FOTO Actrița superbă ale cărei poze se vând la licitație. La 38 ani renunță la film și la România

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.04.2023 - 18:39
Maria Clara Sebok și Rebengiuc - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Florin Piersic și Maria Clara Sebok - Foto: Alrtmark.ro
Maria Clara Sebok - Sursa: tvr.ro

Maria Clara Sebok a fost considerată una din cele mai frumoase actrițe din România. Maria se alătură unui număr mare de alte actrițe care au renunțat la carieră imediat după ce au cunoscut cariera.

SHARE

Maria Clara Sebok este actriță româncă de origine maghiară de o frumusețe aparte. A jucat în filme alături de Victor Rebengiuc sau de Florin Piersic. Cu amândoi, au rămas imagini din care reiese frumusețea și expresivitatea actriței.

Sursa Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Despre Maria Clara Sebok știm destul de puține lucruri.

Portalul de filme imdb ne anunță că Maria Clara Sebok este actriță româncă de origine maghiară, care s-a născut la data de 15.08.1942, la Vlăhița, în județul Harghita. Actrița a fost remarcată în filme, ca de exemplu: Cartierul veseliei - 1964, Mihai Viteazul - 1971, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte - 1972, Conspirația; Departe de Tipperary - 1973, Capcana; Agentul straniu - 1974.

Putem deduce că după anul 1974, când actrița avea 32 de ani, nu mai joacă în niciun film românesc.

Wikipedia susține că actrița a jucat ultimul film la 38 de ani, adăugându-i în filmografie „Bietul Ioanid” și „Al treilea salt mortal” în care a apărut în anul 1980.

Actrița superbă ale cărei poze se vând și azi la licitație

În anul 2020, Radio România cultural îi face un scurt portret la împlinirea vârstei de 78 de ani:

„Actrița română Maria Clara Sebők este cunoscută în special pentru rolul Maria Cristina de Graz, arhiducesa din filmul "Mihai Viteazul" (1971)”, scrie portaluld e televiziune.
 
Mihai Viteazul este un film istoric românesc, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București și este format din două părți intitulate Călugăreni și Unirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea. Filmul Mihai Viteazul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile.
În acest film, Maria Clara joacă rolul arhiducesei Maria Cristina de Graz. Principele Transilvaniei invocă căsătoria cu ea pentru a nu-i trimite o oaste consistentă lui Mihai Viteazul.
 
Radio România menționează că ultimul film în care actrița s-a remarcta a fost „Capcana" (1974).”
 

Poza ei se vinde la licitație

Deși au trecut aproape 50 de ani de la ultima sa apariție într-un film românesc, actrița este căutată.
 
La o licitație, o fotografie de colecţie cu Florin Piersic şi Maria Clara Sebők, 1974, cu dedicația și semnătura actorului Florin Piersic se vinde pentru suma de pornire de 50 de euro, potrivit casei de licitație. 
Imaginea a fost folosită pentru afișul unui film.
 
 
Fotografie cu Florin Piersic şi Maria Clara Sebők, cu autograf şi dedicaţie: "Unui frumos, talentat şi sensibil artist, Florin P.", Aurel Mihailopol, 1974. Clișeul acestei fotografii a fost utilizat și pentru afișul filmului românesc polițist ”Agentul straniu” scris și regizat de Savel Stiopul.
 
Actrița s-a căsătorit cu Héjja Sándor, actor născut la Târgu Mureș și care a jucat mult timp la Cluj. Informațiile despre el ne confirmă faptul că s-a mutat cu soția sa Maria Clara Sebők, în Ungaria în anul 1988. Héjja Sándor a decedat în anul 1995.
 
Maria Clara Sebők nu e singura actriță care a renunța la actorie și a plecat din țară. Newsweek România a csris că una din actrițele fermecătoare din seria „Brigada Diverse” este Elena Ioja. Deși nu a mai apărut în niciun film, oamenii își aduc aminte de ea din celebra serie de filme. 
 
 
Un alt exemplu a fost Irina Gărdescu a strălucit doar câțiva ani în cinematografia românească. Deși a debutat înainte să termine liceul, după ce este aleasă de Sergiu Nicolaescu să joace în „Mihai Viteazul”, decide să plece din România și să renunțe la cariera în cinematografie.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te