Locul în care oamenii sunt dependenți de Coca-Cola. O persoană bea peste 800 de litri de suc pe an

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.08.2024 - 13:17
Locul în care oamenii sunt dependenți de Coca-Cola. O persoană bea peste 800 de litri de suc pe an - Foto: Profimediaimages.ro
Locul în care oamenii sunt dependenți de Coca-Cola. O persoană bea peste 800 de litri de suc pe an - Foto: Profimediaimages.ro

Care este locul în care oamenii sunt dependenți de Coca-Cola? Acolo, o persoană bea peste 800 de litri de suc pe an. Majoritatea oamenilor o consumă pentru a se menține hidratați pe parcursul zilei, iar mulți habar nu au că sunt dependenți de ea.

SHARE

Coca-Cola este consumată peste tot în lume, dar nicăieri nu este mai populară decât în statul mexican Chiapas, unde o persoană bea în medie 821,2 litri de Coca-Cola pe an, de aproximativ 32 de ori mai mult decât media globală.

Oamenii din Chiapas, unul dintre cele 31 de state federale ale Mexicului, consumă mai multă Coca-Cola decât orice alt popor de pe planetă, aproximativ 2,2 litri pe zi, ceea ce o face mai populară decât apa.

Coca-Cola este vândută și promovată peste tot în stat și este aproape la fel de ieftină ca apa. Majoritatea oamenilor o consumă pentru a se menține hidratați pe parcursul zilei, iar mulți habar nu au că sunt dependenți de ea, potrivit OddityCentral.

Citește și: Cât costă o Coca Cola la magazinele din Europa față de România. Diferențe de preț sunt uriașe

Băutură răcoritoare este prezentă în Chiapas de peste o jumătate de secol și este atât de adânc înrădăcinată în cultura locală și chiar în practica religioasă, încât oamenii nu își pot imagina viața fără ea.

Consumul mediu anual de Coca-Cola pe cap de locuitor în Mexic este uimitor, de 160 de litri, considerabil mai mare decât în SUA (100 de litri pe cap de locuitor) și mult mai mare decât media globală anuală de 25 de litri pe cap de locuitor.

Citește și: Beneficiile ascunse ale Coca-Cola. Ce probleme de sănătate rezolvă dacă consumi doar un pahar?

Cu toate acestea, un studiu din 2019 realizat de Centrul de Cercetare Multidisciplinară din Chiapas face de rușine restul țării când vine vorba de consumul de Coca-Cola. Oamenii din Chiapas beau în medie 821,25 litri de suc pe persoană pe an. Asta înseamnă aproape 16 litri pe persoană pe săptămână sau 2,2 litri pe zi.

Popularitatea Coca-Cola în Chiapas a început încă din anii 1960, când liderii indigeni locali susținuți de statul mexican au început să preia controlul asupra concesiunilor pentru distribuția de băuturi răcoritoare precum Coca-Cola și Pepsi. Aceiași lideri religioși au început să înlocuiască tradiționala apă de foc folosită în ritualurile sacre cu băuturi zaharoase și nu a durat mult până când Coca-Cola a devenit un simbol al puterii spirituale, precum și o poțiune miraculoasă de vindecare.

Lucrurile s-au înrăutățit atunci când Coca-Cola a deschis o fabrică de producție în afara orașului San Cristóbal de las Casas. Nu numai că băutura a devenit mult mai ieftină, dar marketingul a devenit mult mai agresiv. Și mai grav este faptul că fabrica are un contract de lungă durată pentru a utiliza peste 1 milion de litri de apă pe zi, chiar dacă mulți localnici au acces la apă potabilă doar de câteva ori pe săptămână.

Marcos Arana, un medic din Chiapas, a declarat pentru The Guardian că dependența de Coca-Cola este atât de puternică în statul mexican deoarece începe foarte devreme în viață. Datele arată că 15% din copiii indigeni în vârstă de unul sau doi ani consumă în mod regulat băuturi răcoritoare, la fel ca 3% din bebelușii sub șase luni.

Citește și: Coca-Cola retrage anumite produse de la vânzare. Câțiva tineri s-ar fi intoxicat cu băutura

Din păcate, consecințele „epidemiei de băuturi răcoritoare” sunt vizibile. Diabetul cauzează aproximativ 3.000 de decese pe an, fiind a doua cauză de deces în stat, iar consumul excesiv de zahăr provoacă carii dentare atât la copii, cât și la adulți. Din păcate, aceste probleme grave de sănătate nu sunt suficiente pentru a-i face pe oameni să nu mai bea Coca-Cola, iar unele persoane cred că a-i determina pe locuitorii din Chiapas să renunțe la această băutură emblematică ar putea fi o misiune imposibilă.

Jaime Page Pliego, autorul studiului care a dezvăluit cât de dependenți sunt locuitorii din Chiapas de Coca-Cola, a declarat că unii bolnavi de diabet continuă să bea băutura răcoritoare, deși sunt pe deplin conștienți de riscuri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te