Unii s-au îmbogățit: Milioane de produse anti-COVID defectuoase, confiscate în pandemie în UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.06.2021 - 15:41
Milioane de produse anti-COVID defectuoase, confiscate în pandemie în UE. / Foto: vecteezy.com

Zeci de milioane de produse defectuoase de protecţie împotriva COVID-19, măşti, geluri şi teste, au fost confiscate în ultimul an în Uniunea Europeană, în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF), relatează AFP.

SHARE

”Începând din martie 2020, am anchetat şi răspuns unei ameninţări tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu respectă normele sau care sunt periculoase”, a anunţat directorul general al OLAF, Ville Itala, care a prezentat raportul pe 2020 al acestui „jandarm” antifraudă în UE.

”Iar înainte ca primul vaccin anti-COVID să fie administrat, noi am tras semnalul de alarmă împotriva unor oferte de false vaccinuri, ceea ce, din câte ştim noi, a împiedicat orice fraudă în acest domeniu, în pofida multor tentative”, a subliniat el.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek România: Putin trebuie să plătească

Ancheta OLAF a permis conficarea a 52 de milioane de produse - geluri pentru mâini care conţineau o cantitate periculoasă de metanol, măşti care nu respctă normele, false kituri de teste - şi identificarea a 1.150 de operatori suspecţi, potrivit ultimelor date actualizate, furnizate de către serviciul de presă al OLAF. 

În raportul său anual, OLAF notează că ”mulţi dintre aceşti operatori se află în afara UE” şi că ”mulţi sunt întreprinderi care, în mod oportunist, într-o încercare de a profita de pandemia (covid-19), s-au lansat într-o activitate, fără să aibă vreo experienţă în domeniu”.

”Lanţuri lungi intermediare au fost create de pe o zi pe alta, în numeroase state membre UE şi în afara (Uniunii), cu scopul de a ascunde identitatea fraudatorilor”, îngreunând identificarea acestora, precizează directorul general adjunct al OLAF Ernesto Bianchi.

Citește și: Comisia Europeană confirmă: PNRR al României nu a fost respins la Bruxelles

140.000 de litri de gel dezinfectant din Turcia, confiscați

Acţiunea jandarmului european antifraudă a permis confiscarea în 2020, în mai multe state membre UE, a aproximativ 140.000 de litri de gel pentru mâini - provenind din Turcia - care conţinea o cantitate periculoasă de metanol, o substanţă toxică, în urma unei alerte lansate de către autorităţile daneze.

OLAF a participat, de asemenea, la o operaţiune comună a serviciilor vamale din state membre UE care permis confiscarea, până în prezent, a 50 de milioane de măşti de protecţie.

Această operaţiune demonstrează importanţa unei ”mai bune coordonări” între ”autorităţile vamale şi de certificare, însărcinate să spună dacă cutare mască este de tip FFP2 sau FFP3” şi între statele membre UE, subliniază Ernesto Bianchi.

”Observăm încă multă confuzie în problema cu privire la cine trebuie să certifice, atunci când sosesc măşti într-un stat membru UE, înainte de a fi expediate către alt stat membru UE în vederea utilizării”, precizează el.

OLAF trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește pesticidele

OLAF trage de asemena un semnal de alarmă cu privire la pesticide contrafăcute, care reprezintă de-acum ”până la 13,8% dintre pesticidele utilizate în UE” şi care reprezintă un pericol la adresa sănătăţii, o sursă de poluare a aerului, pământului şi apei şi o ameninţare mai ales la adresa albinelor, informează news.ro.

În 2020, OLAF a încheiat 230 de anchete cu privire la cazuri de fraudă şi a emis 375 de recomandări adresate autorităţilor naţionale şi europene.

Oficiul colaborează de-acum cu nou înfiinţatul Parchet European, care a intrat în fucnţie la 1 iunie, de asemenea competent în lupta împotriva fraudei dar care, spre deosebire de OLAF, are puterea de a angaja urmăriri penale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te