VIDEO: China, acuzată că a plagiat schema de vaccin anticoronavirus gândită la Timișoara

DE Mihai Duță | Actualizat: 25.03.2020 - 13:52

Profesorul Virgil Păunescu vine la Newsweek România Live, de la ora 14.30, unde va explica de ce îi acuză pe cercetătorii chinezi că și-ar fi însușit schema de vaccin anticoronavirus, pregătită de Institutul Oncogen din Timișoara.

SHARE

Profesorul Virgil Păunescu spune că, după ce a fost rugat de Ambasada Chinei, pe 4 februarie, să colaboreze la punerea în practică a vaccinului propus de echipa sa, pe 3 martie, cercetătorii chinezi au publicat un articol identic cu studiile românilor.

Newsweek România relata, în exclusivitate, pe 19 februarie, că echipa de la Institutul Oncogen din Timișoara, condusă de profesorul Virgil Păunescu, propune Chinei o schemă de vaccinare pentru coronavirus.

Citește și: EXCLUSIV Un grup de cercetători români va propune Chinei un vaccin pentru coronavirus

Totul este bazat pe o cercetare a românilor, Institutul Oncogen având o bogată exepriență în domeniul oncologic.

Echipa din Timișoara a găsit similitudini între imunoterapia pentru tratarea cancerului și obținerea vaccinurilor pentru bolile infecțioase, așa că a publicat mai multe studii în mediile de specialitate.

După ce au fost contactați de Ambasada Chinei, care le-a cerut ajutorul, românii au avut surpriza să constate că niște cercetători chinezi au publicat un articol identic, fără să-i citeze.

„Pe data de 8 februarie am publicat, împreună cu echipa de la OncoGen, un articol care descrie tehnologia de producerea a unui vaccin împotriva Covid-19: www.preprints.org/manuscript/202002.0102/v1 .

Tehnologia fusese postată pe site-ul oncogen.ro cu circa 2 săptămâni înainte.

Astăzi am aflat că pe data de 3 martie, niște cercetători chinezi au publicat un articol aproape identic cu al nostru: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.962332v1

Ceea ce nu v-am spus este că în data de 4 februarie am fost contactați de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii.

Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să mai și adauge «All Rights Reserved».

Așa că în timp ce presa românească relata despre ce făceam noi, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre.

Deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor", a declarat profesorul Virgil Păunescu, directorul Insitutului Oncogen din Timișoara. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -