Cum trebuie preparată cafeaua decofeinizată ca să nu fie periculoasă pentru organism?

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.04.2024 - 17:31
Cum trebuie preparată cafeaua decofeinizată ca să nu fie periculoasă pentru organism? - Foto: Pexels / Andras Stefuca

Cum trebuie preparată cafeaua decofeinizată ca să nu fie periculoasă pentru organism? specialiștii avertizează să nu cumpărați cafeaua decofeinizată făcută cu ajutorul clorulei de metilen. Procedura de fabricare pe bază de apă sau dioxid de carbon lichid sunt 100% sigure.

SHARE

Un ajutor esențial pentru a rămâne cu ochii deschiși la serviciu, atunci când zilele devin lungi și plictisitoare, dar și util pentru a găsi o explozie de energie atunci când zilele sunt caracterizate de o rutină strânsă.

Citește și: Ingredientul care te scapă de arsurile la stomac. Îl ai în casă și costă doar 6 lei

Pe scurt, uneori este imposibil să reziști fără o cafea (dar și două, trei, patru...), însă băutura amară își găsește mereu contestatri, de la studii vechi care îi demonizează efectele (creează dependență, forțează inima) la numeroase și diferite studii noi care o leagă de un risc mai mic de boli, inclusiv de boli de inimă și de unele tipuri de cancer.

Cum trebuie preparată cafeaua decofeinizată ca să nu fie periculoasă pentru organism?

Ori de câte ori există argumente pro, există însă și argumente contra: cofeina este, de asemenea, legată de anxietate și probleme de somn. Nivelul său ridicat de energie, de fapt, poate provoca nopți nedormite, bătăi rapide ale inimii și, prin urmare, sentimente de anxietate.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

Făcând un bilanț al costurilor și al beneficiilor, tot mai multe persoane optează pentru cafeaua decofeinizată, care este favorabilă somnului și care nu provoacă nervozitate.

Cu toate acestea, cafeaua decofeinizată se află de mult timp și în atenția cercetătorilor: potrivit unor studii, aceasta este rea pentru sănătate, potrivit altora categoric nu. Așadar, unde este adevărul?

 Cele mai populare metode de decofeinizare din prezent

În prezent, pentru a elimina cofeina din boabele de cafea se folosesc în principal trei metode: cu un solvent chimic, cu dioxid de carbon lichid (CO2) și cu apă. În toate cele trei cazuri, boabele de cafea încă verzi și neprăjite în apă sunt scufundate și aburite până când cofeina se dizolvă și sau până când "porii" boabelor o elimină.

Metodele care folosesc apa și dioxidul de carbon lichid sunt considerate sigure, deoarece nu pun în joc substanțe chimice de sinteză periculoase, dar mai sunt și cei care folosesc acetat de etil (prezent în mod natural în unele fructe) și clorură de metilen (utilizat în mod obișnuit în aplicații industriale, cum ar fi adezivi, vopsele și produse farmaceutice) pentru a obține același rezultat.

Procesul cu apă este mai scump și mai dificil de produs la scară largă, așa că este rezervat cafelelor de înaltă calitate.

Așadar, cafeaua decofeinizată este sigură sau prezintă riscuri?

Pe scurt, este sigur să bei cafea decofeinizată sau este dăunătoare pentru sănătate? Experții clarifică odată pentru totdeauna ideile: dacă avem de ales, este întotdeauna mai bine să folosim cafeaua decofeinizată făcută cu ajutorul procedeului pe bază de apă sau de dioxid de carbon lichid, care nu prezintă niciun risc pentru sănătate. 

Cum să le deosebim?

Unul dintre parametri este prețul: produsele decofeinizate obținute în acest mod costă considerabil mai mult și sunt în general produse de marile branduri care pot investi în procese de producție mai scumpe. În loc să cumpărăm ceea ce găsim în supermarket pentru câțiva euro, este mai bine să investim ceva mai mult și să mergem la un prăjitor de cafea pentru a le găsi cu siguranță sau să facem câteva cercetări pe internet. În orice caz, produsele decafeinizate etichetate ca fiind organice sunt mai sigure.

Cu toate acestea, în cazul produselor decofeinizate fabricate cu clorură de metilen, problema este încă controversată.

Substanța folosită, dacă este inhalată în doze mici, poate provoca tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație, în timp ce la doze mai mari poate provoca amețeli, dureri de cap, confuzie, greață, vărsături, oboseală și s-a constatat că provoacă cancer la ficat și la plămâni la animale (nu vorbim de studii pe oameni). 

FĂRĂ PANICĂ: urmele prezente în cafeaua decofeinizată, potrivit organismelor competente și experților, sunt oricum prea mici pentru a avea un efect asupra sănătății noastre - vorbim de cel mult 10 părți la milion. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te