Conflictul Ana Maria Popescu-Novak: „Nu înțeleg de ce s-a supărat, că ia 80.000 de euro de la stat”

DE Bianca Iosef, Andrei Mocanu | Actualizat: 28.07.2021 - 23:51
Eduard Novak nu și-a cerut scuze public pentru declarațiile sale. I-a adus flori Anei Maria Popescu la aeroport. Captură video

Decizia Anei Maria Brânză,de a-l lăsa pe ministrul Sporturilor, Eduard Novak cu mâna întinsă, dar și replica dată acestuia cu privire la rezultatul obținut de ea la Olimpiadă, medaliată cu argint la scrimă, la Tokyo2020, nu a fost pe placul tuturor comentatorilor.

SHARE

Ana Maria Popescu a obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, un rezultat similar cu cel obținut în urmă în 2008, la olimpiada de la Beijing. Sportiva a declarat, după finala de la scrimă, că rezultatul a fost cauzat, printre altele, și de condițiile dificile de antrenament din România, în condițiile în care bugetul Federației Române de Scrimă a fost redus anul acesta de ministrul Sporturilor. 

Citește și: Prioritățile lui Eduard Novak: baze sportive și tabere din Covasna, Harghita, Mureș. Ce face cu ele

Eduard Novak, la rândul său sportiv, a reacționat imediat și a afirmat că Ana Maria Popescu nu ar fi luat medalia de aur la JO de la Tokyo nici dacă bugetul federaţiei de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane de lei. Afirmația sa a scandalizat opinia publică din România. 

Mai mult, la venirea în țară, Ana Maria Popescu nu a lăsat afirmațiile ministrului fără a fi taxate.

„Credeam că mă așteptați cu cecul de 5 milioane de lei, dar nu-i problemă că mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia”, i-a răspuns scrimera lui Eduard Novak. Mai mult, aceasta a refuzat să dea mâna cu ministrul. 

Sportiva susține că nu sunt suficiente persoane care să practice acest sport în România și că acesta ar fi unul  dintre motivele pentru care nu a obținut medalia de aur. „Domnule Novak, am avut ca sparring partner sportivi de 43 de ani, care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alții”, a declarat vicecampioana la JO.

Citește și: VIDEO Partidă dramatică la Tokyo 2020: Ana Maria Popescu, medalie de argint la spadă

Cîțu: O declarație neinspirată

Majoritatea persoanelor din peisajul public românesc au susținut afirmațiile făcute de Ana Maria Popescu și au criticat declarațiile ministrului Eduard Novak. 

„A fost un comentariu nefericit al domnului ministru. Până la urmă trebuie să ne bucurăm de fiecare victorie. În același timp trebuie spus foarte clar că finanțarea pentru olimpiadă nu se face anul acesta, ci din timp”, a declarat premierul Florin Cîțu.

„Scrima e un orfan al sportului românesc. Scrima s-a născut prin scrimă, nu prin invesții. Dacă am avea 5.000 de săli de scrimă, probabil, am avea 5.000 de copii în plus faţă de cei pe care îi avem acum și atunci ai putea să faci o selecţie naturală”, a declarat și fostul șef al Federației Române de Tenis, Ion Țiriac.

„Nu a făcut mare brânză”

Dar au fost și voci care au catalogat gestul și declarațiile Anei Maria Popescu ca fiind „obraznice”, „nesimițite” sau „nerecunoscătoare” și i-au luat apărarea ministrului Eduard Novak, cel care a declanșat, de fapt, conflictul.

„Ana Maria Popescu nu are motive reale să se plângă. Federația Română de Scrimă are anul acesta al treilea buget dintre toate federațiile din România. Asta în condițiile în care scrima este un sport de nișă, fără prea multă audiență”, a comentat, la B1, Cristian Geambașu, editorialist al Gazetei Sporturilor. 

