Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.02.2024 - 17:23
Marele actor a fost popa Stoica în „Mihai Viteazul” - Foto: Facebook/Cineclic
În actorul și sălbaticii
cu irina gardescu

Personajul din imagina de mai sus este un marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. De o forță artistică și interioară teribilă, artistul care emana atâta putere a fost doborât de moartea femeii pe care a iubit-o i cu care a fost căsătorit peste 50 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi ese un mare actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. A fost unul dintre cele mai îndrăgiți și populari artiști de teatru și film, apărând în aproximativ 80 de pelicule. Dar pierderea femeii iubite, după 50 de ani de căsnicie, i-a grăbit sfârșitul, inima sa nemaidorind să trăiască întro lume fără aceasta.

Recunoașteți personajul? Marele actor care s-a îmbolnăvit de dorul soției. „Aștept moartea”

A fost idenificat ușor de spectatorii români după sprâncenele neobișnuit de stufoase și arcuite în sus, pe măsura talentului său. 

Mircea Albulescu a fost, pentru decenii, una dintre figurile majore ale teatrului și cinematogafiei noastre.

A jucat pe scena Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a adunat peste 80 de roluri în filme.

Citește și: Ștefan-Mihăilescu Brăila reînvață să meargă și să citească după un atac cerebral. A fost salahor

Sunt greu de uitat personajele pe care le-a întruchipat, de exemplu, în „ Mihai Viteazul (1970), unde a fost popa Stoica, care mergea la luptă doar cu crucea atârnată la gât, căpitanul Luca din „Capcana mercenarilor” sau „ovreiul” Friedmann, apropiatul colaborator al lui Costică Caratase, interpretat magistral de Toma Caragiu, în „Actorul și sălbaticii (1975).

Ori deținutul-gardian „Grecul” din „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993) și Pașadia Măgureanu, din „Craii de Curtea Veche” (1996), iar lista ar putea continua rânduri în șir.

Mircea Albulescu, pe numele adevărat Iorgu V. Albulescu, s-a născut pe 4 octombrie 1934, în București, și a absolvit Şcoala Medie de Arhitectură în anul 1952.

„N-am vrut să fac nimic, n-am vrut să ajung nimic. În timp ce eram elev la şcoala de arhitectură, iubeam o fată, care fată era la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”.

Acolo puteai să cânţi în orchestră, să fii în cor sau în echipa de dansuri; dacă nu erai bun la nici una din astea, erai trecut la echipa de teatru. Exact cazul meu”, spunea actorul într-un interviu.

Citește și: VIDEO „Capcana mercenarilor”, un film inspirat de fapte reale: Corneliu Gârbea, un actor uitat

Albulescu și-a început astfel cariera ca artist amator, iar în 1950 a fost angajat la Teatrul Naţional, ca „artist corp ansamblu”, adică figurant.

În 1951, pe când era încă elev la școala de arhitectură, a dat examen la Institutul de Teatru, dar maestrul Bălțăţeanu l-a sfătuit să termine întâi şcoala şi pe urmă să se prezinte la examen, ceea ce a şi făcut.

A făcut, inițial, Arhitectura

Un an mai târziu, în 1952, când a devenit student la clasa Aurei Buzescu, absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică,paru ani mai târziu.

Într-un interviu din 1971, citat de dosaresecrete.ro, actorul mărturisea: „Caut. Mă caut. Caut să mă clarific. Să mă descopăr. Caut să desprind din gesturile mele artistice concrete, cotidiene, nişte idei, nişte principii teoretice cu care să mă reîntorc poate mai în cunoştinţă de mine însumi, la practică.  

Am norocul să trec de la un film la altul, am avut norocul unor roluri—în „Mihai Viteazul” şi „Canarul şi viscolul”, în „Prea mic pentru un război atât de mare” şi în „Printre colinele verzi”, în care mi-am încercat, de fiecare dată în alt mod, puterile. Deşi marea, încăpăţânata mea experienţă, e una şi aceeaşi…”.

Mircea Albulescu, în rolul Friedmann din „Actorul și sălbaticii” - Foto: Facebook/Sudiourile Buftea

În acelaşi an în care a absolvit IATC-ul, la doar 22 de ani, s-a căsătorit cu Maria, doamna inimii sale vreme de mai bine de jumătate de secol, cea care i-a dăruit, după ani de încercări, şi unicul urmaş, pe fiul Matei.

Deși inspira o forță artistică și interioară teribilă, Albulescu a fost bulversat de moartea femeii iubite, Maria pierzând lupta cu cancerul în anul 2007.

Ulterior, marele actor avea să facă o confesiune care transmitea cutremurătoarea lui durere, mărturisind că, după dispariția acesteia a plecat de acasă vreme de opt luni, nesuportând să stea într-un loc ce-i amintea la fiecare colțișor de ea.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița din Maria Mirabela a murit la 35 ani. A fost 3 zile sechestrată

„După mai bine de 50 de ani de convieţuire, primul gest neprietenos pe care l-a făcut nevastă-mea a fost să moară înaintea mea. Am fugit de acasă vreo opt luni, pentru că nu mai puteam suporta.

Fiecare colţişor îmi amintea de ea... În acest răstimp, am chemat meşterii care mi-au schimbat totul în casă. Acum încerc să învăţ să gătesc, ştiu să fac cartofi prăjiţi fără grăsime şi fripturi la grătar.

Unde nu reuşesc să mă descurc în materie de arta culinară, mai întreb prietenii: Traian Stănescu e cel mai mare ciorbagiu, Petrică Vasilescu e cofetar, Victor Rebengiuc e grataragiu.

Ion Besoiu ştie cel mai bine să facă piaţă, iar Şerban Ionescu pregăteşte vânat şi peşte. Da, până a trăit Amza, mergeam împreună la vânătoare şi la pescuit...”, spunea actorul.

Cu Irina Gărdescu, în „Puterea și adevărul” (1972) - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Durerea pierderii soţiei se pare că l-a şi îmbolnăvit de inimă. În noiembrie 2014, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. 

„Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia acolo sau dincolo”, declara actorul într-un interviu, cu doar un an înainte de a se stinge din viaţă.

Citește și: Recunoașteți personajul?„Amanta” lui Amza Pellea în film și iubita lui Ion Dichiseanu, în realitate

La 8 aprilie 2016, Mircea Albulescu a traversat râul Styx, plecând în marea și eterna călătorie, la capătul căreia spera să-și revadă soția iubită. Avea 81 de ani, cam cât numărul de filme în care jucase.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te