Recunoașteți personajul? A jucat în filmele Brigada Diverse, apoi a dispărut. Cum arată azi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.12.2023 - 21:37
A jucat în Brigada Diverse, apoi a dispărut - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Elena Ioja, în rolul Stelei Mocuța, într-o scenă cu Sebastian Papaiani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Elena Ioja

Personajul din imagine a jucat în seria de filme Brigada Diverse, din anii 1970 și 1971. După aceea, actrița a dispărut, brusc, iar de mai bine de 50 de ani nu s-a mai știut nimic despre ea.

SHARE

Personajul feminin din seria Brigada Diverse, care a captat interesul spectatorilor, a fost cel al Stelei Mocuța. Actrița care a jucat rolul avea 24 de ani pe atunci, apoi a dispărut brusc din cinematografia noastră și vreme de o jumătate de secol nu s-a mai știut nimic despre soarta ei.

Recunoașteți personajul? A jucat în filmele Brigada Diverse, apoi a dispărut. Cum arată azi?

Personajul despre care vorbim este actrița Elena Ioja, care s-a născut în București, la 6 iunie 1946. A absolvit IATC în 1970, iar în același an debuta în cinematografie, intepretând rolul Stelei Mocuța în primul film din seria „Brigada Diverse”, mai precis în partea a doua a peliculei  „B.D. întră în acțiune”, intitulată „Profesorul de mimică” (1970). 

Alte roluri în seria regizată de Mircea Drăgan au fost cele din „B.D. întră în alertă”, partea „Văduve cu termen redus” (1971) și  „B.D. - la munte și la mare”, partea „Prafuri pentru mama-mare” (1971). 

Citește și: Cum au ajuns în pușcărie Jean Constantin și Puiu Călinescu. I-a apucat de freză și a vrut să-i tundă

În mod misterios, la scurtă vreme după apariția în aceste filme ce au avut un uriaș succes la public, Elena Ioja dispare, pur și simplu. Și din cinematografia noastră, dar, după cum avea să se afle mult mai târziu, și din România.

Poate ar fi intrat în uitare, dacă o postare din 2021, făcută de Studiourile Buftea pe pagina sa de Facebook, nu ar fi stârnit curiozitatea cinefililor, dar și amintirile acestora.

Astfel, într-o imagine din „Brigada Diverse în Alertă”, o tânără senzuală, în fustă scurtă, îl seduce pe George Mihăiță, extrem de tânăr, care avea în jur de 18-20 de ani. 

George Mihăiță joacă rolul lui Parpalete, un nepot de-ai plutonierului Căpșună (interpretat de Sebastian Papaiani), care vine de la țară să se facă milițian. Dar, tânăra îi sucește mințile. Mihăiță-Parpalete încearcă să o seducă oferindu-i bani, un șirag de mărgele ieftine și bomboane.

„Sunteți așa, ca o … icoană”, spunea personajul lui Mihăiță. „Eu? Și așa se uită omul la icoană? Înseamnă ca n-ai văzut icoane in viața ta! Ești de la țară?”, a fost replica Stelei Mocuța, cea interpretată de Elena Ioja.

Cum tânăra, care făcea striptease, nu era de nasul lui Parpalete, aceasta îi „dă papucii”.

Elena Ioja, în rolul Stelei Mocuța, într-o scenă cu Sebastian Papaiani - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Elena avea 25 de ani când a apărut în acest al treilea și ultim film. Ulterior, iubitorii de film nu au mai știut nimic despre ea. Un indiciu avea să apară într-un comentariu făcut de cineva, în 2021, pe pagina de prezentare a actriței de pe cinemagia.ro.

„S-a născut pe 6 iunie 1946 în București. S-a căsătorit și a emigrat în S.U.A. Și-a schimbat numele după soț și a devenit Elena Perrou. Astăzi, este retrasă împreună cu soțul ei, în insula Samos din Grecia”.

Informațiile au fost confirmate din alte surse.

Au existat numeroase reacții ale oamenilor la fotografiile postate de Studiourile Buftea, acum doi ani. Din ele, rezultă că mulți nu au uitat-o, dar nu mai știau nimic despre destinul ei. 

Citește și: Fermecătoare în Brigada Diverse, dispare la 26 ani. Își schimbă numele. Ce mesaj a dat după 50 ani

Cineva a spus, văzând imaginea: „Este Elena Ioja. A dispărut misterios din spațiul public”. Și a primit un răspuns: „A plecat din țară. Nu e nimic misterios. E și astăzi vie și sănătoasă”.

În cele din urmă, Elena, acum Perrou, a reapărut, după 50 de ani, în fața telespectatorilor, de data aceasta pe Facebook, și a făcut un comentariu la postarea cu imaginile publicate de Studiourile Buftea.

„Mulțumesc mult! Ce amintiri frumoase, mi-a făcut multă plăcere și onoare să fiu în compania celor mai buni și de neuitat actori ai României. Mulțumesc pentru frumoasele amintiri”, a spus aceasta.

Elena Ioja, actualmente Perrou, așa cum arată astăzi - Foto: Facebook/Elena Perrou (Elena Ioja)

Pe propriul cont de Facebook, Elena Perrou, fostă Ioja, nu are multe postări, dar apare în două fotografii din care ne putem da seama cum arată în ziua de astăzi, la vârsta de 77 de ani.

Dintr-una dintre poze, fosta actriță zâmbește fermecător, dovedind că nu și-a pierdut charisma nici după 50 de ani, chiar dacă poartă ochelari.

Citește și: Regizorul care ne-a oferit seria Brigada Diverse, pensionat forțat. „Mi-au luat tot ce iubeam”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te