„Atacată” la moartea lui Toma Caragiu, văduva actorului ajunge în SUA cu 5$. Găsită leșinată pe câmp

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.03.2023 - 18:49
„Atacată” la moartea lui Toma Caragiu - Foto: Arhiva / România în culori

Elena Caragiu, văduva lui Toma Caragiu, a plecat din România la puțină vreme după moartea actorului la cutremurul din 1977. Ea s-a întors în țară, târziu, după 1989, și a povestit cum a reușit să fugă din România comunistă.

SHARE

Toma Caragiu a murit la cutremurul din 1977 după ce blocul în care locuia s-a prăbușit. Actorul se afla în apartament alături de Alexandru Bocăneț, regizor și producător.

Absolut întâmplător, soția lui Toma Caragiu - Elena - fusese chemată la Sinaia unde trebuia să se întâlnească cu niște cunoscuți. Astfel, a scăpat Elena Caragiu de o posibilă tragedie.

Newsweek România a relatat pe larg despre moartea lui Toma Caragiu și despre șansa Elenei de a nu se afla în locuință în seara de 4 martie. Vezi linkul de mai jos.

Citește și: Soția nu a „supraviețuit” morții lui Toma Caragiu. Fuge la Paris. Își schimbă de două ori numele

Articolul, extrem de citit, a născut sute de comentarii, dar și teorii ale conspirației. De asemenea, au apărut - din partea cititorilor - tot felul de scenarii despre plecare Elenei din țară la 6 luni de la decesul lui Toma Caragiu.

Actrița explică de ce a plecat din țară la 6 luni de la moartea lui Toma

”În acea perioadă, am fost atacată din toate părţile şi am vrut să fug cât mai departe. Am trecut singură graniţa în Ungaria, iar cum am ajuns acolo am leşinat şi m-am trezit pe câmp după două zile.

Am ajuns la New York cu cinci dolari în buzunar, iar acolo am primit încă 30 de dolari, cât să pot închiria o cameră şi am cumpărat ceva de mâncare. Prietenul meu de acolo murise între timp, dar nu mi-a fost teamă că sunt singură într-un oraş atât de mare.

Aveam un scenariu despre imigraţie, iar la sindicatul actorilor am întâlnit o regizoare care a vrut să producă piesa imediat.

Citește și: Strania iubire a lui Toma Caragiu pentru o femeie dusă la biserică. Divorț pentru o colegă de scenă

Am jucat cu casa închisă aproape un an. Am avut şi alte roluri, de teatru şi film, şi am intrat în Uniunea Actorilor de Teatru. Nu mi-a fost frică niciodată!”, a spus actrița în 2011 când a venit să facă demeruri pentru o casă memorială Toma Caragiu.

A revendicat o casă

Tot în urmă cu 12 ani, Elena Caragiu a susținut că îi revine o casă în care a locuit cu marele actor: ”Nu vreau nimic decât casa de la Periş, în care am stat cu Toma. Am venit să dau ceva: casa memorială Toma Caragiu. 

Părinţii mei au cumpărat la Periş o casă, apoi ne-au dat-o nouă, mie şi lui Toma. Îi plăcea foarte mult aici. Salonul era foarte mare, mobilat în stil românesc, cu piscină, o livadă mare, iar în curte aveam un cuptor de pâine. Am ceva mobilă, ceramică, fotografii şi poezii de-ale lui Toma, pe care vreau să le aduc în casa memorială.

După cutremur, nu aveam unde să stau şi am venit aici, dar casa era deja sigilată de fiica adoptivă a lui Toma. Am dormit pe verandă. De atunci, până acum, casa noastră a fost vândută de patru ori. În piscină, au fost crescuţi porcii, iar acoperişul din stuf a fost înlocuit cu o şindrilă care a putrezit.

Unde era cuptorul de pâine nu te poţi apropia, pentru că miroase ca o hazna. De trei ani, are un proprietar care a lăsat în paragină totul şi cere pentru proprietate 280.000 de euro, deşi nu poate să coste mai mult de 50.000 de euro.

Nu am ce să revendic, dar nici nu pot cumpăra la o astfel de sumă. Mi-a revenit o jumătate de hectar de livadă, unde vreau să construiesc casa memorială”; spunea ea în anul 2011.

Împreună, timp de 13 ani

Dragostea dintre Toma Caragiu și Caragiu a început la Teatrul din Ploieşti, în 1963. Pe atunci, ea era căsătorită cu Paul Ioachim, un bărbat care nu o preţuia câtuşi de puţin. La rândul lui, Toma Caragiu aparţinea altei femei. El era căsătorit cu Maria Bondar, cu care, însă, nu avea un trai fericit, în ciuda faptului că adoptaseră împreună o fetiţă.

Amândoi au divorțat și au trăit o mare poveste de iubire care s-a sfârșit la moartea actorului în 1977. În 1977, la șase luni de la tragicul deces al lui Toma Caragiu în cutremurul din 4 Martie, Elena părăsește singură țara, îndreptându-se cu mașina spre Paris, unde își continuă cariera începută din anii 70' sub numele de Helene Cara, cu un disc (single) în franceză după cântecele Mariei Tănase. 

Așa cum a mărturisit mai sus e nevoită să plece din Paris și să ajungă la New York unde ia viața de la capăt. Căutând de lucru la Asociația Actorilor pe Broadway, cunoaște din întâmplare o regizoare și directoare de teatru, Bridget Cusack, căreia i-a plăcut manuscriptul show-ului scris la Paris. L-a tradus în engleză, i-a propus lui Helene Cara să schimbe titlul show-ului in "B.B." (Bertolt Brecht) și să înceapă repetițiile la teatrul său din New York -Academy Arts Theatre. Spectacolul (după "o poveste reală") a avut o primire emoționantă și s-a jucat cu casa închisă câteva luni, având numeroase cronici în N.Y. Times, Daily News, potrivit wikipedia.

Elena își va reface viața cu un inginer român cu nume american, John Chester, stabilit la New York din 1976. Elena a revenit în România în 2002 pentru a dezminți zvonurile apărute în presa românească potrivit cărora ar fi fost ucisă de un psihopat.

S-a întors și în 2011 cu intenția de a deschide o Casă memorială Toma Caragiu dar fără succes.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te