Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.06.2024 - 21:44
Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta - Foto: Pexels/Kampus Production
Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta - Foto: Freepik/jcomp

Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta. Sforăitul apare atunci când ceva vă restricționează fluxul de aer.

SHARE

Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta. Sforăitul apare atunci când ceva vă restricționează fluxul de aer, în timpul somnului.

Și, deși s-ar putea să credeți că este pur și simplu un efect secundar enervant și jenant al somnului, poate fi de fapt mai periculos decât v-ați putea imagina.

Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta

Acest lucru se datorează faptului că sforăitul este un semn/cheie al apneei obstructive de somn, care este o tulburare gravă de somn, în care respirația se opre;te timp de 10 secunde sau mai mult, la un moment dat.

Pe lângă aceasta, crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Acest lucru face ca anumite cazuri de sforăit să pună viața celui care sforăie în pericol. Sforăitul apare atunci când aerul nu poate circula ușor, prin gură sau nas.

Când se întâmplă acest lucru, aerul este forțat să treacă printr-o zonă obstrucționată, ceea ce face ca țesuturile moi din gură, nas și gât să se ciocnească între ele și să vibreze. Vibrația creează sunetul specific sforăitului.

Citeşte şi: Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

Sforăitul este foarte comun. Toată lumea o face, la un moment dat în viață. Cu toate acestea, este mai frecvent la bărbații de peste 50 de ani, care sunt supraponderali sau obezi. Unii oameni sforăie doar în timpul sezonului de alergii sau când au o infecție a sinusurilor.

Aceasta blochează căile respiratorii nazale. Atunci când mușchii gâtului și ai limbii sunt prea relaxați, aerul se izbeşte de căile respiratorii, care zbârnâie. Faptul că sunteți supraponderali poate provoca acest lucru. De asemenea, unii copii au amigdalele și adenoidele mari, ceea ce îi face să sforăie.

Consumul de alcool sau administrarea de relaxante musculare poate de asemenea face ca mușchii limbii și ai gâtului să se relaxeze prea mult. Dormitul pe spate vă poate face să sforăiți. Folosirea unei perne prea moi sau prea mari poate provoca de asemenea sforăitul, conform msn.com.

Citeşte şi: STUDIU De ce avem coșmaruri în timpul nopții? Visele urâte pot prevesti apariția unei boli grave

Un alt factor care contribuie în mod surprinzător la sforăit este lipsa somnului, pentru că mușchii gâtului s-ar putea relaxa prea mult, dacă nu dormi suficient. Sforăitul ocazional, din cauza unei răceli sau a gripei, este de obicei inofensiv. Dar sforăitul foarte puternic sau frecvent poate fi un semn de apnee în somn.

Un studiu asupra somnului a constatat că intensitatea sforăitului era legată de riscul de ateroscleroză carotidiană, care este îngustarea arterelor de pe gât, din cauza depozitelor de grăsime. Acest lucru ar putea duce în cele din urmă la un accident vascular cerebral.

Foto: Freepik/jcomp

Apneea de somn este legată de problemele cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și boala coronariană, care duc în cele din urmă la posibile atacuri de cord. Persoanele cu sforăit pe termen lung sau apnee în somn riscă să dezvolte un ritm cardiac neregulat sau aritmie.

Citeşte şi: Studiu: Ce medicament popular pentru slăbit te scapă de sforăit, un obicei care îți afectează inima

În unele cazuri, sforăitul este tratat prin intervenție chirurgicală, pentru a micșora sau a îndepărta țesutul în exces sau pentru a corecta o problemă structurală. Multe dintre aceste proceduri sunt minim invazive.

Cu toate acestea, există de asemenea tratamente nechirurgicale, care vă pot îmbunătăți postura sau vă pot deschide căile respiratorii, atunci când dormiți.

Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea alcoolului, înainte de culcare, schimbarea poziției de somn și menținerea unei greutăți sănătoase, pot reduce sforăitul.

Medicamentele pentru răceală și alergii pot ameliora congestia nazală și vă pot ajuta să respirați uşor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te