Recunoașteți personajul? Actorul retras la 35 ani. Căsătorit cu actrița din „Operațiunea Monstrul”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.03.2024 - 15:45
Actorul-vedetă care s-a retras la 35 de ani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu irina petrescu
nutu

Personajul masculin din imagine s-a retras la doar 35 de ani, când a decis să plece din țară și să renunțe la actorie. Deși în România era o mare vedetă, în SUA și-a schimbat total viața. S-a căsătorit cu actrița din „Operațiunea Monstrul”, care a avut un destin asemănător.

SHARE

Personajul de astăzi este un actor care s-a retras la 35 de ani, atunci când a decis să fugă din România și să devină taximetrist în SUA.

Citește și: Recunoașteți personajul? O mare actriță, iubită nebunește de Adrian Pintea. Sunt 11 ani fără ea

Divorțat de soția din America, s-a recăsătorit cu actrița din celebra peliculă „Operațiunea Monstrul”, care  avut un destin asemănător. Actorul-vedetă de altădată împlinește pe 17 martie, onorabila vârstă de 80 de ani.

Recunoașteți personajul? S-a retras la 35 de ani. Căsătorit cu actrița din „Operațiunea Monstrul”

Dan Nuțu a rămas în cinematografia noastră un fel de James Dean a cărui imagine pe peliculă va rămâne mereu tânără.

Și asta, chiar dacă actorul încă trăiește, spre deosebire de starul american, mort la doar 26 de ani. Mai mult, duminică, 17 martie împlinește vârsta de 80 de ani.

Așa că va fi mereu rebelul adolescentin care a cucerit publicul încă de la prima apariție într-un film, la 21 de ani.

Dan Nuțu s-a născut la 17 martie 1944, în București, familia sa licuind foarte aproape de Piața Romană, putânnd astfel ajunge rapid la cele mai importante cinematografe ale Capitalei, pe atunci, „Patria” și „Scala”.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani

Iar băiețelul care a avut norocul ca și mama sa să fie pasionată de filme, le sorbea cu nesaț, fiind fascinat de  ceea ce vedea pe marile ecrane.

„Am murit după film toata copilăria. Mă rugam la Dumnezeu nopțile să mă văd cu capul mare pe stâlpul de la Patria (n.r. cinema Patria)”, spunea actorul într-un interviu.

Iar acesta i-a fost drumul, cel puțin o perioadă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1966, iar în teatru a activat pe scena prestigiosului Teatru Bulandra.

Dan Nuțu, alături de Irina Petrescu, în filmul din 1966 care l-a făcut celebru, „Duminică la ora 6”, regizat de Lucian Pintilie - Foto: Facebook/Cineclic

Foarte curând, în 1966, visul de copil i se va împlini, capul său apărând pe afișele mari de la cinema Patria, care anunțau filmul „Duminică la ora 6”, în care avea rol principal. Regizorul producției era Lucian Pintilie, aflat și el la debutul ca regizor principal.

Jocul său profund, dar în același timp direct, privirea visătoare, dar încărcată de neliniști și rebeliune a cucerit marele public, Nuțu devenind peste noapte o vedetă.

Au urmat alte filme care i-au consolidat acest statut, precum „Diminețile unui băiat cuminte” (1967), „Meandre” (1967),„Prea mic pentru un război atât de mare”(1972), „Bariera (1972), „100 de lei” (1973), „Dincolo de nisipuri” (1974) sau „Porțile albastre ale orașului” (1974).

Era tânăr, faimos, cu mare succes la femei și câștiga mult peste un român obișnuit, chiar și onorariul maxim de atunci, de 40.000 de lei pentru un film, conform propriilor mărturisiri.

Citește și: La 35 de ani apăruse în 20 filme. Povara succesului îl face să fugă în SUA unde e șofer. Nu regretă

Totuși, ceva nu-i dădea pace, ceva îl nemulțumea și a decis că nu-mi maigăsește locul și rostul în România.

Așa se face că în anul 1979, în timpul filmărilor la „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, a decis să rămână în Germania unde se afla într-un turneu și nu s-a mai întors în țară, scrie ceff.ro.

Avea doar 35 de ani când a „dat la spate” tot ce avea în țară, inclusiv cariera și statutul conferite de faima sa ca actor.

