Pastilele cu iod, salvatoare în caz nuclear pot ajunge la populație în 2 săptămâni. Cum se iau

DE Alex Darvari | 26.03.2022 - 14:32
Pastilele cu iod, salvatoare îmn caz nuclear pot ajunge la populație în 2 săptămâni. Cum se iau / B985

Ministrul Sănătaţii, Alexandru Rafila, a anunţat că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

SHARE

"Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele - n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile", a afirmat Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei.

"E o informare publică. (...) Cu siguranţă, Guvernul ne va ajuta încât să avem o campanie publică de informare asupra modului de utilizare a acestor pastile şi de păstrarea acestor pastile, care este foarte probabil să nu fie utilizate în perioada următoare, dar noi trebuie, ca oameni responsabili, să asigurăm populaţiei accesul la acest produs gratuit", a adăugat Rafila.

Ministrul a menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca să fie oferite în mod gratuit populaţiei doar în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi, după o vizită la fabrica Antibiotice Iaşi, că au mai rămas patru judeţe în care trebuie distribuite pastilele de iodură de potasiu, anunță Agerpres. 

Newsweek România a adresat două întrebări către Ministerul Sănătății:


1.         Care sunt recomandările medicale legate de această practică a consumului de iodură de potasiu (sau iod, mai popular)?

2.         Există recomandări medicale pentru consumul de iod în cazul apariției unor radiații de la o centrală nucleară ?

Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Newsweek România


„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Citește și: Medicii de familie distribuie pastilele de iod care ajută în caz de atac nuclear. Cum și când se iau

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

 În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un Ghid în caz de radiere nucleară


Ce sunt tabletele de iodură de potasiu?

„În situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”.

Citește și: Atenție, în noaptea de 26 spre 27 martie, trecem la ora de vară! Ora 03.00 devine ora 04.00

 Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv.

În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică”, spune Institul Național pentru Sănătate Publică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te