Noua stea a înotului, David Popovici, a ajuns la bazin la 4 ani trimis de medic. Avea scolioză

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.06.2022 - 19:58
David Popovici a câștigat trei medalii la Roma, la Campionatul European de Juniori Foto: Facebook
David Popovici Foto: Facebook
Adrian Rădulescu este antrenorul lui David Popovici Foto: Facebook

Povestea sportivă lui David Popovici începe la patru ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru, care le-a recomandat părinților să-l ducă la înot.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

David Popovici (17 ani) este primul campion mondial al României la înot. El a câștigat medalia de aur la proba de 200 m liber de la Campionatul Mondial de la Budapesta.

A ajuns la înot la recomandarea medicilor

Când avea patru ani, la recomandarea medicilor, micuțul David a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu unde a fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea.

Nu mai avusese sportivi în familie și, totuși, la un moment dat, copil fiind, și-a dorit să înceapă performanța. Așa l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent. Dar rezultatele nu au venit chiar de la primele competiții.

„Primele rezultate au apărut cam la doi ani după ce am început performanța, adică atunci când aveam nouă ani. Începusem să câștig campionate municipale și cupe, dar nimic la nivel național încă“, povestește David.

Apoi, la 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să urmeze zeci de recorduri naționale.

Citește și: George Simon, ieri, poză cu admiratorii lui Putin din Italia. Azi zice că e cu românii din Moldova

David a strălucit la Festivalul Olimpic de Tineret European, organizat la Baku – Azerbaidjan, în 2019, la care a stabilit un nou record al competiției  în proba de 100 de metri liber, cu timpul de 49,82 secunde, acesta fiind și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.

Apoi a fost remarcat la.Jocurile Olimpice de la Tokyo.


Nouă antrenamente pe săptămână


Dar aceste performanțe au prețul lor. David face nouă antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare. În timpul unui antrenament înoată șase kilometri.

Pe timpul școlii, se trezește la 4.00, iar la 5.45 este în bazin pentru a putea ajunge la cursurile Colegiului
Național George Coșbuc din București, mediul perfect pentru personalitatea lui. După amiaza are al doilea antrenament.

„Stau bine și cu școala, încerc să echilibrez balanța dintre sport și lectură, iar până acum mi-a ieșit. Îmi place să îmi petrec timpul liber împreună cu prietenii mei, indiferent ce facem“, spune David zâmbind.Nu are un sportiv drept model, crede însă foarte mult în el însuși: „Nu m-am gândit ce aș vrea să fac pe lângă înot, mi se pare că nu are sens să o fac acum. Este prea devreme, îmi voi face griji pentru asta mai târziu“.

Citește și: Campion olimpic de tineret la 14 ani

David nu crede că există anumite condiții pe care un sportiv de performanță ar trebui să le îndeplinească pentru a reuși în cariera lui sau a ei.

Ce poate face un tânăr antrenor


Adrian Rădulescu (31 de ani) îl antrenează pe David de la 9 ani, iar tânărul înotător spune că între ei este o relație de prietenie bazată pe respect.

Adrian Rădulescu este antrenorul lui David Popovici Foto: Facebook

„David a venit la clubul nostru când avea 9 ani și de atunci ne vedem aproape zilnic. Când am început să lucrăm împreună, el era mereu în căutarea distracției, dar am descoperit că reacționează foarte bine dacă îi explici ce urmărești să învețe la antrenament“, își amintește antrenorul Adrian Rădulescu despre începutul colaborării cu David.

Și timpul a arătat că ei au găsit împreună cea mai bună cale spre performanță. 

Pregătirea unui sportiv de top este însă o ecuație complexă, din care fac parte mulți profesioniști.

„La pregătirea lui David au participat Ionuț Iordan, din postura de preparator fizic, și Dragoș Luscan, din postura de kinetoterapeut“, spune Adrian Rădulescu.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te