Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.06.2024 - 11:55
Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet? - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet? Deși mulți le văd ca fiind inutile sau inconfortabile pentru a fi purtate noaptea, cercetătorii au demonstrat că măștile de dormit pot face somnul mai profund și odihnitor.

SHARE

Măștile de dormit pentru ochi pot avea numeroase beneficii pentru somnul nostru. Deși mulți le văd ca fiind inutile sau inconfortabile pentru a fi purtate noaptea, cercetătorii au demonstrat că măștile de dormit pot face somnul mai profund și odihnitor.

Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

Fie că vă confruntați cu insomnia sau anxietatea, fie că doriți pur și simplu să vă îmbunătățiți calitatea somnului, o mască de dormit pentru ochi vă poate ajuta. 

Citește și: STUDIU Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în avion și apoi te culci? Medicii, avertisment dur

Blocarea luminii poate crea un mediu propice pentru un somn odihnitor, făcând debutul somnului mai rapid și promovând producția de melatonină. 

Măștile de dormit pentru ochi sunt disponibile într-o varietate de materiale, de la mătase la fibre sintetice.

Citește și: STUDIU Fructele și legumele pe care să le mănânci pentru un somn mai bun. Ce spun cercetătorii

„Măștile de dormit pot îmbunătăți semnificativ calitatea somnului prin promovarea producției de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea ciclurilor somn-veghe”, spune Dr. Jordan Burns, într-un articol Amerisleep.

Citește și: 4 motive pentru care durerile de dinți sunt mai puternice noaptea. Cum le combați fără stomatolog?

„Cercetările au arătat că blocarea luminii ambientale sporește nivelul de melatonină. Folosirea unei măști de dormit ajută la un debut mai rapid al somnului și la stări de somn mai profunde, indispensabile pentru repararea cognitivă și consolidarea memoriei".

Masca de dormit, benefică și pentru ten

Măștile de dormit pentru ochi, în special cele realizate din materiale moi, cum ar fi mătasea, creează o barieră între tenul dumneavoastră și fețele de pernă. Acest lucru poate preveni apariția ridurilor.

Citește și: Ai plăti 40.000 $ să trăiești 100 de ani? Suma pentru care afli rețeta tinereții fără bătrânețe

În plus, calitatea îmbunătățită a somnului pe care o oferă o mască de dormit este asociată cu sănătatea generală a pielii, deoarece organismul se reface în timpul somnului. 

Măștile de dormit pot proteja și ochii de aerul uscat, reducând riscul de iritație.

Măștile de dormit pot face călătoriile mai plăcute

Măștile de dormit contribuie la confortul general și la relaxarea în timpul călătoriei. Senzația familiară de întuneric promovează un sentiment de siguranță, care este important atunci când dormim în alt loc decât cel cu care suntem obișnuiți. 

Citește și: De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

Călătoriile ne perturbă adesea programul de somn. Măștile de dormit ajută la reglarea ritmurilor circadiene prin blocarea luminii. Astfel, organismul se adaptează la noile fusuri orare, reducând potențial efectele perturbatoare ale decalajului orar.

De ce este important să dormim în întuneric?

Lumina joacă un rol central în reglarea ritmului circadian, ceasul intern al organismului care semnalează când trebuie să fie în alertă și când trebuie să se odihnească. De asemenea, lumina afectează producția de melatonină, un hormon esențial pentru promovarea somnului.

Ritmul circadian reprezintă ciclul somn-veghe pe parcursul unei zile de 24 de ore.

Citește și: Cât trebuie să mănânci și să dormi, cât sport să faci pentru a limita riscul apariției demenței

De la luminile stradale și până la telefoanele mobile, lumina artificială este o parte constantă a vieții moderne, având efecte negative asupra somnului, influențând ritmul circadian, producția de melatonină și ciclurile de somn, conform unui articol SleepFoundation.

Citește și: Ce nu trebuie să faci la nervi, oboseală sau stres. E periculos pentru organism, spune un psihiatru

Atunci când lumina intră în ochi, ea este detectată de un grup special de celule de pe retină. Creierul interpretează acest lucru ca informație despre ora din zi. Creierul trimite apoi semnale în tot corpul pentru a controla organele și alte sisteme în funcție de acel moment al zilei.

Atunci când este expus doar la lumină naturală, ritmul circadian al unei persoane devine strâns sincronizat cu răsăritul și apusul soarelui: rămânem treji în timpul zilei și dormin atunci când este întuneric. În societatea modernă, însă, electricitatea creează o abundență de surse de lumină care afectează ritmul circadian. Acest lucru, la rândul său, afecteaza grav somnul.

Citește și: Studiu: Ce activitate trebuie să faci zilnic pentru a limita riscul de demență la bătrânețe

Melatonina este un hormon produs în mod natural de către organism, iar producția sa este strâns legată de lumină. Ca răspuns la întuneric, glanda pineală din creier inițiază producția de melatonină, dar expunerea la lumină încetinește sau oprește această producție.

Citește și: Studiu: Ce medicament popular pentru slăbit te scapă de sforăit, un obicei care îți afectează inima

Întunericul total reduce potențialele distrageri și perturbări ale somnului. Dormitul cu lumina aprinsă interferează cu ciclurile de somn și provoacă un somn fragmentat, iar aceste dezavantaje pot fi mai mari în cele câteva ore înainte de trezire.

Citeşte şi: Cei care sforăie pot rămâne fără permis conform Codului Rutier

Pleoapele nu pot bloca suficientă lumină. Efectele asupra ritmului circadian pot apărea chiar și cu niveluri scăzute de lumină în camera în care dormim.

Pe lângă calitatea somnului, există și alte motive pentru care cercetările indică faptul că este mai bine să dormi în întuneric total. Chiar și nivelurile scăzute de lumină ambientală în timpul somnului pot obosi ochii, ceea ce duce la dificultăți mai mari de concentrare pe parcursul zilei.

Citeşte şi: Tot ceea ce știm despre diete este greșit. Ingredientul „ascuns” care se află în 6.000 de produse

Cei care se confruntă cu dificultăți în a adormi devreme seara sau care se trezesc des în timpul nopții pot încerca să folosească o mască de dormit pentru ochi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te