Un virus similar cu Covid-19, descoperit de chinezi, în 2012, într-o mină, a fost stocat în Wuhan

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.07.2020 - 17:37

La acea vreme, șase persoane s-au îmbolnăvit, iar dintre acestea, trei au murit. Virusul a fost stocat într-un institut militarizat din Wuhan, conform Sunday Times. Virusul descoperit de cercetătorii chinezi în 2012 este în procent de 93% asemănător cu covid-19.

SHARE

În august 2012, o mică echipă de oameni de știință a mers în sud-vestul Chinei pentru a investiga o boală nouă misterioasă și letală într-o mină de cupru abandonată, conform Sunday Times

Echipați cu costume speciale și măști respiratorii, cercetătorii s-au aventurat în întuneric. În interiorul minei au fost izbiți de duhoare. Deasupra capului zburau liliecii, iar pe jos mișunau șobolanii printre excremente. Era terenul propice pentru dezvoltarea unor microorganisme cu mutații și a unor agenți patogeni mortali pentru oameni. De aceea fuseseră necesare măsuri de protecție. 

Cu câteva săptămâni anterior, în aprilie, șase bărbați care intraseră în mină pentru a o curăța de fecalele de liliac, au fost loviți de o formă gravă de penumonie, iar trei dintre ei au murit. Febra și tusea erau printre simptome. Patru dintre cei șase bărbați au fost testați pozitiv la anticorpii de coronavirus. Ceilalți doi au murit înainte de a fi testați.

China a stocat acel virus în laboratorul din Wuhan, aflat la circa 1600 de kilometri, conform aceleiași publicații. 

În presa chineză nu au existat însă relatări a ceea ce s-a petrecut la Kunming. Fragmente din acel eveniment au apărut în teza de masterat a unul tânăr medic, Xi Lu. 

Încă din 2004, o echipă de virusologi de la laboratoarele din Wuhan a colectat viruși de la liliecii din peșterile din Kunmimg, iar în 2016 a prezentat un studiu care avea la bază aceste cercetări, dar fără să facă referire la decesele din 2012. 

În 2017, la Wuhan, armata chineză a construit un laborator ultrasecret la institutul de virusologie din acea localitate. Oficialii americani au fost îngrijorați că acest laborator nu este pe deplin sigur și virușii ar putea scăpa de sub control, astfel de incidente fiind frecvente - de exemplu în 2004, când șase persoane de la un laborator din Beijing s-au infectat cu SARS. 

Sunday Times consemnează două opinii științifice diferite legate de posibilitatea ca virusul descoperit în 2012 să fi fost transformat în covid-19, dar asemănarea este de 93%. Sunday Times a întrebat Institutul de Virusologie din Wuhan de ce nu a raportat asemănarea dintre virusul descoperit în 2012 și covid-19, dar nu a primit un răspuns. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -