duminică 26 octombrie
EUR 5.0835 USD 4.3789
Abonează-te
Newsweek România

„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia

Data publicării: 26.10.2025 • 17:10
„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Fasolea verde, un aliment accesibil și iubit de români, contribuie la sănătatea inimii, întărește oasele și ajută digestia, susținând în același timp imunitatea prin aportul de vitamine, fibre și antioxidanți esențiali.

Fasolea verde, adesea numită „mâncarea săracului”, este o garnitură apreciată de români, în special în timpul postului. Chiar dacă este un aliment accesibil și ieftin, nu ar trebui subestimat, deoarece oferă multiple beneficii pentru sănătate.

„Fasolea verde este un adaos excelent la farfuria dumneavoastră”, spune Amanda Sauceda, dieteticiană., De fapt, este una dintre legumele cele mai rentabile pentru creșterea aportului zilnic de nutrienți consumați în cantități insuficiente. Iată o listă a beneficiilor pe care le puteți obține consumând fasole verde.

Citește și: Cum se formează gazele intestinale și ce să mănânci ca să scapi de ele? Fasolea printre favorite

Promovează sănătatea inimii

Consumul excesiv de sodiu și insuficient de potasiu poate crește tensiunea arterială. De fapt, studiile arată o legătură între aportul scăzut de potasiu și un risc mai mare de accident vascular cerebral.

„Fasolea verde conține potasiu și magneziu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și susțin ritmul cardiac”, spune Michelle Routhenstein, dieteticiană, conform Real Simple.

Citește și: Condimentul din bucătărie care curăță colonul. Îl pui la uscat și îl adaugi în mâncarea de fasole

Fasolea verde furnizează 4% din valoarea zilnică recomandată de potasiu. În plus, fasolea verde are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce o face o alegere excelentă pentru controlul tensiunii arteriale ridicate. Reducerea aportului de sodiu cu 1.000 de miligrame poate îmbunătăți tensiunea arterială și sănătatea inimii.

„Fasolea verde furnizează și folat, care este important pentru repararea celulelor și funcția cardiacă”, spune Routhenstein.

Citește și: Fasolea roșie, leguma din grădină bună pentru diabetici. Cum o mănânci ca să slăbești?

Fiind o vitamină B solubilă în apă, acidul folic nu se stochează în organism și trebuie consumat regulat prin alimentație. „100 de grame de fasole verde vă oferă 8% din valoarea zilnică recomandată”, adaugă Sauceda. 

„Mâncarea săracului” la români este aur pentru sănătate. Întărește inima, ajută digestia - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Fasolea verde furnizează 4% din valoarea zilnică recomandată de potasiu - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Îmbunătățește digestia și sănătatea intestinului

Deoarece majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre, fasolea verde este o modalitate delicioasă de a crește aportul acestora. 

„Fibrele sunt cunoscute mai ales pentru faptul că susțin sănătatea intestinului, ajutând la menținerea regularității intestinale, precum și pentru faptul că sunt o sursă de hrană pentru bacteriile benefice din intestin”, spune Sauceda.

„100 de grame de fasole verde conțin aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce reprezintă 10% din valoarea zilnică recomandată.”

În plus, fasolea verde conține prebiotice. Acestea sunt părțile nedigerabile ale alimentelor cu care se hrănesc „bacteriile benefice” pentru a se dezvolta.

„De asemenea, prebioticele favorizează acizii grași cu lanț scurt (elementele constitutive ale grăsimilor) care protejează celulele colonului și susțin metabolismul sănătos al colesterolului”, spune Routhenstein.

Oase mai puternice

Ambii experți sunt de acord că fasolea verde este bună pentru sănătatea oaselor. „Când ne gândim la oase, ne vine adesea în minte calciul și vitamina D, dar mulți uită de vitamina K”, spune Sauceda. Ea explică că vitamina K favorizează absorbția calciului.

„Fasolea verde este o sursă uimitoare de vitamina K, alături de alți micronutrienți care contribuie la formarea oaselor, precum fosforul și magneziul”, spune Sauceda. O porție de 100 de grame vă oferă 35% din valoarea zilnică recomandată. Routhenstein adaugă că vitamina K ajută la coagularea sângelui și la vindecarea rănilor.

Întărește sistemul imunitar

Nu ignorați aceste proprietăți antiinflamatorii. „Fasolea verde conține flavonoide și carotenoizi, care reduc inflamația și stresul oxidativ în tot corpul”, spune Routhenstein. Flavonoidele sunt antioxidanți naturali care se găsesc în fructe, legume, ceai și chiar ciocolată neagră și sunt utilizați în medicină și cosmetică. 

Fasolea verde este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, un antioxidant care protejează împotriva deteriorării celulelor.

„Conține 12 miligrame de vitamina C, echivalentul a 13% din valoarea zilnică recomandată, ceea ce este o cantitate considerabilă pentru o vitamină pe care o asociem cel mai adesea cu fructele citrice”, spune Sauceda. Vitamina C stimulează, de asemenea, producția de colagen, care poate îmbunătăți elasticitatea pielii. 

În plus, fasolea verde furnizează vitamina A, un micronutrient esențial pentru funcția imunitară, creșterea celulară și sănătatea ochilor.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră