Cherecheș, despre relaxarea pentru toată lumea: va scădea entuziasmul pentru vaccinare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.05.2021 - 00:56
Răzvan Cherecheș. Sursa: Digi24.ro

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, atrage atenția că măsurile de relaxare anunțate de autorități, valabile pentru toți, vor reduce dorința de vaccinare, cei imunizați neavând vreun beneficiu în plus.

SHARE

În opinia expertului în sănătate publică, autoritățile ar fi trebuit să relaxeze măsurile mai mult pentru persoanele imunizate și, așa cum au recomandat și specialiștii din SUA, să le permită celor vaccinați să stea și în spațiile închise fără măști. 

În schimb, faptul că măsurile se relaxează pentru toată lumea îi va face pe cei ezitanți să nu se mai vaccineze, pentru că ei vor considera că „totul merge bine, ne relaxăm, percepția riscului personal scade tot mai mult”. 

Răzvan Cherecheș a declarat, vineri, la DigiFm, că „deciziile au fost bune, au fost luate la timp, există o scădere a infectărilor, singura problemă vizavi de măsurile de relaxare este că nu s-a făcut nici un fel de diferențiere între cei vaccinați și cei nevaccinați. Faptul că nu se mai poartă masca în aer liber are sens, riscul de trasmitere în aer liber este redus. 

Acum, însă, nu este nici un motiv pentru ca persoanele vaccinate chiar și în interior să nu poarte măști, conform recomandărilor Centrului de prevenire a îmbolnăvirilor din SUA (CDC)”, a explicat profesorul Răzvan Cherecheș, care este director al departamentului de sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Citește și: VIDEO Cîțu anunță că trage frâna de mână dacă nu merge campania de vaccinare | Newsweek Romania

Cherecheș: în toamnă, valul 4 

Profesorul de sănătate publică arată că, la fel ca și vara trecută, asistăm la o scădere a infectărilor cu coronavirus, pentru că oamenii petrec tot mai mult timp în aer liber, locuințele sunt mai bine aerisite, dar în toamnă „va începe valul 4 al pandemiei. Pentru că avem deja o parte a populației vaccinată, (acest val, n.r.) va fi mai mic decât valul 3, dar va fi o creștere a cazurilor și în ATI”. 

„Eu anticipez că entuziamul pentru vaccinare va scădea foarte mult, în momentul de față nu există nici o formă de validare a faptului că te-ai vaccinat, e ca și cum le dai studenților un test și, indiferent că au învățat sau nu, le dai la toți 10, a doua oară nu o să mai învețe nimeni nimic.

Citește și: GRAFICE Diferențe de 7.200 de decese COVID între platforme în martie 2021. 13 spitale, abateri mari | Newsweek Romania

În momentul ăsta, oamenii care nu s-au vaccinat nu au nici un motiv să o facă, își spun „totul merge bine, ne relaxăm, percepția riscului personal scade tot mai mult”, este de părere profesorul, în interviul la DigiFm. 

Într-o postare pe Facebook, Cherecheș a scris, după anunțul președintelui Iohannis privind relaxarea totală, că „liderii noștri nu au curajul si responsabilitatea să ia deciziile corecte, sunt prea preocupati sa nu se supere oamenii”. 

Autoritățile ar trebui să legifereze clar o serie de beneficii pentru vaccinați

Întrebat despre motivele pentru care nu sunt mai multe facilități pentru cei vaccinați, Cherecheș a declarat că: „Motivul pentru care nu oferă facilități suplimentare pentru cei vaccinați - deși cei vaccinați sunt un risc mai mic și pentru ei și pentru cei din jur -  singurul motiv pentru care nu o fac e pentru că nu avem în România legislație, și, dacă anunță, spre exemplu, un restaurant cu tot personalul vaccinat că vrea să deschidă la capacitate maximă, pentru persoanele vaccinate ar trebui să stea la sută la sută în interior fără mască, din perspectiva sănătății publice e perfect ok, dar inevitabil vor apărea procese și se va ajunge în instanță, unde judecătorii, în absența unei legislații, vor decide în funcție de instinct. Soluția e foarte simplă și a spus-o și CNCD: legislație clară, nu este discriminare când ai varianta să te vaccinezi sau să te testezi dacă vrei să accesezi aceleași servicii”. 

Relaxare începând de duminică, fără diferențe între cei vaccinați și nevaccinați 

Joi seară, președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 15 mai purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în exterior, excepție făcând piețele, târgurile, stațiile de transport public. Masca va trebui însă purtată în continuare în interior. Tot din acest weekend, se elimină restricțiile de circulație noaptea, iar programul magazinelor va reveni la normal. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, în limita a 25% din locuri ocupate.

Din 1 iunie, va crește și capacitatea de cazare, precum și cea de servire în restaurante. Nunți, botezuri, mese festive vor putea fi organizate în aer liber, începând cu 1 iunie, cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu 50. Se elimină aceste limitări dacă toți participanții sunt vaccinați, același lucru fiind valabil și în cazul sălilor de sport. În privința școlilor, se aplică în continuare scenariile de până acum, bazate pe rata de incidență, fiind foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală. 

Citește și: Cîțu explică de ce a ridicat restricțiile: vrea să petreacă o noapte, în Vama Veche | Newsweek Romania

De asemenea, șeful statului a anunțat noi ținte de vaccinare: pentru 1 iunie - 5 milioane de români vaccinați, 6 milioane la 1 iulie și 7 milioane la 1 august. 

Cu toate acestea, ritmul actual de vaccinare anti-COVID este, potrivit datelor de săptămâna aceasta, de circa 38.000 de persoane/zilnic cu prima doză. Cu rapelul, sunt circa 100.000 de persoane vaccinate/zi. 

Până astăzi, la ora 17.00, s-au vaccinat anti-COVID 3.834.311 de persoane, dintre care 2.685.086 cu două doze, conform Comitetului de vaccinare. 

În această seară, de la ora 20.00, Guvernul urmează să adopte în ședință măsurile de relaxare anunțate ieri de președintele Iohannis. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te