Când zilele se scurtează și temperaturile scad, nimic nu ne-ar plăcea mai mult decât să stăm în pat.
Însă acțiunile pe care le întreprindem zilnic sunt vitale pentru bunăstarea noastră generală - inclusiv pentru starea sistemului nostru imunitar.
Sezonul gripal începe toamna și se termină primăvara, iar mulți români au fost deja afectați de virusuri. Așadar, un sistem imunitar puternic este foarte important pentru a ne feri de boli în sezonul rece.
Cum să îți întărești imunitatea iarna și să te ferești de gripă. Care sunt obiceiurile care îți slăbesc organismul?
„Sistemul imunitar este profund interconectat cu alte sisteme, în special cu intestinul, care găzduiește peste 70% din celulele imunitare”, spune Chloe Ward, nutriționist, conform Real Simple.
„Acțiuni precum consumul de alimente bogate în nutrienți, gestionarea stresului, prioritizarea somnului și sportul pot susține imunitatea prin reducerea inflamației, susținerea sănătății intestinelor și îmbunătățirea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.”
Citește și: Culcatul la o oră diferită în fiecare seară afectează inima. Tiparul neregulat de somn, mortal
Acesta este motivul pentru care este atât de important să evitați un stil de viață sedentar.
A duce o viață activă și sănătoasă este mult mai ușor de spus decât de făcut, totuși.
Cu aceste obiceiuri ușoare, aprobate de experți, cu toate acestea, s-ar putea să găsiți modalități tangibile de a vă proteja.
Prioritizează sănătatea intestinală
Sănătatea intestinală este cea mai importantă atunci când vine vorba de obiceiurile de stimulare a imunității, potrivit doctorului Amy Myers.
„Gândiți-vă la sistemul dumneavoastră imunitar ca la armata din interiorul corpului dumneavoastră”, spune ea.
„Atunci când această armată este puternică și susținută de un intestin sănătos, are instrumentele necesare pentru a lupta împotriva atacurilor. Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar este slab, este vulnerabil la aceste atacuri. Nu puteți avea un sistem imunitar sănătos fără un intestin sănătos.”
De aceea este atât de important să vă hrăniți corpul cu alimente sănătoase pentru intestin, adaugă Ward.
„Includeți în dieta dumneavoastră alimente fermentate precum varza murată și kefir pentru a spori bacteriile intestinale benefice, care joacă un rol crucial în reglarea răspunsului imunitar.”
În plus, concentrați-vă pe consumul de alimente bogate în prebiotice - cum ar fi sparanghelul, usturoiul și bananele - pentru a promova o mucoasă intestinală sănătoasă.
Respirația
Credeți sau nu, sesiunile de meditație și scrierea în jurnal pot avea un impact major asupra stimulării imunității.
„Practici precum respirația profundă sau ținerea unui jurnal pot reduce stresul, care altfel poate suprima funcția imunitară prin creșterea nivelului de cortizol”, spune Ward.
„Instrumente precum respirația diafragmatică pot îmbunătăți, de asemenea, livrarea de oxigen și sănătatea celulară.”
Luați în considerare încorporarea acestor obiceiuri în rutina zilnică - de exemplu, petreceți 10 minute meditând înainte de culcare.
Somn sănătos
Somnul este o parte esențială a menținerii sănătății dumneavoastră generale, explică Dr. Myers.
„Somnul este o parte vitală a învățării, a păstrării memoriei și chiar a detoxifierii organismului”, spune ea.
„Somnul inadecvat vă poate afecta inima, creierul, vă poate încetini metabolismul, poate provoca depresie și anxietate și vă poate slăbi sistemul imunitar și sănătatea intestinelor.”
Concentrați-vă pe dezvoltarea unei rutine nocturne care promovează somnul și relaxarea, cum ar fi evitarea timpului petrecut în fața ecranului, înainte de a vă culca.
Gestionați eficient stresul
Deși gestionarea eficientă a stresului poate fi o provocare, răsplata merită.
„Stresul prelungit duce la niveluri ridicate de cortizol, care, în timp, pot suprima funcția imunitară prin slăbirea capacității organismului de a produce celule imunitare adecvate, cum ar fi limfocitele (globulele albe)”, explică Ward.
Citește și: Ce se întâmplă dacă bei lapte zilnic? Ce cantitate e sănătoasă pentru organism?
„Acest lucru face mai dificil pentru organism să organizeze un răspuns imun eficient, lăsându-l mai vulnerabil la infecții și boli cronice.”
Există o multitudine de modalități prin care puteți ajuta la gestionarea stresului: să țineți un jurnal, să faceți plimbări, să meditați și să discutați cu un psiholog sunt doar câteva opțiuni care v-ar putea fi disponibile.
Obiceiuri nesănătoase care vă slăbesc imunitatea
La fel cum există obiceiuri care vă stimulează sistemul imunitar, există și cele care îl pot slăbi, spune Dr. Myers.
Citește și: Alimentul consumat de toți românii care te scapă de stres. Costă 3 lei. E dovedit științific
„Obiceiurile dăunătoare precum fumatul, consumul excesiv de alcool și un stil de viață sedentar pot contribui la inflamație și la scăderea apărării imunitare”, spune ea.
„Alimentația deficitară - în special dietele lipsite de vitamine și minerale esențiale precum vitamina C, vitamina D și zinc - poate afecta funcția imunitară optimă. Privarea cronică de somn și nivelurile ridicate de stres pot crește cortizolul, un hormon care suprimă răspunsurile imunitare.”
În mod similar, obiceiurile nesănătoase de somn pot avea un efect negativ major asupra sistemului imunitar al organismului dumneavoastră, spune Ward.
Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?
„Privarea de somn reduce producția de citokine, proteine care ajută la combaterea infecțiilor, și slăbește funcția generală a celulelor imunitare.”