VIDEO USR depune plângere penală pentru 300.000 de semnături #Fără Penali, ascunse de PSD

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.02.2019 - 16:50

Uniunea Salvați România acuză PSD că a ascuns dosarele cu semnături din cadrul campaniei #FărăPenali, după ce adresa prin care iniţiativa este trimisă la Curtea Constituţionale are cu peste 300.000 de semnături mai puţine.

SHARE

UPDATE: Uniunea Salvaţi România va formula o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva secretarului general al Camerei Deputaţilor, Silvia-Claudia Mihalcea, şi o alta împotriva şefului Departamentului Legislativ al Camerei, Georgică Tobă, pentru fals în înscrisuri oficiale, privind semnăturile la iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, transmite Agerpres.

„În nota de informare întocmită de un funcţionar de la Camera Deputaţilor este o cifră falsă, cifra de 591.000 de semnături este o cifră falsă şi pentru acest lucru vom formula o plângere penală împotriva celui care a redactat acel document pentru fals în înscrisuri oficiale.
Faptul că şi-au depăşit prerogativele, faptul că nu aveau niciun atribut de a verifica aceste semnături, ei aveau obligaţia doar să le fotocopieze şi să trimită originalele la CCR, faptul că şi-au depăşit prerogativele că au dat o informare falsă, care a stat la baza unor acuzaţii false, făcute împotriva semnatarilor şi împotriva celor care au contribuit la această iniţiativă cetăţenească, reprezintă un fapt foarte grav şi ne determină să formulăm plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva secretarului general al Camerei Deputaţilor pentru că lucrurile considerăm că nu sunt întâmplătoare.
Considerăm că a fost o încercare de tergiversare a acestei iniţiative. Funcţionarul care a semnat această notă este şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, la Parlament.

Liderul grupului parlamentar al USR, Cristina Prună, a explicat că joi USR a avut o întâlnire cu Secretariatul General.

„Ieri, în BP, s-a pus în discuţie trimiterea către CCR a iniţiativei #Fără Penali în Funcţii Publice, această iniţiativă care a adunat peste un milion de semnături. Secretariatul General a făcut o notă privitoare la semnăturile care au fost depuse de către membrii Comitetului de Iniţiativă şi au constatat că au fost depuse doar 591.097 de semnături, dintre care aproape 94.000 ar avea ceva diferenţe, ştersături, pastă corectoare etc.

Secretariatul General şi-a depăşit atribuţiile, ar fi trebuit doar să fotocopieze aceste semnături şi să le transmită mai departe către CCR. Am avut o discuţie de mai bine de o oră şi jumătate, în care am cerut clarificări, pentru că din perspectiva noastră cifrele puse în nota de informare (trimisă Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor – n.r.) au rolul de a sabota această iniţiativă cetăţenească şi de a arăta că numărul de semnături ar scădea sub prag, undeva la 479.000, lucru care este fals.

Am cerut clarificări asupra acestei note şi aşteptăm din partea Secretariatului General să vină cu aceste clarificări, să le înainteze Biroului permanent. Noi am depus peste 900.000 de semnături la Camera Deputaţilor, din care peste 800.000 au fost semnături valide atestate de către primării, nu există niciun dubiu asupra veridicităţii şi validităţii acestei iniţiative cetăţeneşti care trebuie să ajungă la CCR”, a declarat Cristina Prună.

___________________________________

Semntările validate de primăriile din țară au fost oricum blocate în Parlament mai multe luni, până să ajungă la CCR. Altele sunt încă blocate la nivel local.

 

„Am analizat nota pentru CCR întocmită de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor cu privire la semnăturile Fără Penali şi am constatat cu stupoare că apare o cifră suspectă de 591.097 de semnături înregistrate, în condiţiile în care USR a depus peste 800.000 de semnături în Parlament, restul până la un milion fiind încă blocate prin primării din ţară. În această notă LIPSESC foarte multe dosare depuse, fără nicio explicaţie.

Citește și VIDEO Fugăriți, bătuți și amendați, în timp ce strângeau semnături pentru #fărăpenali

Tot în notă apare o cifră de 93.775 semnături care nu sunt atestate de primării din motivele abuzive pe care le ştiţi deja (lipsa celui de-al doilea prenume sau adresă incompletă pentru că lipseşte etajul)”, precizează USR.

USR susţine că, de fapt, PSD încearcă să trimită la Curtea Constituțională un număr de semnături mai mic decât pragul de 500.000 impus de lege pentru validarea iniţiativei legislative.

„Avem OPIS-uri ca să demonstrăm fiecare semnătură depusă. Avem copii după dosare cu ştampila Camerei Deputaţilor. Este fals în acte oficiale ceea ce face PSD prin Secretariatul General, după ce a comis un abuz în serviciu şi a blocat peste 100 de zile iniţiativa în Camera Deputaţilor.

Comanda politică a lui Dragnea a devenit mai importantă decât legea. Secretariatul Camerei Deputaţilor nu avea competenţa de a verifica semnăturile, ele au fost deja validate de primării”, anunţă USR. Este fals în acte ceea ce face Secretariatul General, după ce a comis un abuz în serviciu și a blocat peste 100 de zile inițiativa în Camera Deputaților, acuză formațiunea.

Reprezentanții partidului menționează că joi, înainte de trimiterea inițiativei la CCR, situația va fi clarificată și au anunțat că au pregătit deja o plângere penală. 

Citește și Barna: Inițiativa „Fără Penali” ajunge la CCR

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te