Dacă vă este greu să adormiți, atunci o soluție ar putea fi la îndemână - un pix și hârtie.
Dacă vă este vreodată greu să adormiți, s-ar putea să constatați că unul dintre lucrurile care vă țin treaz este îngrijorarea cu privire la cât de multe aveți de făcut a doua zi, mai ales dacă există sarcini pe care le-ați început, dar nu le-ați terminat încă, scrie BBC.
Citește și: Ce este metoda scandinavă de somn? De ce o preferă cuplurile și ce afecte are asupra dormitului?
În cadrul unui studiu realizat pe angajații unei companii germane de IT, cei care aveau sarcini neterminate la sfârșitul săptămânii de lucru erau mai predispuși să se gândească la problemele lor de muncă în weekend, în comparație cu cei care erau mai mult sau mai puțin stăpâni pe volumul lor de muncă.
Cercetătoarea Christine Syrek de la Universitatea din Trier a scris că rezultatele lor indică faptul că „percepția de a nu fi finalizat sarcinile săptămânii favorizează cognițiile perseverente ale angajaților și afectează somnul în weekend, chiar dincolo de impactul presiunii timpului”.
Citește și: Alimentul denumit și „aurul lichid”, care te scapă de sforăit și îți oferă un somn liniștit
Cei cu sarcini neterminate erau, de asemenea, mai predispuși să considere că somnul lor a fost perturbat în weekend.
„Cognițiile perseverente” sunt gânduri continue despre lucruri negative care s-au întâmplat în trecut sau care s-ar putea întâmpla în viitor.
Nopțile de duminică pot fi deosebit de dificile. Dacă ați stat întins în acea dimineață, s-ar putea să nu fiți la fel de somnoros ca de obicei la culcare.
Luni vă veți întoarce la muncă și va fi timpul să vă confruntați cu toate acele sarcini nerezolvate, împreună cu unele noi, fără îndoială. Așadar, ce puteți face pentru a opri aceste griji care vă țin treaz?
Citeşte şi: Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta
O soluție este să aprinzi lumina și să faci o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci.
Vă va ajuta să vă aduceți aminte toate sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți și care vă îngrijorează atât de mult.
Citeşte şi: Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?
Și mai mult decât atât, e bine să le scrieți. Ați putea crede că acesta este ultimul lucru care ar funcționa, dar un studiu efectuat în SUA a constatat că a fost surprinzător de eficient.
Metoda, demonstrată științific
De fapt, atunci când Michael Scullin, director al Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory de la Universitatea Baylor din SUA, a cerut unui grup de voluntari să scrie, chiar înainte de culcare, o listă cu tot ceea ce au realizat în ziua respectivă, iar unui al doilea grup să scrie o listă de lucruri de făcut, cu toate sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească a doua zi și în următoarele câteva zile, acest al doilea grup a fost cel care a adormit mai repede.
Este corect să spunem că studiul lui Scullin nu este unul de amploare, dar există un mecanism psihologic care ar putea explica de ce a obținut rezultatele pe care le-a obținut. Se numește „descărcare cognitivă” și se întâmplă atunci când o persoană întreprinde o acțiune fizică pentru a ușura o sarcină mentală.
Dacă întoarceți o hartă pentru a o face să se potrivească cu traseul străzii din fața dumneavoastră, acesta este un exemplu de descărcare cognitivă. Înlăturați o parte din munca mintală pe care trebuie să o faceți pentru a vă orienta, reducând astfel stresul asupra creierului și făcând sarcina de a merge în direcția corectă puțin mai ușoară.
În cazul listei de sarcini scrise la culcare, vă descărcați sarcinile din minte pe o bucată de hârtie (sau pe un telefon) într-un mod care reduce nevoia de a vă gândi la ele atunci când încercați să adormiți.
Și în loc ca sarcinile să se învârtă la întâmplare în capul tău, ele sunt puse într-un fel de ordine. Sunt „arhivate”, gata să fie rezolvate la momentul potrivit. Bonus, nu trebuie să vă faceți griji că le veți uita.
Cel mai bine este să enumerați fiecare sarcină specifică, mai degrabă decât să folosiți sintagme generale, chiar dacă acest lucru va face lista mai lungă.
Studiul profesorului Scullin a constatat că persoanele ocupate care au creat liste cu mai mult de 10 sarcini au adormit în medie cu 15 minute mai repede decât persoanele care nu au întocmit liste de sarcini. De asemenea, aceștia au adormit cu șase minute mai repede decât cei care au întocmit doar liste scurte. Așadar, faceți-le cuprinzătoare.