luni 08 decembrie
EUR 5.0919 USD 4.3707
Abonează-te
Newsweek România

Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini

Data publicării: 08.12.2025 • 07:30
Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care își notează o rețetă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustartiv)
Femeie care își notează o rețetă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustartiv)

În mănăstiri, sarmalele de post sunt pregătite simplu, curat și cu ingrediente ieftine, dar rezultatul este surprinzător de gustos. Rețeta măicuțelor pune accent pe arome naturale, legume bine călite și condimente alese cu grijă.

Ne aflăm în plin Post al Crăciunului, acea perioadă în care cu toții poftim la o mâncare cât mai gustoasă și consistentă, care să ne țină de foame întreaga zi. Chiar dacă nu conțin carne, preparatele de post pot fi surprinzător de sățioase, sănătoase și pline de aromă. Iar cine a mâncat măcar o dată la o mănăstire știe că mâncarea de acolo are un gust aparte, un farmec greu de reprodus acasă.

Ne-am întrebat mereu care este secretul măicuțelor: simplitatea, răbdarea sau poate rugăciunea cu care gătesc? Cert este că sarmalele lor sunt absolut delicioase, iar astăzi îți prezentăm o rețetă accesibilă și ieftină, exact așa cum se gătește în bucătăriile mănăstirești.

Citește și Varza murată pentru sarmale este prea acră sau sărată? Trucul simplu recomandat de Chef Bontea

Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini

Pentru aceste sarmale de post ai nevoie de o varză murată mare, 450 g ciuperci champignon, un morcov mărișor dat fin pe răzătoare, o felie mică de țelină rasă, o ceapă mare tocată mărunt, 130 g orez, 300 ml suc de roșii și trei linguri de pastă de roșii. La acestea se adaugă frunze de dafin, cimbru uscat, pătrunjel verde tocat, sare, piper proaspăt măcinat, câteva boabe de piper, două crenguțe de cimbru, un praf de oregano, 2-3 linguri de ulei și apă fierbinte.

Cum se prepară?

Prepararea începe cu călirea cepei în ulei până devine sticloasă. Se adaugă jumătate din morcovul ras și se mai lasă un minut pe foc, apoi intră în scenă ciupercile tocate mărunt. După ce se înmoaie ușor, se adaugă orezul bine spălat, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul, lăsând totul pe foc încă două minute. Cu această umplutură se formează sarmalele, rulând frunza de varză astfel încât capetele să rămână bine strânse.

Femeie care își notează o rețetă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustartiv)
Femeie care își notează o rețetă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustartiv)

Pe fundul oalei se pune varză tăiată julien împreună cu restul de morcov și țelină, apoi se toarnă o treime din sucul amestecat cu pasta de roșii. Se așază sarmalele ordonat, presărând crenguțe de cimbru și puțin oregano. La final se toarnă restul de suc de roșii, un nou strat de varză și boabele de piper. Se completează cu apă fierbinte până la nivelul sarmalelor și cu puțin ulei.

Citește și Cum să faci sarmalele mai gustoase pentru Postul Crăciunului. Frunze de varză murată sau viță de vie?

Cât timp se fierb sarmalele?

Sarmalele fierb 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus, având grijă să completăm cu apă dacă e nevoie, apoi se dau la cuptor pentru 45-50 de minute la 200°C. 

Care este secretul măicuțelor?

Secretul sarmalelor de la mănăstire nu stă neapărat în ingrediente, ci în felul în care sunt pregătite: cu răbdare, liniște și atenție la fiecare detaliu. Măicuțele gătesc încet, fără grabă, lăsând aromele să se împletească natural, iar această simplitate face ca gustul să fie unic. Varza este desărată cu grijă, legumele sunt proaspete, iar sarmalele sunt rulate strâns, așezate pe un pat generos de varză și mirodenii care le dau parfumul acela cald, de acasă. Nimic nu e forțat, nimic nu e „pe repede înainte”; totul se face cu calm, într-o atmosferă de pace, iar această stare se simte în farfurie.
Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră