Deși recomandarea de a consuma 2 litri de apă pe zi este bine cunoscută, în practică, oamenii pot ajunge să bea fie prea multă, fie prea puțină apă – cea din urmă fiind, de altfel, mai des întâlnită.
Consumul insuficient de apă poate duce la deshidratare, care poate provoca o serie de simptome, de la amețeli până la, în cazuri extreme, deces.
Ce se întâmplă în organism, dacă bei prea multă apă? Semnele că te hidratezi excesiv
Consumul excesiv de apă are, de asemenea, efecte potențial periculoase, deoarece excesul de apă din organism afectează echilibrul electrolitic al organismului, au afirmat experții.
Aceștia au oferit sfaturi cu privire la cantitatea de apă pe care ar trebui să o bea o persoană și la semnele care indică consumul excesiv de apă.
Câtă apă ar trebui să bei pe zi?
Deși a bea 2 litri de apă pe zi este o regulă generală bună, oamenii consumă lichide și din alimentele pe care le mănâncă și din alte băuturi, scrie CBS.
Aproximativ 20% din aportul zilnic de lichide provine de obicei din alimente. Potrivit Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA, bărbații adulți care trăiesc în zone cu climă temperată trebuie să consume aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi, incluzând apa, alte băuturi și alimentele.
Citește și: Câți litri de apă trebuie să bei pe zi? 7 beneficii pentru sănătate dacă te hidratezi corect
Ce se întâmplă în organism, dacă bei prea multă apă? Semnele că te hidratezi excesiv - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeile adulte care trăiesc în zone cu climă temperată, cu temperaturi medii anuale care nu sunt extreme, trebuie să consume aproximativ 2,7 litri de lichide pe zi.
Femeile ar trebui să bea mai mult pe zi dacă sunt la menstruație, gravide sau alăptează.
Citește și: Câtă apă să bei ca să slăbești? Mitul celor 2 litri de apă necesari zilnic, spulberat de specialiști
Cantitatea de apă variază, de asemenea, în funcție de climă și de perioada anului. Într-o zi toridă, o mare parte din lichidele consumate sunt eliminate prin transpirație, pe măsură ce organismul încearcă să se răcorească.
O persoană are în medie 2,6 milioane de glande sudoripare și, atunci când transpiră, pierde apă și electroliți.
Consumul de apă și electroliți în cantități suficiente asigură buna funcționare a organismului. Deshidratarea poate provoca amețeli, confuzie, oboseală și sete extremă. Poate duce la simptome mai grave, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii, insolație, convulsii sau insuficiență renală.
Poți bea prea multă apă?
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă persoanelor să nu bea mai mult de 1,4 litri de apă pe oră. Consumul excesiv de apă sau alte lichide poate provoca o urgență medicală, deoarece concentrația de sare din sânge devine prea scăzută.
Citește și: Adio celor doi litri de apă pe zi. Un nou studiu japonez arată câtă apă trebuie să bei, de fapt
Când se întâmplă acest lucru, nivelul de apă din organism crește și celulele se umflă, deoarece organismul încearcă să regleze concentrația de electroliți, ceea ce poate provoca probleme de sănătate, a spus dr. Mahesh Polavarapu.
„Dacă consumi prea multă apă, aceasta va fi împinsă în celule pentru a echilibra concentrația de sodiu și a altor electroliți”, a spus Polavarapu. „Astfel, celulele creierului și alte celule din organism încep să se umfle.”
Consumul excesiv de apă nu este o problemă frecventă, iar adulții sănătoși ar trebui să se concentreze pe hidratare.
„Nu este ceva de care ar trebui să vă faceți griji, ar trebui să beți atâtă apă cât considerați că este necesar”, a spus Polavarapu.
Hidratarea excesivă este observată mai frecvent la sportivii de anduranță, la persoanele cu probleme renale și la cele care iau anumite medicamente care pot provoca sete excesivă, cum ar fi antidepresivele și diureticele, au spus experții.
Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai expuse riscului din cauza declinului general al funcțiilor organelor asociat vârstei, care poate crește vulnerabilitatea unei persoane la hidratarea excesivă.
Care sunt semnele că ai băut prea multă apă?
Aici lucrurile pot deveni complicate, a spus Jason Ewoldt, dietetician autorizat la Mayo Clinic. Multe dintre simptomele hidratării excesive pot fi confundate cu simptomele deshidratării.
Citește și: Ce trebuie să mănânci când e caniculă. Alimentele recomandate de nutriționiști pentru zilele toride
Ambele pot provoca greață, crampe musculare și oboseală. Există câteva modalități cheie de a face diferența.
„A fi conștient de sete și de culoarea urinei este cea mai ușoară modalitate de a limita posibilitatea atât a hidratării excesive, cât și a deshidratării”, a spus Ewoldt.
Dacă simțiți sete, este probabil că ar trebui să beți mai multă apă. Urina de culoare galben închis este, de asemenea, un semn că trebuie să beți mai multă apă.
Urina limpede este un semn că ar trebui să reduceți consumul de lichide și să beți mai puțin.
Ce se poate întâmpla dacă bei prea multă apă?
Consumul excesiv de apă este asociat cu o afecțiune numită hiponatremie, care apare atunci când concentrația de sare din organism este prea scăzută.
Aceasta este cunoscută și sub denumirea de „intoxicație cu apă”. Consumul unei cantități mari de apă într-un interval scurt de timp perturbă echilibrul electrolitic al organismului.
În astfel de cazuri, rinichii nu reușesc să elimine suficient de rapid excesul de apă, ceea ce duce la diluarea sodiului din sânge.
„Dacă bei prea multă apă, poți avea tulburări electrolitice care provoacă probleme majore la nivelul creierului și poți avea convulsii”, a spus dr. David Metz.
Alte simptome ale hiponatremiei pot include greață, vărsături, dureri de cap, stare mentală alterată/confuzie, leșin, letargie și comă. În unele cazuri extreme, poate duce la deces.
Deși consumul de apă este important pentru a înlocui apa pierdută prin transpirație, este important și să luați mese regulate pentru a înlocui sarea pierdută prin transpirație și pentru a menține echilibrul electrolitic.