Unii români pot primi mai puțini bani ca ajutor pentru căldură. Cine sunt și cum pot evita situația

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.10.2023 - 11:42
Ajutorul pentru căldură poate fi mai mic - Foto: INQUAM PHOTOS / Ilona Andrei

Ajutorul pentru căldură poate fi mai mic. Cererile de înscriere pentru acesta pot fi făcute chiar şi după data-limită care a fost anunţată - 15 octombrie. Dar există nişte rigori şi chiar şi nişte consecinţe ale întârzierii înscrierii.

SHARE

Persoanele fizice cu venituri reduse pot primi în această iarnă un ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei. Acesta este ţintit pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024.

În principiu, cererea pentru ajutorul de încălzire trebuie depusă până pe 15 octombrie, însă cei care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru sezonul rece pot să depună cererile și după această dată.

Ajutorul pentru căldură poate fi mai mic

Pentru a primi ajutorul de încălzire, trebuie să depui o cerere, însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, conform Legii 226/2021.

Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului din Capitală în a cărei rază teritorială este locuința, de regulă până pe 15 octombrie.

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se face prin dispoziția primarului, care se emite o singură dată, pentru toată perioada de acordare a ajutorului, și se comunică titularilor până pe 15 noiembrie.

Citeşte şi: Când vor fi plătite ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3000 de lei. Cum vor intra banii

Dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire, pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face tot prin dispoziția primarului, astfel:

- începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până 20 a lunii; începând cu luna următoare, pentru cei ce au depus documentele după 20;

- începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social e stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Citeşte şi: Guvernul a anunțat ajutoare de 10.000 lei pentru o anumită categorii de români. Care sunt condițiile

Dacă cererea e depusă după 20 a unei luni, ajutorul se va acorda din următoarea lună. Valoarea sa va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024.

Se încadreaază pentru primirea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru de familie sau persoanele singure ce câștigă lunar până în 2.053 de lei.

Ajutorul de încălzire a locuinței se acordă pe un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură sau de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercitarea a drepturilor civile, ce devine titularul ajutorului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te