Conţinutul de apă din sol în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, în sudul, estul, sud-estul şi izolat centrul Moldovei, precum şi în nord-vestul Banatului, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 - 28 aprilie 2023.
Agrometeo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse în România. Care sunt zonele afectate
"Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, în sudul, estul, sud-estul şi izolat centrul Moldovei, precum şi în nord-vestul Banatului. În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local în nordul şi estul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată)", potrivit prognozei ANM.
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în general favorabile în aproape toate regiunile, ritmurile vegetative fiind chiar uşor intensificate în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
"Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla la creşterea paiului (10-100%), iar în culturile întârziate fenologic se vor continua înfrăţirea (40-100%) şi începutul alungirii paiului (10-20%). Cultura de rapiţă va înregistra fazele de alungire a tulpinii şi butonizarea (40-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-100%)", susţin agrometeorologii.
În majoritatea plantaţiilor pomicole, speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, înfrunzirea, precum şi legarea/creşterea rodului, iar la speciile seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea şi înflorirea.
De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi izolat creşterea primelor frunze la soiurile timpurii de masă.
Potrivit ANM, culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipente de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10 - 100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.
În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri în vii, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii, transmit specialiştii.
Din punct de vedere termic, în perioada menţionată va predomina o vreme normală în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 şi 16 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 13 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură, iar cea minimă între 2 şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 şi 15 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până în prezent precum şi continuării lucrărilor se semănat.
Meteorologii prognozează pentru această perioadă ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Recomandările specialiştilor pentru această perioadă vizează continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof); determinarea capacităţii de germinare prin prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară; administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerialierele de toamnă; aplicarea de tratamente fitosanitare (erbicide şi insecto-fungicide la culturii de câmp, pomi fructiferi şi viţa-de vie).