Ciorba rădăuțeană, în topul celor mai bune supe din lume. A fost inventată la insistențele unui soț

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.04.2023 - 20:22
Cornelia Dumitrescu și celebra ciorbă rădăuțeană - Foto: Monitorul de Suceava

Ciorba rădăuțeană, inventată de o bucătăreasă din Rădăuți acum 41 de ani, a ajuns în topul celor mai bune supe din lume, alături de celebrul ramen japonez și supa poloneză zurek.

SHARE

Preparatul cremos și cu gust de usturoi este iubit de români, indiferent de regiune. Gastronomii spun că este o alternativă perfectă atunci când vrem să mâncăm o ciorbă slabă caloric și ușor de digerat. 

Ciorba rădăuțeană, în topul celor mai bune supe din lume. A fost inventată la insistențele unui soț

Ciorba rădăuțeană a apărut acum 41 de ani când Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 77 de ani a gătit-o pentru prima dată. Soțul ei își dorise o supă de curcan care să aducă, dar să nu fie ciorba de burtă, potrivit știrileprotv.ro

“Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită…

Citește și: Un român a trăit în „lux”, pe un iaht, la Monaco. După câteva zile a fost condamnat la închisoare

La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, povestește Cornelia Dumitrescu despre ideea de la care a plecat acest preparat, potrivit historia.ro.

Rețeta a avut succes întâi printre membrii familiei, apoi printre clienții restaurantului în care lucra. În timp au preluat-o și alți bucătari iar acum a ajuns pe locul 12 în topul mondial al supelor.

Bucătăreasa are o ușoară nemulțumire, pentru că rețeta originală, după care se servește și acum ciorba la Rădăuți, a mai fost modificată pe parcurs, de cei care au preluat-o și au dus-o mai departe, încât, în oricâte localuri sau case ai mânca ciorbă rădăuțeană, nici una nu e la fel cu cealaltă.

“Am dat rețeta de foarte multe ori, am tot spus-o și am rugat bucătarii să o preia așa cum este. Când văd pe undeva că nu e făcută așa cum trebuie, îmi pare rău…”, spune Cornelia Dumitrescu, mama ciorbei rădăuțene.

Ciorba rădăuțeană, în topul celor mai bune supe din lume

Ciorbă rădăuțeană și-a căpătat locul potrivit și la nivel mondial. Taste Atlas a realizat un clasament al celor mai bune supe din întreaga lume în aprilie 2023, iar ciorba rădăuțeană a fost plasată pe locul 12 în „Top 100 cele mai bune supe din lume”.

Peste 10.000 de preparate și băuturi din întreaga lume sunt prezentate pe site-ul TasteAtlas, ce se prezintă ca fiind o „enciclopedie a aromelor”. În acest top sunt prezente și mai multe mâncăruri românești.

Citește și: Povestea pictoriței românce care vinde tablouri Caselor regale din Europa: De ce a părăsit România

Primul loc în top este ocupat de Tonkotsu ramen (Japonia), cel de-al doilea, de Zurek (Polonia), iar cel de-al treilea, de Mercimek çorbası (Turcia). În clasament, au fost integrate și șase supe românești, iar ciorba rădăuțeană este de departe printre cele mai apreciate. Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, dar nu este singurul preparat din top.

“Chiar sunt foarte bucuroasă, iar uneori îmi vine și să plâng. Datorită ciorbei, Rădăuți, un orășel din nordul Bucovinei, este cunoscut în toată lumea. E cea mai mare bucurie pe care o am, că rămâne ceva după mine. Nu m-am așteptat niciodată să ia asemenea amploare”, spune Cornelia Dumitrescu, cu emoție.

Rețeta pentru ciorbă rădăuțeană

Ingrediente:

  • un piept de pui;
  • 2 gălbenușuri;
  • 200 ml smântână;
  • 2 morcovi;
  • 1/2 țelină;
  • un ardei capia;
  • o ceapă;
  • 4 căței usturoi;
  • 2-3 linguri oțet;
  • o legatură de pătrunjel;
  • sare și piper.

Mod de preparare

Se curăță legumele și se taie în bucăți mai mari. Se pun doi litri de apă într-o cratiță și se adaugă puțină sare. Se pune apa la foc și se adaugă bucățile de legume și pieptul de pui.

Pentru o ciorbă rădăuțeană ca la carte nu prea este recomandat pieptul de pui dezosat. Pentru a da mai multă savoare ciorbei rădăuțene, indicat ar fi ca pieptul de pui să fie cu piele cu tot. Legumele se lasă la fiert și pieptul de pui pentru aproximativ 40-50 minute (până în momentul în care începe să se desprindă carnea de pe os).

Citește și: Agrometeo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse în România. Care sunt zonele afectate

După acest timp, oprim focul, scoatem legumele și pieptul de pui din cratiță, apoi le lăsăm să se răcească.

Se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi. Pentru ca ciorba rădăuțeană să capete un aspect plăcut, se toacă celalalt morcov și ardeiul (este de preferat să decojim ardeiul capia).

După ce s-a răcit, se înlătură pielea pieptului de pui și se rupe fâșii cu mâna sau se taie bucățele. Se adaugă apoi în ciorba rădăuțeana legumele pasate, cele tocate si pieptul de pui măruntit. 

Se pune din nou cratița cu ciorba la fiert și se lasă circa 10-15 minute. Se sparg două ouă, se pun gălbenușurile într-un bol și se adaugă 200 ml smântână (cel mai bine este să folosim o smântână cu un conținut ridicat de grasime pentru reteta de ciorba rădăuțeană – iar pentru a nu se brânzi, se folosește smântână specială pentru gătit).

Se amestecă gălbenușurile cu smântână și adăugam patru căței de usturoi dați pe răzătoare. Pentru a nu se coagula gălbenușurile, se toarnă treptat în compoziție o parte din supa fierbinte (câteva polonice), până ce aceasta ajunge la o temperatură apropiată de cea a supei din cratiță.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

După ce au trecut cele 10-15 minute, se oprește focul și se pune în ciorba rădăuțeană compoziția de ouă, smântână și usturoi.

Se amestecă bine, după care se adaugă 2-3 linguri de oțet și pătrunjelul tocat mărunt. Apoi se gustă ciorba și, în funcție de preferințe, putem adăuga sare, piper sau oțet, potrivit libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te