Poți ajunge asistent medical și dacă nu ai luat bacalaureatul. Salariu ajunge la 6.000 lei/lună

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.05.2022 - 21:43
Poți ajunge asistentă medicală și dacă nu ai luat bacalaureatul. Salariu ajunge la 5.000 lei/lună / pexels

​Înscrierea la o școală postliceală sanitară este permisă și dacă respectivul candidat nu are bacalaureatul luat.

SHARE

O lege care prevedea promovarea obligatorie a bacalaureatului înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respins de Parlament.

Anunțul a fost făcut de senatorul Adrian Wiener pe pagina sa de FB.

Proiectul de lege privind promovarea examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost astăzi respins de Parlamentul României.
Am inițiat acest proiect în mandatul anterior și am insistat și în acest mandat pentru un motiv cât se poate de simplu: este nevoie acută de reforme sistemice în sănătate.
Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor.
Replica cinică primită de la un parlamentar AUR, "Nu înseamnă că dacă nu ai bacu', nu știi să faci o injecție" spune totul despre cum este percepută profesia de asistent medical. La fel de cinic au respins și PNL - PSD, aducând argumentul discriminării față de tinerii care au posibilitatea de a urma alte căi profesionale, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sănătate consideră că:
1️⃣ Asistentele/asistenții fac doar injecții;
2️⃣ Profesia lor este egală cu orice altă pregătire oferită de școlile profesionale
👏 În schimb, Ordinul Asistenților din România - organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe- susține proiectul de lege; tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei.
👨‍⚕️ În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, a spus Wiener.
 
 
Asistentele medicale au făcut parte din categoria profesională care, alături de medici, a beneficiat de o consistentă creștere salarială prin intrarea în vigoare a Legii saalarizării unitare.
Spre exemplu, o asistentă medicală de la Spitalul Universitar din București câștigă între 4.100 și 6.200 de lei. Detalii AICI
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.