Pentru actorul-vedetă în România începea un cu totul alt capitol al vieții, ca anonim într-o lume care nu-l mai recunoștea pe stradă și unde trebuia să muncescă din greu pentru a supraviețui. În plus, deși era încă tânăr, nu mai era suficient de tânîr pentru a încerca să bată la porțile producătorilor de filme.

Dar, mai mult de atât, se săturase de actorie, considerând că nu mai avea ce să-i ofere sau ce să demonstreze în acest domeniu.

„Nu mai aveam ce face in Romania. Cu Nicolaescu nu am facut niciodata si nici nu aveam de gand sa fac filme. Nu mai aveam cu cine lucra. Le facusem pe toate.

Facusem si teatru, si film, si ma plictisisem de amandoua. Teatrul nu-mi placea. Cand repetam era ok, dar cand joci "Elisabeta I" cinci ani de zile...”

În SUA, a „aterizat” direct în Manhattan, în New York unde a trebuit să-și câștige existența.

A făcut multă taximetrie, dar a urmat și cursurile unei școli de montaj video și a dezvoltat abilități remarcabile în acest domeniu. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

A montat filme documentare la Boston și, în 1983, a realizat trailerul celebrului film „Flashdance”. 

Dan Nuțu împlinește 80 de ani pe 17 martie - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

„Eu am plecat din țară din curiozitate. Știam clar că n-o să mai fac actorie, dar nu mă supăra deloc gândul ăsta, pentru că nu mai aveam elan, nu mai eram ahtiat.

Am pornit foarte greu în America pentru că nu mai puteam să mă prefac tânăr etern, odată ce aveam și o nevastă și doi copii. Cât despre muncă, pentru asta era necesar să te muți din oraș în oraș aproape săptămânal sau bilunar.

Am început cu taxiul, că descoperi orașul și se fac bani repede și eu aveam nevoie de ei pentru școala mea de videografie.

Am făcut un filmulet acolo, până m-am apucat de altele. Și nu îmi pare rău deloc. Adică ăsta nu e unul din regretele mele mari. Pur și simplu căutam altceva....

Totul a fost bine, am doi copii mari (nr., născuți în 1989 și 1991)... Amândoi sunt în Boston, deja pe propriile puteri.

Și mama lor tot acolo este și lucrează tot în video, în film. Lucra ca editor monteur și apoi producer pentru WBH, televiziunea din Boston”, a spus Dan Nuțu pentru Revista Tango.

După 1990, Dan Nutu s-a întors periodic în țară, readucându-și contribuția în peisajul artistic românesc, dar ân cu totul alt mod. 

Divorțat de prima soție, s-a recăsătorot cu nimeni alta decât Cristina Hoffman, absolventă de IATC, dar celebră pentru singurul său rol consistent, cel din neuitatul „Operațiunea Monstrul” (1976).

În memorabila peliculă a jucat rolul pictoriței curtată de gașca de „băieți” veniți, chipurile, la pescuit și relaxare în Deltă. Cu acest prilej, a dat replica unor monștri sacri ai ecranului, precum Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher.

A mai apărut într-un singur film, „Tănase Scatiu”, din același an.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor cu viață de boem care a murit în mizerie

Dar și ea a decis să plece în Germania, în 1978, cu un an înaintea lui Dan Nuțu. A lucrat o vreme la München, ca script girl și asistent de film, iar în anii ’80 s-a mutat la Paris, unde s-a specializat în montajul de film și video.

A lucrat pentru diverse posturi de televiziune - ZDF, ARD, France 5 - înainte să se profileze pe producția și coproducția de filme de televiziune și de cinema, potrivit cinemagia.ro.

Din 2010 conduce Institul Cultural Român (ICR_ din Berlin. Alături de Dan Nuțu, actualul soț, a înființat atelierul de filme documentare „Aristoteles” pentru tinerii cineaști.

Dan Nuțu a mai apărut, totuși, în filmul „Puzzle”, în 2013, în regia ui Andrei Zincă și a declarat că „m-am simțit din nou ca la mine acasă”.

Dar pentru adolescentul rebel de altădată,cinematografia care i-a „pus” capul pe afișele de la Patria s-a ncheiat în 1979, când a decis că vrea altceva de la viață.

Poate că, la 80 de ani, a și găsit ceea ce căuta. Sau nu...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te