Recunoașteți personajul? O mare actriță, iubită nebunește de Adrian Pintea. Sunt 11 ani fără ea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.03.2024 - 15:25
Recunoașteți personajul? O mare actriță, iubită nebunește de Adrian Pintea. Sunt 11 ani fără ea - Foto: Arhiva / imagine rol ilustrativ

Recunoașteți personajul? O mare actriță, iubită nebunește de Adrian Pintea. Sunt 11 ani fără ea. Cum a ajuns actrița orfană, una dintre cele mai iubite vedete de film din țara noastră?

SHARE

Recunoașteți personajul? O mare actriță, iubită nebunește de Adrian Pintea. Sunt 11 ani fără ea. Cum a ajuns actrița orfană, una dintre cele mai iubite vedete de film din țara noastră?

FOTO: Facebook / Studiourile Buftea

Dacă încă nu v-ați dat seama este chiar celebra Irina Petrescu, tânără care a cucerit inimile românilor. Astăzi vă vom prezenta povestea incredibilă de viață a actriței care a învins cancerul și s-a iubit nebunește cu Adrian Pintea.

Rămasă orfană mult prea devreme

Irina Petrescu s-a născut la Bucureşti, la 19 iunie 1941, dar bunicii săi aveau în satul Rădeşti o casă musceleană cu etaj şi cu cerdac. „Aceea este casa copilăriei mele fericite", spunea Irina Petrescu într-un interviu.
A fost tare mândră de neamul său. Mai presus de toate, şi-a iubit părinţii pe care, însă, i-a pierdut prea devreme.

Tatăl său a fost medic, iar mama a fost casnică până la un moment, când a făcut o şcoală de asistente pentru că nu mai puteam trăi cu un singur salariu. Bunicii paterni au fost învăţători şi profesori. În familia mamei, tatăl a fost inginer topograf.

Ambii părinți au murit în urma unui accident de circulaţie, petrecut atunci când se întorceau de la Rădeşti spre Bucureşti. Nenorocirea s-a petrecut în anul 1967, când Irina Petrescu se afla în turneu, în străinătate, potrivit radioromaniacultural.

Cu trei ani înainte debutase la Teatrul Bulandra din Bucureşti cu piesa "Noaptea e un sfetnic bun" (1964) de Alexandru Mirodan, în regia lui Radu Penciulescu, unde a jucat alături de Octavian Cotescu, Ştefan Ciubotăraşu, Victor Rebengiuc.

Dar actoria nu a fost prima opțiune și pasiune a artistei. Iată ce a povestit aceasta despre meseria sa de actriță și cum a ales acest drum.

Actoria, o pură întâmplare

„Eu mă pregăteam pentru Arhitectură, dar mătuşa mea a insistat să dau la Filologie, la Română- Franceză -  eram mioapă, iar la Arhitectură se cerea mult desen. Am picat examenul din cauză că am făcut prost retroversiunea. Pentru mine, fostă premiantă, a urmat un an umilitor.

Părinţii mei, ca să mă consoleze, m-au luat într-o seară cu ei la restaurantul Continental. Şi pe lângă noi a trecut de câteva ori un domn cu barbă care, la un moment dat, a cerut permisiunea să vorbească cu tata. Eu şi mama am crezut că este un fost pacient, dar, după ce domnul a plecat, tata ne-a spus că era regizor, că se numea Savel Stiopul şi că i-a cerut voie ca eu să dau nişte probe pentru un film.

Citește și: Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor după decepțiile în iubire cu Pintea și Iordache

Am mers la studio, am făcut nişte fotografii pentru un film al cărui scenariu era scris de Marin Preda. Filmul nu s-a mai făcut, dar Savel mi-a zis: „Te pregătesc eu.

Trebuie să te prezinţi la admitere la Institut". M-am pregătit, am dat examen, dar nu am scris în dosar că aveam un unchi deţinut politic, că mama avusese o casă naţionalizată, că mai avuseseră nişte averi pe la ţară”, arată adevarul.ro

Șansa a făcut să fie exmatriculată de la Facultatea de Filologie și atunci să decidă să intre la Institutl de Teatru și Film.

Cum a ajuns la Hollywood și de ce i se spunea Sophia Loren de România?

