Cele șase tipuri distincte ale infecţiei COVID-19, corelate cu nivelurile de gravitate ale infecţiei

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.07.2020 - 19:52

O echipă de la King's College din Londra a descoperit că cele şase tipuri sunt corelate cu niveluri de gravitate ale infecţiei, dar şi cu probabilitatea ca un pacient să aibă nevoie de ajutor pentru respiraţie - oxigen sau ventilator - dacă este spitalizat.

SHARE
Studiul, publicat online vineri, dar care nu este dublat de opiniile unor oameni de ştiinţă independenţi, a descris următoarele şase tipuri de COVID-19:
 
1.'Ca o gripă' fără febră - durere de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, gât inflamat, durere pectorală, lipsa febrei.
 
2.'Ca o gripă' cu febră - durere de cap, pierderea mirosului, tuse, gât inflamat, răguşeală, febră, pierderea apetitului.
 
3.Gastrointestinal - durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, diaree, gât inflamat, durere pectorală, fără tuse.
 
4.Nivel unu grav, oboseală - durere de cap, pierderea mirosului, tuse, febră, răguşeală, durere pectorală, oboseală.
 
5.Nivel doi grav, stare de confuzie - durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare.
 
6.Nivel trei grav, abdominal şi respirator - durere de cap, pierderea mirosului, pierderea apetitului, tuse, febră, răguşeală, gât inflamat, durere pectorală, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, respiraţie dificilă, diaree, durere abdominală.

 

În cazul pacienţilor cu tipurile 4, 5 şi 6 probabilitatea de a fi spitalizaţi şi probabilitatea de a avea nevoie de sprijin pentru respiraţie este mai mare.
 
Oameni de ştiinţă britanici care analizează datele dintr-o aplicaţie de urmărire a simptomelor infecţiei COVID-19 utilizată pe scară largă au ajuns la concluzia că există şase tipuri distincte ale bolii, fiecare caracterizat de un set de simptome, relatează vineri Reuters.

 

O echipă de la King's College din Londra a descoperit, de asemenea, că cele şase tipuri sunt corelate cu niveluri de gravitate ale infecţiei, dar şi cu probabilitatea ca un pacient să aibă nevoie de ajutor pentru respiraţie - oxigen sau ventilator - dacă este spitalizat.

 

Concluziile respective ar putea ajuta medicii să prognozeze care pacienţi cu COVID-19 sunt cei mai expuşi riscului şi au cel mai probabil nevoie de asistenţă spitalicească în viitoare valuri ale epidemiei.

 

''Dacă poţi prezice cine sunt aceşti oameni în Ziua 5, ai timp să le oferi sprijin şi intervenţii timpurii, precum monitorizarea oxigenului şi a nivelului de zahăr din sânge şi să te asiguri că ei sunt hidrataţi corespunzător'', a spus Claire Steves, unul dintre medicii care au coordonat studiul.

 

În afară de tuse, febră şi pierderea mirosului - evidenţiate adesea drept principalele trei simptome ale COVID-19 - datele oferite de aplicaţie au arătat şi alte simptome, precum durere de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare de confuzie, pierderea apetitului şi respiraţie dificilă.

 

De asemenea, rezultatele au variat în mod semnificativ - unele persoane au manifestat simptome uşoare, de tipul celor caracteristice gripei sau unei erupţii, în timp ce alţii au avut simptome acute sau chiar au decedat.
 
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.