Ce se întâmplă cu sistemul digestiv dacă bei Coca-Cola zilnic? Sunt mai bune sucurile fără zahăr?

DE Florentina Enache | Actualizat: 30.08.2024 - 06:58
Ce se întâmplă cu sistemul digestiv dacă bei Coca-Cola zilnic? Sunt mai bune sucurile fără zahăr? - Foto: profimediaimages.ro (rol ilustrativ)
Ce se întâmplă cu sistemul digestiv dacă bei Coca-Cola zilnic? Sunt mai bune sucurile fără zahăr? - Foto: profimediaimages.ro (rol ilustrativ)

Ce se întâmplă cu sistemul digestiv dacă bei Coca-Cola zilnic? Sunt mai bune sucurile fără zahăr? Cercetătorii au spus dacă omoară sau nu Coca-Cola bacteriile din sistemul digestiv.

SHARE

Dacă ați urmărit Jocurile Olimpice de la Paris, probabil că ați auzit despre controversa legată de toxicitatea Senei, care a generat îngrijorări cu privire la probele de înot. Pentru a îndepărta orice infecție bacteriană provocată de agenți patogeni precum E. coli, înotătorii au apelat la Coca-Cola. Ideea era că Coca-Cola are unele ingrediente, cum ar fi acidul fosforic, care ar putea ucide orice bacterie.

Cu toate acestea, stomacul este deja destul de acid, datorită acidului clorhidric. De fapt, stomacul dumneavoastră este mai acid decât o Coca-Cola. Deși un studiu din 2015 publicat în Cumhuriyet Science Journal a constatat că Cola vândută în Turcia are un efect antibacterian împotriva bacteriilor precum E. coli și salmonella, acest studiu a fost efectuat în plăci Petri și nu pe oameni, scrie HealthDigest.com.

Citește și: Beneficiile ascunse ale Coca-Cola. Ce probleme de sănătate rezolvă dacă consumi doar un pahar?

Consumul de Coca-Cola și alte băuturi îndulcite cu zahăr ar putea avea efectul opus asupra sistemului digestiv, potrivit unui studiu din 2023 publicat în Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases.

Atunci când beți sucuri precum Coca-Cola în fiecare zi, bacteriile intestinale produc substanțe chimice care duc la o sănătate metabolică precară, obezitate și colesterol ridicat. Acestea duc mai departe la afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2. Băuturile îndulcite cu zahăr precum Coca-Cola sunt, de asemenea, legate de alte afecțiuni cronice legate de sistemul digestiv.

Citește și: Locul în care oamenii sunt dependenți de Coca-Cola. O persoană bea peste 800 de litri de suc pe an

Excesul de zahăr din băuturi precum Coca-Cola, combinat cu o dietă bogată în grăsimi, vă poate perturba microbiomul intestinal. Un studiu publicat în 2023 în The Journal of Nutritional Biochemistry a constatat că această combinație poate crește inflamația în intestin, care ar putea duce la boli inflamatorii intestinale precum colita.

Consumul zilnic de băuturi acidulate crește, de asemenea, riscul anumitor tipuri de cancer, conform unui studiu din 2014 publicat în European Journal of Nutrition. După urmărirea a peste 470.000 de persoane timp de 11 ani, cei care consumau șase băuturi răcoritoare pe săptămână aveau un risc cu 83% mai mare de a dezvolta cancer hepatic decât cei care se abțineau de la acestea.

Sucurile dietetice carbogazoase

Cercetările arată că nici sucurile dietetice nu sunt bune pentru sănătatea digestivă. O cercetare din 2021 din Public Health Nutrition a analizat mai multe studii despre legătura dintre băuturile răcoritoare îndulcite artificial și cancer. Deși aceste sucuri dietetice nu au fost legate de cancer în general, ele sunt legate de un risc cu 28% mai mare de cancer hepatic.

Consumul de sucuri dietetice ar putea reduce numărul de calorii pe care le consumați, dar acestea sunt legate de alte probleme de sănătate, potrivit unei analize din 2023 din Advances in Nutrition.

Citește și: Coca-Cola, Pepsi și Nestle în topul companiilor care poluează cu plastic

Sucurile îndulcite artificial cresc riscul de obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și boli de inimă. Cu cât consumați mai multe băuturi îndulcite artificial, cu atât crește riscul de deces timpuriu, potrivit unei meta-analize din 2021 în Advances in Nutrition. Consumul a 2,5 sucuri dietetice pe zi este legat de un risc cu 13% mai mare de mortalitate din toate cauzele și un risc cu 25% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te