauna siguranța.

Cum recunoști prospețimea peștelui după aspect

Potrivit specialistului, primul pas este alegerea atentă a produsului. Semnele vizibile de prospețime sunt cele mai importante.

„Acordați atenție, în special, ochilor peștelui – aceștia trebuie să fie limpezi, rotunzi și strălucitori. De asemenea, mirosul este un indicator esențial: peștele proaspăt are un miros natural de mare sau de râu, dar nu trebuie să prezinte mirosuri înțepătoare de amoniac sau note de putrefacție”, a subliniat medicul.

Citește și FOTO Alternativa bogată în vitamine de 15 ori mai sănătoasă decât somonul și de 10 ori mai ieftină

El spune că este important să se evite cumpărarea peștelui din piețe spontane sau din locuri unde nu se respectă standardele sanitare. În astfel de piețe, peștele stă adesea în aer liber, fără gheață, pentru o perioadă necunoscută de timp, ceea ce poate afecta negativ calitatea produsului și poate duce la intoxicații.

„Un alt punct important: dacă cumpărătorul intenționează să transporte peștele pentru o perioadă lungă de timp fără refrigerare, este mai bine să folosească pungi frigorifice speciale, care mențin o temperatură scăzută și păstrează produsul proaspăt. Acasă, peștele trebuie așezat pe raftul de jos al frigiderului, separat de alte alimente. Cât timp poate fi păstrat în frigider? Ei bine, nu mai mult de 24 de ore. Maxim 1,5 zile”, spune Andrey Kosinov.

Ce culoare ar trebui să aibă branhiile peștelui proaspăt?

Potrivit medicului, acestea ar trebui să fie de culoare roșie sau roz și să se potrivească strâns pe corp.

„Principala regulă rămâne mirosul - ar trebui să fie proaspăt, fără amoniac sau note neplăcute”, a remarcat medicul.

El a adăugat, de asemenea, că culoarea branhiilor poate varia în funcție de specia de pește și de factorii externi, așa că uneori un pește sănătos poate arăta neobișnuit, iar pentru o concluzie definitivă, cel mai bine este să consultați un specialist.

„În acest caz, cel mai bine este să nu cumperi nimic care să te facă să fii suspect. E mai bine să nu mănânci decât să fii nevoit să-l tratezi mai târziu”, a concluzionat doctorul.

Cum se decongelează peștele cumpărat congelat

Kosinov spune că nu ar trebui să dezgheți niciodată peștele la temperatura camerei; este mai bine să o faci la frigider.

„Dacă gătiți pește imediat, puteți accelera procesul folosind apă rece sau un cuptor cu microunde. După gătire, asigurați-vă că spălați bine toate ustensilele folosite și le păstrați separat de ustensilele folosite pentru carne sau alte alimente pentru a evita contaminarea încrucișată”, a remarcat el.

Doctorul a subliniat, de asemenea, importanța gătirii peștelui la o temperatură suficient de ridicată - aproximativ 70°C (158°F) în interior. Bucățile mari de pește, a spus el, ar trebui coapte timp de cel puțin 15-20 de minute, iar când fierb, încă 15-20 de minute după fierbere. Este important să ne amintim că până și peștele cu aspect sănătos poate conține toxine, așa că gătirea corectă este esențială, a spus doctorul.

Pot fi prezente toxine și diverse leziuni chiar și în peștii vii care sunt vânduți?

Doctorul spune că da, iar riscurile depind de originea peștelui.

Persoană care gătește un pește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care gătește un pește - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

„Fermele piscicole folosesc uneori aditivi chimici pentru a preveni răspândirea infecțiilor și este important ca nivelurile acestora să nu depășească limitele admise - acest lucru poate fi determinat doar în laborator. Peștele poate conține, de asemenea, bacterii, cum ar fi salmonella, care apare atunci când lanțul frigorific este perturbat sau atunci când este transportat necorespunzător. Prin urmare, este important să se acorde atenție condițiilor de creștere, documentației vânzătorului, certificatelor sanitare și originii produsului”, explică Andrey Kosinov.

Există riscul de botulism din cauza consumului de pește de calitate proastă?

Doctorul observă că există riscuri deoarece botulismul este o boală foarte gravă.

„Poate apărea atunci când se consumă pește preparat necorespunzător, în special pește uscat, sărat sau afumat. În ceea ce privește simptomele inițiale: dacă o persoană a mâncat pește și după un timp — de la o oră la câteva ore, în funcție de cantitatea de toxină — începe să se simtă rău, să vomite și să facă febră, trebuie să meargă imediat la secția de boli infecțioase.”, a remarcat medicul.

Citește și Este puiul mai sănătos decât somonul? Nutriționiștii explică care alegere este mai bună

Kosinov a atras atenția și asupra necesității de a colecta rămășițele unor astfel de pești pentru cercetări de laborator.

Peștele viu de pe tejghea chiar garantează prospețimea și siguranța consumului?

Potrivit lui Andrey Kosinov, dacă trebuie să alegi între pește viu și eviscerat, peștele viu este opțiunea mai bună, dar numai dacă este achiziționat dintr-o sursă de încredere. Marile lanțuri de magazine cu raioane dedicate pentru pește depozitează peștele în mod corespunzător și îl pot eviscera chiar în fața ta.

Acest lucru este convenabil și mai sigur decât cumpărarea de pește eviscerat care a stat mult timp pe tejghea și care și-ar fi putut pierde prospețimea.

Citește și Care sunt cei mai sănătoși 3 pești de mâncat? Din supermarket costă 7 lei suta de grame

Doctorul a subliniat că oricine poate aduce pești pentru analize de laborator dacă are îndoieli sau suspectează o infecție. Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt de obicei rare și asociate cu incidente specifice, mai degrabă decât cu un fenomen răspândit.

Mai multe articole din secțiunea Actualitate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră