Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini
În mănăstiri, sarmalele de post sunt pregătite simplu, curat și cu ingrediente ieftine, dar rezultatul este surprinzător de gustos. Rețeta măicuțelor pune accent pe arome naturale, legume bine călite și condimente alese cu grijă.
Ne aflăm în plin Post al Crăciunului, acea perioadă în care cu toții poftim la o mâncare cât mai gustoasă și consistentă, care să ne țină de foame întreaga zi. Chiar dacă nu conțin carne, preparatele de post pot fi surprinzător de sățioase, sănătoase și pline de aromă. Iar cine a mâncat măcar o dată la o mănăstire știe că mâncarea de acolo are un gust aparte, un farmec greu de reprodus acasă.
Ne-am întrebat mereu care este secretul măicuțelor: simplitatea, răbdarea sau poate rugăciunea cu care gătesc? Cert este că sarmalele lor sunt absolut delicioase, iar astăzi îți prezentăm o rețetă accesibilă și ieftină, exact așa cum se gătește în bucătăriile mănăstirești.
Citește și Varza murată pentru sarmale este prea acră sau sărată? Trucul simplu recomandat de Chef Bontea
Rețeta măicuțelor pentru sarmale de post ca la mănăstire. Cum să le prepari cu bani puțini
Pentru aceste sarmale de post ai nevoie de o varză murată mare, 450 g ciuperci champignon, un morcov mărișor dat fin pe răzătoare, o felie mică de țelină rasă, o ceapă mare tocată mărunt, 130 g orez, 300 ml suc de roșii și trei linguri de pastă de roșii. La acestea se adaugă frunze de dafin, cimbru uscat, pătrunjel verde tocat, sare, piper proaspăt măcinat, câteva boabe de piper, două crenguțe de cimbru, un praf de oregano, 2-3 linguri de ulei și apă fierbinte.
Cum se prepară?
Prepararea începe cu călirea cepei în ulei până devine sticloasă. Se adaugă jumătate din morcovul ras și se mai lasă un minut pe foc, apoi intră în scenă ciupercile tocate mărunt. După ce se înmoaie ușor, se adaugă orezul bine spălat, cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul, lăsând totul pe foc încă două minute. Cu această umplutură se formează sarmalele, rulând frunza de varză astfel încât capetele să rămână bine strânse.
Pe fundul oalei se pune varză tăiată julien împreună cu restul de morcov și țelină, apoi se toarnă o treime din sucul amestecat cu pasta de roșii. Se așază sarmalele ordonat, presărând crenguțe de cimbru și puțin oregano. La final se toarnă restul de suc de roșii, un nou strat de varză și boabele de piper. Se completează cu apă fierbinte până la nivelul sarmalelor și cu puțin ulei.
Cât timp se fierb sarmalele?
Sarmalele fierb 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus, având grijă să completăm cu apă dacă e nevoie, apoi se dau la cuptor pentru 45-50 de minute la 200°C.