GRAFICE Diferențe de 7.200 de decese COVID între platforme în martie 2021. 13 spitale, abateri mari

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 14.05.2021 - 11:30
GRAFICE Diferențe de 7.200 de decese COVID între platforme în martie 2021.Inquam Photos - Justinel Stăvaru.
Diferențele în 2021. Sursa: Raport MS
Cele 13 spitale cu diferențe majore de raportare a deceselor COVID. Sursa: Raport MS
Diferențele între raportările INS, CoronaForms și Alerte.MS Sursa: Raport MS

Diferențele între platformele de raportare a deceselor COVID AlerteMS și CoronaForms sunt de 7.200 de decese în luna martie 2021. Diferențele semnificative au început să apară în toamna lui 2020, când au fost introduse mai multe modificări tehnice în AlerteMS, arată raportul MS.

SHARE

Diferențele între platformele în care raportează cadrele medicale, spitalele și datele verificate de direcțiile de sănătate publică sunt de câteva mii, arată raportul Mininisterului Sănătății privind raportarea deceselor de coronavirus. 

Datele verificate cel mai mult sunt cele din CoronaForms, unde fiecare deces este alocat unui CNP, spitalele raportând în Alerte.MS și de mai multe ori același deces, mai ales în cazul pacienților transferați de la un spital la altul, care au decedat la scurt timp după transfer, arată raportul citat. 

Consultați raportul integral AICI

Citește și: Conspiraționistul Lazarus, internat în spital, cu covid-19 | Newsweek Romania

Peste 31.100 de decese în Alerte.MS vs. 23.900 de decese în CoronaForms 

„Un export din cele doua baze de date a relevat ca pana la data de 31 martie 2021 s-au inregistrat 31132 decese in alerte.ms.ro și respectiv 23931 decese in Corona forms. Pe luni calendaristice situatia de prezinta conform tabelului de mai jos:

Diferentele devin tot mai evidente incepand cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificarilor succesive solicitate in platforma alerte.ms.ro in sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitarile de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice, arată Raportul MS. 

13 spitale au abateri semnificative în raportarea deceselor de COVID 

Raportul menționează și că sunt 13 spitale cu abateri mari în raportarea deceselor de coronavirus în luna martie față de mediile lunare din cele două perioade. Doar jumătate dintre spitale au trimis explicații despre această situație către comisia care a cercetat situația. 

Citește și: Premierul Florin Cîțu: Starea de alertă nu se ridică, nu sunt încă permise petrecerile de noapte | Newsweek Romania

 

DSP-urile: unele spitale raportează toate decesele în Alerte.MS, nu doar pe cele de COVID. Altele nu raportează constant decesele 

Raportul menționează explicații date de 7 spitale, fără să menționeze vreun nume, și de la DSP-uri:

„- Exista un nivel de cunoaștere in general redus și unele confuzii ale celor care raporteaza, in ceea ce privește procesul de raportare, in special pentru platforma alerte.ms.ro;

- Conform raspunsurilor DSP, multe dintre spitale nu raporteaza toate decesele COVID la DSP; din analiza raspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportari pentru mai putin de jumatate dintre decesele raportate in alerte.ms.ro (583 fata de 1482).

- Unele DSP suspicioneaza ca unele dintre spitale raporteaza decese de toate cauzele in alerte.ms.ro;

- Tot DSP semnalizeaza intarzieri in raportarea deceselor (uneori de pan.a la doua luni); - Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze;

- Unele spitale nu recunosc propria cifra a deceselor lunare raportata in alerte.ms.ro;

- Organizarea raportarii deceselor variaza de la spital la spital”. 

Citește și: GRAFIC Situația vaccinării anti-COVID pe județe: Capitala conduce, dar cu un procent mic - 33,8% | Newsweek Romania

Potrivire între datele INS și cele din CoronaForms 

Sursa oficiala de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indica o corespondenta convenabila intre decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate in Corona forms (96% ), arată Raportul MS.

„Decesele raportate in alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt in general mai mari decat abaterea anuala și acest fapt se explica, probabil, prin evolutia pandemiei (abateri mai marl in luni de varf epidemic), prin dinamica evolutiei conceptelor legate de raportare, a codificarii și a fenomenelor tardive (inregistrarilor intarziate )

Diferentele dintre platformele MS - alerte.ms.ro și Corona forms - sunt justificate intr-o oarecare masura și parțial acceptabile, avand in vedere faptul ca platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerica agregata și cumulata (neverificabila pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Ramane totuși sub semnul intrebarii utilitatea solicitarii unei raportari agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecventa de doua ori pe zi”, sunt de părere autorii raportului MS. 

Acest raport mai atrage atenția și că „nu exista prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele imegistrate in alerte.ms.ro. și totodata aceste date nu sunt fructificate in analize sau in decizii operative, dar și că platforma CoronaForms este sursa cea mai valida de informatii pentru raportarea deceselor de COVID-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, in special la nivelul spitalelor. Analiza actuala are valoare exploratorie”. 

Reamintim că situația privind diferențele între platformele de raportare a deceselor de COVID a fost semnalată prima dată de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, acesta însă spunând că nu a apucat să cerceteze situația. Declarațiile fostului ministru au fost folosite ulterior de conspiraționiști, PSD și AUR, pentru a specula că „se ascund morții de COVID”. 

Noua ministră a Sănătății, Ioana Mihăilă, declara, miercuri, într-un interviu la EuropaFm, că miercuri seară, la Europa FM, că „concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Citește și: VIDEO MS: diferențe de până la 500 de decese COVID la un spital. Mihăilă nu publică raportul | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te