Jurnalistul a menționat că, în plus, Ana Maria Popescu va încasa 50.000 de euro de la statul român, în contul medaliei de argint obținute, iar pentru acest sprijin din partea României ar trebui să fie recunoscătoare, nu să se supere. 

De asemenea, a pus declarația ministrului Eduard Novak mai degrabă pe o neinspirație și o proastă înțelegere a unor nuanțe.

„Pentru scrimă nu licitează televiziunile, nu ar transmite-o nici gratuit. E singurul sport în care spectatorii urmăresc mai mult niște beculețe decât îi urmăresc pe sportivi.

Media a calculat că Popescu va încasa pentru medalia ei 80.000 de euro din partea statului român. 

«Nu înțeleg grija omului de rând legată de cât câștigă sportivii pentru medalii!». Ar fi exagerată grija aceasta dacă ea s-ar referi la un fotbalist român plătit din drepturile TV pe care le achită televiziunile comerciale de care râde Ana. Ei, omul de rând îi achită prima! Măcar să-i permită să calculeze și el cu cât plătește o medalie!

S-a văitat și că nu mai găsește parteneri pentru antrenamente, că a ajuns să apeleze la foști sportivi. Care e vinovatul? Ar trebui să existe și o lege care să-i oblige pe oameni să practice scrima ca să aibă Ana Maria cu cine să se joace?

Citește și: După ce a jignit-o, ministrul Novak a așteptat-o cu flori pe Ana Maria Popescu. Replica sportivei

Țâfnoasă cum n-a fost nici măcar Șumudică după victoriile recente, Popescu a ridicat tonul, a gesticulat, a ironizat într-un discurs ridicol ca al unui dictator de parodie. «Domnule ministru, credeam c-o să m-așteptați cu cecul acela de cinci milioane!», l-a certat ea pe Novak, ministrul Sportului”, a scris un alt editorialist al Gazetei Sporturilor, Remus Răureanu.

Cotidianul Adevărul a catalogat gestul sportivei de a nu da mâna cu ministrul Eduard Novak ca fiind unul „lipsit de eleganță”. 

„Ana Maria Popescu a «reuşit» să facă dintr-un eveniment fericit, revenirea ei triumfală în ţară, cu argintul olimpic la gât, un scandal uriaş. Prin care rezultatul sportiv a fost umbrit şi trecut în plan secund. Pentru că toată primirea de la aeroport s-a rezumat la un singur subiect: conflictul care s-a iscat între vicecampioana olimpică şi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak. Din care apar, treptat, noi momente destul de urâte”, a scris Adevărul.

Citește și: Ce a distrus, cât a mințit și pe cine a jignit ministrul Sportului, Eduard Novak

„Sportul, un spațiu curat”

Publicația i-a amintit Anei Maria Brânză, care l-a invitat pe Eduard Novak să câștige el o medalie de aur, că acesta are deja una. 

În 2012, la Jocurile Paralimpice de la Londra, ciclistul Eduard Novak a câştigat aurul la urmărire individuală, cu noul record mondial de 4: 40.31 de minute. În palmaresul său paralimpic figurează şi alte două medalii, ambele de argint, luate în 2008 şi 2012.

„Aprocedat bine sau rău Ana Maria Popescu (2 medalii olimpice de argint, una de aur, scrimă) lăsându-l cu mâna întinsă pe Eduard Novak (2 medalii olimpice de argint, una de aur, ciclism)?

Întâmplător, azi Eduard Novak este ministru al Sportului, iar declarația lui neinspirată probabil o ştiți.

Răspunsul meu: fac parte dintre cei câțiva naivi care-şi închipuie că sportul ar trebui să fie un spațiu mai curat, aflat la o distanță igienică de politică. De la sport vine sportivitate, adică o atitudine de respect nu doar față de coechipieri, ci şi față de adversari. A fi fair play înseamnă să-ți ceri scuze când spui o prostie, dar şi să-i strângi mâna celuilalt, chiar dacă ți-a greşit”, a scris și comentatorul Digi24 Florin Negruțiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te