Recunoașteți personajul? Actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 19.12.2023 - 14:13
A jucat alături de Florin Piersic - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
eniko szilagyi

Personajul de astăzi este o actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani. Era una dintre cele mai cunoscute artiste din anii 80, dar a dispărut brusc din peisajul românesc. Însăși frumusețea sa a fost cea care i-a creat probleme pe timpul lui Ceaușescu.

SHARE

Actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani a fost una dintre cele mai frumoase și apreciate artiste ale României anilor 70 și 80.

Citește și: Recunoașteți personajele? Ea era poreclită „Prințesa Roșie”. El a fost pe front și a trăit 95 de ani

Dar, cu doar o jumătate de an înainte de evenimentele din decem,brie 1989, s-a decis să rămână în Occident, unde a urmat un cu totul alt drum artistic.

Recunoașteți personajul? Actrița cu voce de soprană nevoită să fugă din România la 36 de ani

A fost una dintre cele mai frumoase și talentate actrițe din România anilor 70 și 80. De altfel, a debutat în film la doar 18 ani și a interpretat numeroase partituri în filme foarte cunoscute.

Printre ele se numără: „Secretul lui Bachus", „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Iancu Jianu haiduc”, „Iancu Jianu Zapciul”, „Horea”, „Bietul Ioanide” sau „Misterele Bucureştilor”.

Enikő Szilágyi - căci despre ea este vorba - s-a născut în 19 decembrie 1952, în Cluj. Prin urmare, marți ea împlinește 71 de ani.

Absolventă a Institutului de Teatru din Târgu Mureș (promoția 1978), a jucat apoi pe scene din Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

Dar Enikő a părăsit România în vara anului 1989, cu jumătate de an înaintea Revoluției din decembrie. A rămas în Occident, după o excursie cu soțul său. De ce s-a decis să facă acest pas major și riscant?

Chiar frumusețea sa devenise o problemă, câtă vreme Cabinetul 2, adică Elena Ceaușescu, nu suporta să vadă artiste tinere și frumoase bucurându-se de admirație și popularitate în rândul publicului.

Astfel că regizorii au fost „instruiți” - prin intemerdiari, firește - să n-o mai distribuie pe Enikő în filmele lor.

Citește și: Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Cum a făcut avere în SUA?

Pe de altă parte, Securitatea făcea presiuni asupra ei pentru a colabora cu instituția respectivă, lucru pe care actrița l-a exclus.

Astfel că ea a profitat de o vacanță în Olanda împreună cu soțul său și nu se mai întoarce niciodată în România, preferând să se stabilească în Belgia, la un moment dat, dar și în alte țări, mai târziu.

Iar vocea ei deosebită, moștenită probabil de la tatăl său tenor liric la Opera din Cluj - a ajutat-o să-și croiască o altă carieră.

Și încă una de succes, chiar dacă ecourile sale nu au ajuns prea mult și în țara natală.

Enikő Szilágyi a fost una dintre cele mai frumoase și talentate actrițe din România anilor 70 și 80 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ce carieră a urmat în Occident?

„Dar ce a mai făcut Eniko după ce a plecat din România? Căci despre cea din România ne aducem aminte cu toții. Pot să vă spun că a avut trei evoluții diferite în cele trei țări în care s-a instalat, adică Ungaria, Belgia și Franța.

A făcut, în continuare, teatru în Ungaria și apoi, după ce s-a retras înspre zona franceză a Europei s-a lansat într-o carieră de cântăreață de o factură cu totul aparte, acompaniată de un pianist și evoluând într-un repertoriu de-a dreptul curajos.

De ce zic asta? Pentru că a început, de pildă, să cânte repertoriul cântăreței Barbara, care este pentru francezi un fel de mit.

Noi, în mintea noastră, o știm pe Mireille Mathieu care, de altfel, e bine merci în viața de zi cu zi și cântă la fel de patetic și demodat La Marseillese, la serbările de 14 iulie. În schimb, Barbara a fost, cum ziceam, o legendă. Să te atingi de îngerul lor sfânt și să ai succes, asta da provocare!

Ce mai cântă Eniko ? Păi, nici mai mult nici mai puţin decât repertoriul Mariei Tănase, şi a făcut succes şi cu acest lucru. 

Eniko Szilagyi şi-a făcut loc în lumea pariziană, a făcut concerte pe scene diverse, la Théâtre de la Vieille Grille – Un kaddish pour Barbara ,de pildă. 

Alt spectacol, de astă dată pe o scenă din estul Parisului ,L’Archipel cinema–theatre – (în boulevard de Strasbourg) se cheamă „Enikő Szilagyi chante Kurt Weill, Boris Vian””, a spus jurnalista Cleopatra Lorințiu (sursa AICI).

Citește și: Recunoașteți personajele? El, distrus de moartea mamei, ea, acuzată că a distrus cariera unei colege

Enikő Szilágyi s-a afirmat pe scenele muzicale din Franța și Belgia, abordând un repertoriu aparte: piese din repertoriul unor mari cântăreți: Edith Piaf, Jacques Brel, Maria Tănase sau din creația unor compozitori ca: Jean Musy sau Kurt Weill.

„O femeie specială, o personalitate specială, o viață specială, o carieră specială. Enikő Szilágyi este o artistă care sparge barierele. O actriță care depășește granițele, creează genuri.

Ádám Nádasdy a numit-o chiar așa: regina singuratică. Într-adevăr, există ceva de regină la ea, cred, stând în sufrageria apartamentului ei din Budapesta, privind și ascultând. Dar ea nu este "doar" o regină și nu este deloc singuratică. Este o artistă care creează lumi în jurul ei, în orice țară și în orice limbă se adresează publicului său. Da, creația este un lucru singuratic - dar creează o comunitate”, se arată într-o prezentare făcută artistei (sursa AICI).

Din 2005,  Enikő și soțul său locuiesc la Paris,  într-un cartier select din centrul capitalei franceze, Saint Germain, unde au vecini celebri, ca Isabelle Huppert şi Catherine Deneuve.

Citește și: Joacă în 20 de filme și intră la mănăstire. E confundat pe stradă. M-au torturat și am fost fericit

Ajunsă la 71 de ani, artista a declarat acum câțiva ani că ar reveni în România pentru a concerta, dacă ar fi chemată. Și, tot atunci, și-a mărturisit iubirea profundă pentru țara sa natală.

“România este ţara şi sufletul meu, tot ce am realizat şi realizez este datorită ţării mele dragi şi oamenilor minunaţi care m-au educat şi m-au iubit. Sper să mă mai întorc. Dacă mă vor chema…”, a declarat artista pentru Libertatea, în 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te