Celebra Irina Petrescu a ajuns și la Hollywood. Iată ce spune critucul de film Irina Margareta Nistor despre aceasta în cadrul unui interviu. 

„Nu este o legendă. Irina Petrescu a fost la Hollywood şi i s-a propus să rămână acolo. Din motive personale a preferat însă să se întoarcă în ţară. Era născută să facă film şi a fost modelată de cei mai importanţi regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, dezvăluia criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu acordat după decesul actriţei, în martie 2013.

De asemenea, Irina avea și o poreclă, după cum povestește chiar ea în cadrul unui interviu. 

„Nu m-am gîndit niciodată la asta. Nici nu mi s-a mai spus niciodată, pînă acum, acest lucru. În tinereţe mi se spunea, aşa, ca un compliment, că semăn mai mult cu o altă actriţă din perioada filmului neo-realist: Antonella Lualdi. De ce am amintit de acest nume? (n.r. Sophia Loren). Pentru că, ea are acum 70 şi ceva de ani, o vârstă care modifică aspectul unei femei sublim de frumoase. Ori ea, aparent, când te uiţi la ea, la o fotografie recentă, aparent, ea nu s-a schimbat”, potrivit sursei. 

A avut parte de iubiți celebri

După o căsnicie eşuată în tinereţe, a fost căsătorită pentru puţin timp cu actorul Virgil Ogăşanu, actriţa nu s-a mai căsătorit.

„Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit.

Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?» Încerca să-mi demonstreze că nu am nici un viitor, că sunt un nimeni.

Pintea era cu 13 ani mai mic decât ea. După despărţirea de el, Irina Petrescu a rămas cu inima frântă, iar apropiaţii spun că nu şi-a mai revenit, înstrăinându-se de lume şi lăsând dezamăgirea să-i macine sufletul. Iar asta pentru că pierderea relaţiei a fost în condiţii cât se poate de dureroase.

A rămas cu inima frântă

Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, prin 1978 - pe atunci el avea 23 de ani, iar ea, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân.

A luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a dus extrem de greu lovitura. A avut o cădere, gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea pace. Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, a dus şi la destrămarea relaţiei.

Pintea era cu 13 ani mai mic decât ea. După despărţirea de el, Irina Petrescu a rămas cu inima frântă, iar apropiaţii spun că nu şi-a mai revenit, înstrăinându-se de lume şi lăsând dezamăgirea să-i macine sufletul. Iar asta pentru că pierderea relaţiei a fost în condiţii cât se poate de dureroase.

''Feminitatea, distincţia şi inteligenţa o impun ca principala vedetă a ecranului românesc în anii '60. Ulterior, aceleaşi date şi experienţa profesională acumulată o conduc spre impecabile compoziţii de plan doi'', se arată în ghidul bio-filmografic ''1234 cineaşti români.

A murit singură, într-un spital din Capitală

Sunt 11 ani de la moartea Irinei Petrescu, o actriță care s-a bucurat de mare succes la public și a fost distribuită în numeroase pelicule. Actrița a frânt multe inimi printre care cele ale actorilor Adrian Pintea, Ștefan Iordache sau Virgil Ogășanu.

Cu doi ani înainte de moartea ei (în 2013) spunea că nu are nicio relație cu tehnolgia, că nu are Internet, nici conturi pe FB.

Citește și: 10 ani fără Irina Petrescu. O boală cumplită o desparte de Adrian Pintea. O înstrăinează de lume

„Eu sunt pe trotuarul acesta, digitalul este pe trotuarul de vizavi. Trecem unul pe lângă altul, dar nu ne salutăm. Folosesc un amărât de telefon, nu am internet. Am colegi care „zboară" pe net. Victor Rebengiuc are cont pe Facebook, are fani, vorbeşte pe Skype. Pe mine, tehnologia mă umileşte, îmi dă o stare îngrozitoare. Chiar şi televizorul îl folosesc foarte rar...

„Am o grijă a mea de a nu obosi publicul care, oricât de îngăduitor ar fi, nu trebuie agresat. Mai rara vedere e mai cu plăcere. Este de preferat să auzi „Dar de ce nu mai vedem pe Cutare", în loc de "Iar a apărut Cutare?", spunea într-un interviu la finalul căruia susținea că nu se teme de bătrânețe.

A murit la data de 19 martie 2013 la un spital din Capitală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te