VIDEO Fugăriți, bătuți și amendați, în timp ce strângeau semnături pentru #fărăpenali

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 20.08.2018 - 19:12
Deputatul Claudiu Prisnel, bătut de un polițist local, în Primăria Rădăuți

Fugăriți și agresați de polițiștii locali, bătuți cu ouă de simpatizanți PSD, înconjurați de jandarmi și amendați, voluntarii care au strâns semnături pentru campania #fărăpenali le-au trăit pe toate.

SHARE

Cel mai recent incident care a devenit viral pe rețelele de socializare îl are ca protagonist pe deputatul USR Claudiu Prisnel, care a fost agresat de un polițist local în Primăria Rădăuți, când strângea semnături pentru campanie. Polițistul local a îmbrâncit echipa și i-a rupt  lui Prisnel legitimația de parlamentar.


În alte șapte orașe și în Sectorul 4, primarii i-au gonit sau le-au pus bețe în roate voluntarilor care strângeau semnături, iar în alte nouă localități voluntarii au fost fugăriți, agresați sau intimidați de echipaje de poliție sau jandarmi, potrivit înregistrărilor video de pe rețelele de socializare și informațiilor transmise de USR revistei Newsweek România

Bătuți cu ouă de simpatizanții PSD 

Prima agresiune a fost chiar în prima zi de campanie, în 29 martie. Atunci, Poliția Sectorului 3 a legitimat voluntarii și le-a cerut explicații pentru că strângeau semnături în fața Parcului IOR, deși nu aveau nevoie de autorizație pentru acest lucru. La Constanța, deputatul Stelian Ion și echipa de voluntari au fost înconjurați de șase echipaje de poliție care le-au cerut să strângă steagul pe care îl aveau, pe motiv că încurcă pietonii. 
La Baia Mare, un voluntar a fost dus cu duba la sediul poliției, unde a fost amendat cu 500 lei. USR spune că ordinul a fost dat de primarul Cătălin Cherecheș, ales edil din pușcărie. Incidente similare s-au petrecut și în Herăstrău și în Craiova. 


La Chiajna, voluntarii #fărăpenali au fost bătuți cu ouă de simpatizanți PSD, în văzul poliției. În localitatea Oțelu-Roșu, din Caraș-Severin, un voluntar a fost agresat de două angajate din primărie, iar, a doua zi, a fost și bătut de soțul uneia dintre ele. 


O campanie cu peripeții a fost și în Spania: o voluntară a fost fugărită de angajații Ambasadei României, iar, după ce incidentul a apărut pe Facebook, femeia a fost chemată la discuții.

Tricoul unui voluntar #fărăpenali, murdărit cu un ou, la Chiajna. FOTO: USR

Cu steagul pe pantof, ca să nu ocupe spațiul cetățenilor

Amplasarea corturilor a fost un alt motiv de dispută între autoritățile locale și voluntarii implicați în campanie. Astfel, la Slatina, voluntarilor li s-a comunicat că nu pot amplasa un cort pentru a strânge semnături pentru că nu au autorizație de construcție. La Tulcea, cortul care fusese amplasat cu acordul primăriei a fost mutat, pentru a-l pune pe cel al primăriei, care se pregătea de zilele orașului. La Tecuci, deputatul USR Bogdan Rodeanu a fost nevoit să stea cu steagul Fără penali pe pantof, din ordinul poliției. Explicația oamenilor legii: steagul ocupă din spațiul destinat cetățenilor.


În Voluntari, orașul condus de soțul primăriței Firea, deputatul USR Cornel Zainea a fost somat de primărie, pe motiv că avea la el steagul campniei. 

În Sectorul 4, primarul Daniel Băluță nu le-a permis voluntarilor să amplaseze nici un cort, pentru că încurcă pietonii și bicicliștii, iar la Arad, cortul le-a fost desființat de polițiștii locali. 

Semnături pentru #fărăpenali, până la sfârșitul lui august 

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

Voluntarii #fărăpenali strâng semnături până la sfârșitul lunii august. Marți seară, a fost atins numărul minim de semnături, de 20.000, în 21 de județe, însă reprezentanții USR ne-au transmis că este nevoie de încă 5.000 de semnături suplimentare din fiecare județ, întrucât în localitățile cu primari PSD le-au fost invalidate și câte 2.000 de semnături. 

Conform Legii 189/1999, pentru ca o inițiativă cetățenească să poată fi depusă în Parlament, trebuie să fie semnată de cel puțin 500.000 de oameni, dintre care 20.000 semnături să provină din 21 de județe, strânse în șase luni de la publicarea inițiativei în Monitorul Oficial. 

Cele 21 de județe vizate de voluntarii #fărăpenali sunt Neamț, Suceava, Tulcea, Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui. În total, voluntarii au strâns aproximativ 800.000 semnături.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te