Fiul Valeriei Seciu s-a călugărit pe muntele Athos. Am venit în vacanță și am rămas. Mama e împăcată

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.09.2022 - 11:07
Valeria Seciu FOTO: libertatea.ro
Fiul Valeriei Seciu (medalion) - FOTO: stirileprotv

Fiul actorilor Octavian Cotescu și Valeria Seciu este astăzi călugăr la Muntele Athos. După ce a terminat facultăţile de Construcţii şi Teologie a venit aici şi s-a călugărit.

SHARE

Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”.

Sunt cuvintele călugărului Daniil, fiul lui Octavian Cotescu și al soției sale, actrița Valeria Seciu.

Citește și: Cotescu: Ultimul spectacol, mai presus de viață. Ce vină are publicul că mi-e rău. A murit în 3 zile

În Muntele Athos, la Vatoped, sunt 150 de călugări care au renunţat la tot ce înseamnă lumesc şi şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu.

Cu barba încărunţită de ani, părintele Daniil se roagă.  După ce a terminat facultăţile de Construcţii şi Teologie a venit aici şi s-a călugărit.

„Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului fără tulburări, fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult”, spune părintele Daniil.

Citește și: Margareta Nistor, aproape de moarte: Aveam un kilogram. Mama, sfătuită de medic să facă altă fată

 „Am venit mirean. Aveam părul mai mic ca al tău. A crescut între timp... a crescut numai părul, din păcate. Deci n-a fost o ruptură... n-a fost. Poate a fost un pic neaşteptată pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora. Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea că eu am fost în Halkidiki în vacanţă. Bravo, şi eu tot acolo mă duc... şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici... e marea aproape. E mare, dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea, să se apropie de monahism. Nu îl face multora. Şi din cauza asta suntem şi noi... avem de dat socoteală că ni s-a dat darul ăsta şi nu ştim ce să facem cu el. Călugărul trebuie să se sfinţească. De aia vine aici. E simplu. Trebuie să înveţe să se cunoască pe sine însuşi şi să înveţe să îl iubească pe Dumnezeu. Şi aşa cum spune Sfântul Isaac Sirul, a-L Iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu. Şi asta înseamnă sfinţenie. Călugărul trebuie să ajungă se sfinţească, a povestit călugărul pentru emisiunea ”România, te iubesc”.

În mănăstire a tradus din greacă în română mai multe cărţi din scrierile sfinţilor părinţi. El se oucpă de construțiile din schit dată fiind facultatea pe care a terminat-o.

Marea actriță Valeria Seciu a împlinit august 2022 - vârsta de 83 de ani, celebrată de lumea artistică dar, în viața de zi cu zi, într-o mare singurătate.

Ea se luptă acum cu singurătatea și cu suferințele specifice unei vârste înaintate dar și-a păstrat în privire acea sclipire unică din anii săi de glorie. Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți. Încă de la vârsta de 6-7 ani, fetița asculta fascinată asculta lpiese de teatru radiofonic, iar mai târziu a avut ocazia să meargă la spectacolele Teatrului Municipal (viitorul teatru „LUcia Sturdza Bulandra”, după numele figurii legendare care l-a condus încă de la înființare, după cel de Al Doilea Război Mondial).
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te