Campion olimpic de tineret la 14 ani

DE Mihai Duță | Actualizat: 23.08.2019 - 07:19
Echipa de înot a României s-a clasat pe locul 5 în ierarhia națiunilor de la FOTE, în fața unor țări precum Ungaria și Spania

Înotătorul român David Popovici a devenit cel mai medaliat sportiv al delegației țării noastre prezentă la ediția din acest an a Festivalului Olimpic de Tineret European (FOTE) de la Baku.

SHARE

David Popovici a stabilit un nou record al competiției la FOTE 2019 în proba de 100 de metri liber, cu timpul de 49.82 secunde, acesta fiind și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.

Totodată, este și noul record națio­nal la categoriile 15-18 ani și barem B de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Precedentul record era de 49.87 secunde și era deținut de către Robert Glință.

Dar performanțele lui David Popovici la FOTE nu s-au oprit aici. După aurul de la 100 de metri, a doua zi a obținut argintul la 50 de metri liber, apoi a luat și argintul la proba de 200 de metri liber cu timpul de 1:50.93, care este și un nou record național la categoriile 15-16 ani. Însă David va împlini 15 ani pe 15 septembrie.

Recomandarea medicului

Povestea sportivă lui David începe la patru ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru, care le-a recomandat părinților să-l ducă la înot.

Așa a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu câteva veri, unde a fost inițiat de antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea.

Nu mai avusese sportivi în familie și, totuși, la un moment dat, copil fiind, și-a dorit să înceapă performanța. Așa l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent. Dar rezultatele nu au venit chiar de la primele competiții.

„Primele rezultate au apărut cam la doi ani după ce am început performanța, adică atunci când aveam nouă ani. Începusem să câștig campionate municipale și cupe, dar nimic la nivel național încă“, povestește David.

Apoi, la 10 ani, a doborât primul record național în proba de 50 de metri spate. Era doar începutul. În următorii ani, aveau să urmeze zeci de recorduri naționale.

În martie, la Campionatele Naționale de la Bacău, pe parcursul celor cinci zile de concurs, David a demonstrat că poate să concureze chiar și cu seniorii, reușind să se claseze pe podium în toate probele la care a participat.

Însă vârful lui de formă a fost la Festivalul Olimpic de Tineret European, organizat la Baku – Azerbaidjan, la sfârșitul lunii iulie.

Antrenamente multe, dar și școală

Dar aceste performanțe au prețul lor. David face nouă antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare. În timpul unui antrenament înoată șase kilometri.

Pe timpul școlii, se trezește la 4.00, iar la 5.45 este în bazin pentru a putea ajunge la cursurile Colegiului
Național George Coșbuc din București, mediul perfect pentru personalitatea lui. După amiaza are al doilea antrenament.

David Popovici are cel mai bun timp 
înregistrat
vreodată la 100 metri liber
de un sportiv de 14 ani

„Stau bine și cu școala, încerc să echilibrez balanța dintre sport și lectură, iar până acum mi-a ieșit. Îmi place să îmi petrec timpul liber împreună cu prietenii mei, indiferent ce facem“, spune David zâmbind.Nu are un sportiv drept model, crede însă foarte mult în el însuși: „Nu m-am gândit ce aș vrea să fac pe lângă înot, mi se pare că nu are sens să o fac acum. Este prea devreme, îmi voi face griji pentru asta mai târziu“.

David nu crede că există anumite condiții pe care un sportiv de performanță ar trebui să le îndeplinească pentru a reuși în cariera lui sau a ei.

Ce urmează

Adrian Rădulescu (29 de ani) îl antrenează pe David de la 9 ani, iar tânărul înotător spune că între ei este o relație de prietenie bazată pe respect.

„David a venit la clubul nostru când avea 9 ani și de atunci ne vedem aproape zilnic. Când am început să lucrăm împreună, el era mereu în căutarea distracției, dar am descoperit că reacționează foarte bine dacă îi explici ce urmărești să învețe la antrenament“, își amintește antrenorul Adrian Rădulescu despre începutul colaborării cu David.

David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu, sărbătorind succesul de la Baku

Și timpul a arătat că ei au găsit împreună cea mai bună cale spre performanță. Însă e doar începutul. Competițiile importante la care cei doi urmăresc să obțină rezultate bune sunt: Campionatul European de Juniori, Campionatul Mondial de Juniori, Jocurile Olimpice de Tineret.

Pregătirea unui sportiv de top este însă o ecuație complexă, din care fac parte mulți profesioniști.

„La pregătirea lui David au participat Ionuț Iordan, din postura de preparator fizic, și Dragoș Luscan, din postura de kinetoterapeut“, spune Adrian Rădulescu.

Pentru viitor, antrenorul își dorește ca David să fie sănătos și să aibă în continuare răbdare cu procesul lui de dezvoltare.

Altfel, Adrian Rădulescu lucrează la Clubul Sportiv Navi cu vreo 30 de sportivi (cadeți și juniori), printre ei fiind mai mulți campioni naționali, deținători de recorduri naționale și membri ai lotului național de juniori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te