Noua stea a înotului, David Popovici, a ajuns la bazin la 4 ani trimis de medic. Avea scolioză

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.07.2021 - 15:09

Povestea sportivă lui David Popovici începe la patru ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru, care le-a recomandat părinților să-l ducă la înot.

SHARE

David Popovici (16 ani)  a cucerit patru medalii săptămâna trecută, dintre care trei de aur (50m, 100m, 200m), doborând ți recordurile de viteză în probele de 100 și de 200 de metri liber, în cadrul Campionatului European de Juniori de la Roma.

Citește și: Succes românesc: calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo la 16 ani

David Popovici a fost, de altfel, cel mai rapid înotător din lume la vârsta lui, la 100 m liber, încă de la 14 ani.

Acum are cea mai bună performanță din acest an la 100 metri liber și la seniori.

Calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, tânărul sportiv are tot viitorul în față.

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

A ajuns la înot la recomandarea medicilor

Când avea patru ani, la recomandarea medicilor, micuțul David a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu unde a fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea.

Nu mai avusese sportivi în familie și, totuși, la un moment dat, copil fiind, și-a dorit să înceapă performanța. Așa l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent. Dar rezultatele nu au venit chiar de la primele competiții.

„Primele rezultate au apărut cam la doi ani după ce am început performanța, adică atunci când aveam nouă ani. Începusem să câștig campionate municipale și cupe, dar nimic la nivel național încă“, povestește David.

Apoi, la 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să urmeze zeci de recorduri naționale.

Citește și: George Simon, ieri, poză cu admiratorii lui Putin din Italia. Azi zice că e cu românii din Moldova

David a strălucit la Festivalul Olimpic de Tineret European, organizat la Baku – Azerbaidjan, în 2019, la care a stabilit un nou record al competiției  în proba de 100 de metri liber, cu timpul de 49,82 secunde, acesta fiind și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.


Nouă antrenamente pe săptămână


Dar aceste performanțe au prețul lor. David face nouă antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare. În timpul unui antrenament înoată șase kilometri.

Pe timpul școlii, se trezește la 4.00, iar la 5.45 este în bazin pentru a putea ajunge la cursurile Colegiului
Național George Coșbuc din București, mediul perfect pentru personalitatea lui. După amiaza are al doilea antrenament.

„Stau bine și cu școala, încerc să echilibrez balanța dintre sport și lectură, iar până acum mi-a ieșit. Îmi place să îmi petrec timpul liber împreună cu prietenii mei, indiferent ce facem“, spune David zâmbind.Nu are un sportiv drept model, crede însă foarte mult în el însuși: „Nu m-am gândit ce aș vrea să fac pe lângă înot, mi se pare că nu are sens să o fac acum. Este prea devreme, îmi voi face griji pentru asta mai târziu“.

Citește și: Campion olimpic de tineret la 14 ani

David nu crede că există anumite condiții pe care un sportiv de performanță ar trebui să le îndeplinească pentru a reuși în cariera lui sau a ei.

Ce poate face un tânăr antrenor


Adrian Rădulescu (31 de ani) îl antrenează pe David de la 9 ani, iar tânărul înotător spune că între ei este o relație de prietenie bazată pe respect.

Adrian Rădulescu este antrenorul lui David Popovici Foto: Facebook

„David a venit la clubul nostru când avea 9 ani și de atunci ne vedem aproape zilnic. Când am început să lucrăm împreună, el era mereu în căutarea distracției, dar am descoperit că reacționează foarte bine dacă îi explici ce urmărești să învețe la antrenament“, își amintește antrenorul Adrian Rădulescu despre începutul colaborării cu David.

Și timpul a arătat că ei au găsit împreună cea mai bună cale spre performanță. 

Pregătirea unui sportiv de top este însă o ecuație complexă, din care fac parte mulți profesioniști.

„La pregătirea lui David au participat Ionuț Iordan, din postura de preparator fizic, și Dragoș Luscan, din postura de kinetoterapeut“, spune Adrian Rădulescu.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.