Alimentul consumat de toți românii care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.10.2024 - 10:35
Alimentul consumat de toți românii care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Alimentul consumat de toți românii care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Alimentul consumat de toți românii, care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific. Ce mâncăruri să eviți, ca să nu îți agravezi starea de anxietate?

SHARE

Anumite mâncăruri vă pot reduce semnificativ nivelul de stres. Unele alimente au proprietăți care ne pot susține organismul și ne pot ajuta să ne asigurăm că acesta nu este lipsit de vitamine și minerale în perioadele stresante.

Semințele de dovleac

Semințele de dovleac, iubite de toți românii, pot fi un remediu pentru stres.

„Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, cunoscut ca mineralul <<calmant>>, deoarece magneziul poate ajuta la reglarea neurotransmițătorilor din creier pentru a ajuta la promovarea unui sentiment de calm”, a explicat dieteticianul Maggie Michalczyk.

Citește și: Alimentul numit „aurul alb” reduce stresul și îmbunătățește digestia. Remediu pentru menopauză

„Magneziul ajută, de asemenea, la reglarea eliberării de cortizol (hormonul stresului), astfel încât o cantitate suficientă de magneziu în organism este crucială în perioadele stresante.”

Tonul

Tonul poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de stres, deoarece este bogat în vitaminele B6 și B12.

„Vitaminele B6 și B12 pot ajuta la prevenirea și gestionarea anxietății și a altor tulburări precum depresia. S-a constatat că B6 crește producția de serotonină și GABA, neurotransmițători care reglează starea de spirit și anxietatea”, a explicat Tamar Samuels, dietetician înregistrat și co-fondator al Culina Health, conform HuffPost.

Citește și: O tânără s-a îmbolnăvit din cauza stresului. Ce probleme au făcut-o să nu mai poată vorbi sau merge

„B12 este esențială în funcționarea sistemului nervos, iar deficiența acestui nutrient poate provoca chiar leziuni nervoase. Studiile au constatat, de asemenea, că suplimentarea cu B12 și folat poate ajuta la echilibrarea stresului și la reglarea dispoziției.”

Somon

Somonul e un alt aliment foarte bun pentru a combate stresul, fiindcă e bogat în omega-3.

„Acizii grași omega-3 sunt implicați într-o gamă largă de funcții fiziologice implicate în dezvoltarea, funcționarea și îmbătrânirea creierului”, a spus Samuels.

„De asemenea, s-a demonstrat că aceștia reduc inflamația și cresc activitatea serotoninei”.

Nu sunteți un fan al peștelui? Nucile, semințele de chia și semințele de in conțin, de asemenea, niveluri ridicate de omega-3, potrivit lui Samuels.

Suc de portocale

Sucul de portocale poate ajuta la menținerea la distanță a stresului oxidativ (un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții care ne pot deteriora celulele).

„Un studiu a constatat că sucul de portocale poate juca un rol pozitiv în problemele legate de inflamația cronică și stresul oxidativ”, a declarat dieteticianul Roxana Ehsani. 

„Mai precis, consumul de suc de portocale reduce semnificativ un marker bine stabilit al inflamației numit interleukină 6 atât la adulții sănătoși, cât și la adulții cu risc ridicat de a dezvolta boli cronice. Consumul de suc de portocale 100% fără zahăr poate fi un adaos benefic (și delicios) la dieta dumneavoastră.”

Kale

Frunzele verzi precum varza kale și spanacul sunt, de asemenea, excelente pentru reducerea stresului.

„Pline de acid folic și antioxidanți precum beta-carotenul, unele cercetări arată că frunzele verzi pot ajuta la susținerea sănătății creierului”, a declarat dieteticianul Mackenzie Burgess.

„Verdețurile conțin, de asemenea, triptofan, un nutrient implicat în formarea unei cantități mai mari de serotonină, hormonul <<fericirii>>.”

Alimente de evitat când ești stresat

Există alimente sau grupuri de alimente de care ar trebui să te ferești atunci când ești stresat?

Din păcate, da. Cofeina poate contribui la creșterea nivelului de stres.

„Fiecare persoană este diferită, dar unii pot considera că un consum excesiv de cofeină poate crește ritmul cardiac și suprastimula sistemul nervos, făcând mai dificilă relaxarea”, a declarat Burgess.

„Dacă vă încadrați în această categorie, ați putea încerca o băutură cu conținut mai scăzut sau fără cofeină, cum ar fi matcha sau lapte făcut cu turmeric.”

Citește și: Planta de pe marginea drumului care te ajută să slăbești și te scapă de stres. Asemănătoare cafelei

Alimentele bogate în zaharuri adăugate pot fi, de asemenea, problematice.

„Fursecurile, prăjiturile și cerealele zaharoase vă pot crește nivelul de stres”, a spus Ehsani.

Cercetările sugerează, de asemenea, că un consum regulat de alimente bogate în zaharuri adăugate este legat de sentimente de anxietate crescută, a adăugat Ehsani - și acesta este ultimul lucru de care aveți nevoie atunci când sunteți stresat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te