Cristiana Oprea, prima româncă-pilot din istorie care ia startul în WRC - Raliul Croației

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.04.2022 - 16:11
Cristiana Oprea, prima româncă-pilot din istorie care ia startul în WRC - Raliul Croației 2022. / Foto: Cristiana Oprea, Facebook
Cristiana Oprea, prima româncă-pilot din istorie care ia startul în WRC - Raliul Croației 2022. / Foto: Cristiana Oprea, Facebook
Cristiana Oprea va puncta în 2022 în două campionate, Trofeul Balcanic FIA ERT și competiția 100% electrică Cupa Opel. / Foto: Cristiana Oprea, Facebook

Cristiana Oprea ia startul, alături de copilotul său Andrei Mitrașcă, în cea de-a treia etapă a Campionatului Mondial de Raliuri (WRC) 2022 - Raliul Croației (21-24 aprilie). Este prima româncă-pilot din istoria motorsportului românesc care concurează la un asemenea nivel.

SHARE

Arhitect de profesie, Cristiana Oprea (30 de ani) a făcut pasul în motorsport în 2015, iar în 2018, alături de copilotul Diana Hațegan, a format primul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani care a participat la un raliu în afara țării (la Rally Sliven în Bulgaria).

Apoi, în 2019, Cristiana a scris o nouă pagină în istoria automobilismului, devenind prima femeie pilot care a reprezentat România în prestigiosul Campionat European de Raliuri FIA ERC, într-o etapă în afara țării – la Rally di Roma Capitale. A urcat pe podiumul ERC Ladies.

În 2021, Cristiana Oprea fost cooptată ca pilot în lotul național de juniori, susținut de Ministerul Tineretului și Sportului prin Federația Română de Automobilism Sportiv.

Iar în 2022, după două locuri 5 obținute la clasă în Trofeul Balcanic 2021 (Rally Sliven, Bulgaria și Raliul Moldovei), Cristiana Oprea crește ritmul și își îndeplinește visul oricărui pilot.

Citește și: FOTO Soluție magică: Cum pot deveni automobilele clasice la fel de „verzi” ca mașinile electrice noi

Visul WRC, Trofeul Balcanic FIA ERT și Cupa Opel 100% electrică

Cu puțin noroc, Cristiana Oprea își îndeplinește în 2022 visul oricărui pilot de raliu: startul în WRC. Alături de copilotul Andrei Mitrașcă, Cristiana participă în Raliul Croației 2022, a treia etapă din WRC 2022.

Cristiana și Andrei reprezintă România la bordul unui Peugeot 208 R2 de clasă RC4, aceeași mașină pregătită de H Motorsport cu care și-au anunțat deja prezența în Trofeul Balcanic FIA ERT, care începe în august.

Startul în Raliul Croației nu era programat, dar anularea primei etape din Trofeul Balcanic FIA ERT - Raliul Turciei, programat în același weekend, le-a oferit șansa să se reorienteze spre WRC.

Citește și: Simone Tempestini renunță la integrală în CNR 2022 pentru un vis din copilărie: Porsche 997 R-GT

Cristiana și Andrei se află la prima participare împreună ca echipaj și îi așteaptă aproape 300 de kilometri de probe speciale de asfalt în Raliul Croației.

Echipajul „#77 C. Oprea/A. Mitrașcă” va puncta în clasamentul dedicat mașinilor cu două roți motrice alături de alți 11 concurenți. 

“Am ales să facem acest pas și să concurăm la Raliul Croației din același motiv pentru care în 2019 am participat la o etapă din Campionatul European: sunt curioasă să văd ce înseamnă să concurezi la cel mai înalt nivel, să învăț de la cei mai buni și să îmi iau un plus de motivație pentru toată munca continuă, care cere sacrificii semnificative atunci când îți setezi obiective înalte. Cred cu tărie că o competiție sănătoasă și un mediu sportiv fairplay, incluziv, mă ajută să îmi depășesc limitele și să progresez în cu totul alt ritm decât dacă aș fi rămas să concurez în zona de confort, acasă. Obiectivul nostru este să ajungem cu bine la finish și să ne bucurăm din plin de această oportunitate”, a declarat pilotul Cristiana Oprea.

Altfel, pilotul Cristiana Oprea va puncta în 2022 în două campionate, Trofeul Balcanic FIA ERT și competiția 100% electrică Cupa Opel, evident, cu două mașini de raliu complet diferite, Peugeot 208 R2 și Opel Corsa-e. Calendarul ei competițional cuprinde peste 10 raliuri din 8 țări europene în acest an.

Citește și: VIDEO Poveste de viață: Un specialist în siguranță rutieră, salvat de tehnologia promovată

Prima româncă a luat startul în WRC în 2007, pe scaunul din dreapta

Campionatul Mondial de Raliuri împlinește 50 de ani în 2022. Este o competiție a bărbaților, dar aproximativ 100 de femei pilot au luat startul în etapele de WRC din 1973 până în prezent. Cea mai cunoscută este Michèle Mouton, cu 50 de starturi și 4 victorii în mondial.

De-a lungul timpului, mai multe echipaje românești au luat startul în Campionatul Mondial de Raliuri, însă singura româncă care a concurat a fost Mihaela Beldie Dobranici, în calitate de copilot al pilotului Claudiu David, în 2007.

Prin urmare, Cristiana Oprea este prima româncă-pilot care concurează în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te