De ce bărbații se tem de „sexul frumos”. Frica față de femei se manifestă în orice moment al zilei

DE Bianca Iosef | Actualizat: 02.09.2022 - 19:25
De ce le este frică bărbaților de femei- Foto: PEXELS PHOTOS/ vjapratama

Fără să își dea seama, celor mai mulți dintre bărbați le este frică de femeile din viața lor, însă reușesc să ascundă aceste emoții. Motivul principal pentru care fac acest lucru este să nu fie considerați mai puțin masculini.

SHARE

Temerile bărbaților față de femeile din viața lor sunt ascunse la vedere. Majoritatea bărbaților fac o treabă atât de incredibil de bună în ascunderea acestor temeri și vulnerabilități, încât nici mamele sau iubitele lor nu știu cât de speriați sunt. Bărbații își ascund temerile pentru că sunt învățați că bărbații adevărați nu se sperie. Dacă o fac, nu ar trebui să anunțe pe nimeni, deoarece își vor pierde respectul și vor fi într-un dezavantaj competitiv cu alți bărbați.

Ascunderea acestor temeri este atât de reflexă pentru majoritatea bărbaților, încât nu sunt în mare parte conștienți de ele. Bărbațiilor le este mult mai ușor să-și ascundă temerile față de femei în locuri în care se află și alți oameni decât în ​​momentele de intimitate, când sunt ei înșiși sunt mai deschis. 

Citește și: VIDEO Care sunt măsurile pentru începerea noului an școlar. Au fost anunțate de poliție și de IGSU

Temerile bărbaților față de femei pot apărea oricând și oriunde este o femeie care are mai multă autoritate decât ei sau care demonstrează că sunt puternice sau competente (Kierski & Blazina, 2010). De exemplu, cercetările sugerează că, cu cât o femeie este mai competentă la locul de muncă, cu atât este mai puțin plăcută de către colegii bărbați care lucrează acolo (Barkhorn, 2013).

Citește și: Cum mergi cu trotineta electrică în Capitală: Pe bulevard, casca în cap, vestă reflectorizantă

Sentimentele de neliniște sunt prezente zilnic

Deși nu vor să recunoască, bărbații simt aceste sentimente de neliniște în viața de zi cu zi, chiar și când nu ar avea de ce să se teamă. Câteva exemple de scenarii în care domnilor tind să le fie frică de femeile din viața lor sunt: 

1. Ești un bărbat într-o relație serioasă cu o femeie. Prietenii vă cer în ultimul moment să vă întâlniți să beți ceva după muncă. Tu și partenera ta nu aveți planuri și totuși, te deranjează faptul că primul tău gând nu este dacă ți-ar plăcea să-ți vezi prietenii, ci dacă partenera ta va fi supărat pe tine. Ea nu s-a opus niciodată că te întâlnești cu prietenii tăi și totuși, chiar și după ce ai sunat pentru a verifica, este greu să scapi de sentimentul că ai făcut ceva greșit. Vrei să te simți liber, neîmpovărat.

2. Ești un bărbat într-o relație serioasă cu o femeie. Amândoi veniți acasă la sfârșitul zilei și vi se pare clar că este supărată. O întrebi dacă este bine și ea insistă că da. În ciuda tuturor asigurărilor ei, nu poți să scapi de un sentiment de teamă. Cu cât rămâne mai mult supărată, cu atât devii mai îngrijorat, până când supărarea ei devine singura ta preocupare, de parcă nimic altceva nu s-ar putea întâmpla până nu se rezolvă asta. Ești convins că este supărată pe tine, că ai făcut ceva greșit, deși habar nu ai ce ar putea fi.

3. Sentimentele de teamă apar și când bărbatul se ceartă cu iubita sa. Ca femeie, ești rănită și furiosă. Ca bărbat, poți vedea clar că este supărată, iar lacrimile ei te fac să te simți inconfortabil. Deși ți-ai dori să simți empatie, există ceva în ceea ce privește sentimentele ei puternice care te supără și te împiedică. Pentru că ești inconfortabil cu propriile sentimente puternice, tu, bărbatul, începi să te retragi emoțional și să te detașezi pentru a te proteja. Din motive pe care nu le înțelegi pe deplin, devine din ce în ce mai important pentru tine să rămâi rațional și lipsit de emoții și ești din ce în ce mai critic și mai iritat față de partenera ta pentru că este „prea emoțională”. Tu, femeia, poți simți că partenerul tău se retrage, și cu cât se retrage mai mult, cu atât sentimentele tale devin mai puternice și cu atât mai mult îl urmărești, încercând să găsești o modalitate de a face un fel de conexiune emoțională. Acum amândoi sunteți blocați într-un ciclu reciproc distructiv; cu cât tu, femeia, împingi mai mult pentru conexiunea emoțională după care tânjești, cu atât el se detașează mai mult. Cu cât tu, bărbatul, încerci să-ți controlezi frica prin detașare, cu atât ea devine mai supărată, potrivit Psychology Today.

Acestea sunt doar câteva dintre momentele obișnuite, de zi cu zi, în care bărbații se tem de femeile din viața lor. Însă aceste sentimente de deliniște se pot observa și în alte contexte. Astfel de trăiri pot apărea și din cauza vieții intime sau apariției unui copil în viața de cuplu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te