O tânără s-a îmbolnăvit din cauza stresului. Ce probleme au făcut-o să nu mai poată vorbi sau merge

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.08.2024 - 17:17
O tânără s-a îmbolnăvit din cauza stresului. Ce probleme au făcut-o să nu mai poată vorbi sau merge - Foto: Dailymirror.co.uk
O tânără s-a îmbolnăvit din cauza stresului. Ce probleme au făcut-o să nu mai poată vorbi sau merge - Foto: Dailymirror.co.uk

O tânără de 21 de ani s-a îmbolnăvit din cauza stresului, care i-a declanșat o afecțiune neurologică rară. Ce probleme au făcut-o să nu mai poată vorbi sau merge?

SHARE

O femeie din Regatul Unit, care avea probleme financiare, a devenit incapabilă să meargă sau să vorbească după ce stresul i-a declanșat o afecțiune neurologică rară. 

Calvarul lui Danni Cooper a început când a ajuns acasă de la serviciu în aprilie 2024, simțindu-se amețită, dar a pus simptomele pe seama foamei.

Tânăra de 21 de ani, sănătoasă și în formă, a sunat-o pe sora ei, Mollie. Au mers direct la urgențe, unde Danni susține că simptomele ei au fost considerate ca fiind o „migrenă” agravată de „faptul că era la menstruație”, scrie Daily Mirror.

Citește și: De ce nu e bine să amâni alarma dimineața? Efectul asupra corpului pe care îl vei resimți toată ziua

În dimineața următoare, tânăra s-a trezit și nu mai putea merge sau vorbi. Temându-se de un accident vascular cerebral, a fost dusă la spitalul Pinderfields din Wakefield, dar toate analizele erau în regulă.

După ce a petrecut o lună în spital, Danni a fost în cele din urmă diagnosticată cu tulburare neurologică funcțională (FND) - o afecțiune care cauzează probleme cu transmiterea și primirea de informații de către creier. Medicii care au tratat-o au crezut că stresul cu privire la bani a fost de vină pentru simptomele ei „din senin''.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

Vorbirea i-a revenit după aproape o săptămână, dar încă are probleme în a merge, având nevoie fie de un baston, fie de un scaun cu rotile pentru distanțe lungi.

„Am căzut într-o depresie profundă”

Danni, care nu mai poate lucra din cauza afecțiunii sale, a declarat: „Îmi făceam griji de mult timp în legătură cu banii. Trebuia să aleg între mâncare sau benzină pentru a ajunge la serviciu - criza costului vieții m-a lovit puternic”.

„Am căzut într-o depresie profundă la un moment dat, plângând în fiecare zi și, cel mai probabil, aceasta a declanșat afecțiunea. FND este ca atunci când un computer are prea multe file deschise și se blochează.

„Practic, creierul meu s-a oprit și a încetat să mai comunice cu corpul. Viața mea s-a schimbat peste noapte”.

Danni suferea de migrene de când era tânără - avea două sau trei migrene pe lună. În aprilie 2024, în timp ce lucra la fostul ei loc de muncă ca asistent social, a crezut că se confruntă cu o altă migrenă.

Citește și: De ce nu va funcționa „camera de detenție” în școli? Psiholog: Copiii vor vedea totul ca pe un chiul

După ce a ajuns acasă, s-a simțit „tremurândă și amețită”, dar a pus asta pe seama faptului că nu mâncase prea mult în acea zi. Ea a spus: „M-am întins pe pat și camera se învârtea. Am sunat-o pe sora mea, care mi-a spus să fac un sendviș și că va veni imediat, dar picioarele mi se simțeau ca jeleul când am mers la bucătărie, iar când a ajuns ea, vorbeam greu.”

Danni a spus: „Sora mea trebuia să mă sprijine pentru că nu puteam merge. Mi s-a spus că menstruația mea agravează migrena și am fost trimisă acasă cu un ibuprofen puternic.”

În dimineața următoare, Danni s-a trezit complet incapabilă să meargă sau să vorbească. Prietenul ei, Oliver Spink, în vârstă de 22 de ani, a rămas peste noapte și a chemat o ambulanță în dimineața următoare.

Din nou, medicii i-au spus la telefon că ar putea fi o „migrenă”. Prietenul lui Danni a dus-o din nou la urgențe, unde a așteptat timp de 14 ore pentru a vedea o asistentă și a fost internată peste noapte pentru teste.

Ea a spus: „Oliver a trebuit să mă ajute să fac duș pentru că nu-mi puteam folosi brațele. Mi-am pierdut vorbirea timp de o săptămână. A fost cu adevărat terifiant pentru că nimeni nu știa ce este în neregulă.”

După efectuarea unui RMN, a unei tomografii computerizate și a unei electroencefalograme (EEG) - un test care măsoară activitatea electrică din creier - medicul a exclus un accident vascular cerebral și afecțiunea neurologică scleroză multiplă. Danni a petrecut o lună la Pinderfields Hospital, până când un medic a diagnosticat-o în cele din urmă cu FND.

„Medicii cred că cel mai probabil a fost declanșată de stres”, a declarat Danni. „Mă stresam foarte mult din cauza banilor și avusesem anterior depresie”.

„A fost bine să am un diagnostic, dar este o afecțiune care durează toată viața. Am momente în care mă simt mai bine, dar poate izbucni și va fi întotdeauna acolo.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te