Plumb a transmis Parlamentului European că nu e obligată să dea explicații despre împrumuturile sale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 25.09.2019 - 13:24
Rovana Plumb/Foto: Inquam Photos

Rovana Plumb, un membru-cheie al echipei Comisiei Europene propuse de Ursula von der Leyen, nu a declarat două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion de euro europarlamentarilor care îi examinează numirea, deoarece crede că regulile europene nu îi impun o explicație.

SHARE

Membrii Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului (JURI), care trebuie să analizeze declarația de interese a Rovanei Plumb, noul Comisarul al Transporturilor din UE, și cele ale altor comisari propuși - au ridicat întrebări dacă tranzacțiile financiare ar putea reprezenta un potențial conflict de interese.

Marie Toussaint, membru al comisiei și eurodeputat francez, a declarat că unii comisari desemnați au furnizat inițial declarații de interese „care erau în contradicție cu declarațiile prezentate anterior” și, prin urmare, li s-a solicitat o explicație.

În cazul lui Plumb, de exemplu, a existat „o diferență semnificativă între cea pe care ne-a prezentat-o ​​și cea pe care a declarat-o în România”, a declarat Toussaint, citată de Politico.

Întrebările legate de interesele financiare ale Rovanei Plumb ar putea complica eforturile ei de a câștiga aprobarea Parlamentului, arată jurnaliștii. O veterană a guvernului român, ea a scăpat de o anchetă penală l într-un caz de corupție din 2017, în care a fost acuzată că a ajutat liderul Partidului Social Democrat într-o afacere imobiliară ilicită care implică o insulă din Dunărea.

Unii europarlamentari au susținut că situația financiară a lui Plumb ridică potențiale conflicte de interese financiare.

Înainte de audierile de confirmare, 10 membri ai echipei propuse de von der Leyen au fost solicitați de comisie să furnizeze informații suplimentare dacă activele lor pot duce la conflicte de interese în îndeplinirea atribuțiilor. Membrii comitetului urmează să stabilească miercuri, în cadrul unei ședințe cu uși închise, dacă informațiile suplimentare, relatează jurnaliștii Politico.

Dacă comisia consideră că informațiile furnizate sunt insuficiente, pot decide suspendarea audierii de confirmare a respectivului comisar desemnat. Audierile sunt programate în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, noua Comisie urmând să preia funcția la 1 noiembrie.

În conformitate cu regulile Parlamentului, în cazul în care comisia identifică un conflict de interese, poate elabora recomandări care vizează soluționarea conflictului - cum ar fi îndrumarea candidatului să renunțe la interesele financiare în cauză sau să recomande modificări în portofoliul candidatului. „În cazuri mai grave”, comitetul poate concluziona „cu privire la incapacitatea comisarului desemnat de a-și exercita funcția”.

Rovana nu vrea să le spună europenilor nici de la cine a luat banii

Politico arată că Rovana Plumb a susținut că niciun împrumut nu trebuie declarat potrivit Codului de conduită pentru comisari. Într-o scrisoare adresată comisiei, ea a confirmat că a inclus un împrumut de 800.000 de euro primit în 2007 - care va fi rambursat până în 2030 - în declarația de active pe care a depus-o parlamentului român pe vremea când era parlamentar.

Dar nu a inclus-o în declarația financiară a UE, deoarece, susține Plumb, împrumuturile pentru achiziționarea de bunuri imobiliare în scopuri private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate sub codul Comisiei.

Cât privește donația de 800.000 de lei români (aproape € 170.000) către Partidul Social Democrat, înainte de alegerile europene din acest an, comisarul propus de România a afirmat că nu generează conflicte de interese și nici nu constituie o investiție sau plasare pe piață.

Plumb spune că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană pe care nu o numește în documentul transmis către Comisie, deși a afirmat că creditorul a fost înregistrat la autoritățile din România. Conform registrului de interese financiare al acestui parlament, împrumutul va fi rambursat peste doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate capabile să dea naștere unui conflict de interese. Conturi bancare, bunuri specifice sau împrumuturi pentru achiziție în mod normal, proprietățile imobiliare în scopuri private nu trebuie declarate. Investițiile cu o valoare mai mare de 10 000 EUR trebuie declarate în toate cazurile. "

Nu a lămurit chestiunea averii

„Nu a răspuns la întrebările Parlamentului și nu a eliminat niciun fel de îngrijorări", a declarat Freund, coordonatorul grupului Verts / ALE în cadrul Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului, care este responsabil pentru regulile de etică, pentru Politico.

„Ea spune doar că regulile diferite din România și din Comisia Europeană duc la diferențe în declarație", a afirmat acesta, adăugând că prezentarea nu explică „situația financiară și împrumuturile unde nimeni nu știe cum reușește să le plătească înapoi ”.

Referindu-se la acuzațiile anterioare de corupție, Daniel Caspary, un eurodeputat german din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat: „Dacă lucrurile care circulă devin realitate, atunci avem o problemă serioasă”.

Nouă alte persoane din echipa propusă de von der Leyen au fost solicitate de comitet pentru mai multe informații. Candidatul pentru șeful politicii externe, Josep Borrell, a declarat în scrisoarea sa către comisia din 23 septembrie că i s-a cerut „să ia în considerare posibilitatea de a dispune acțiunile la Bayer, Iberdrola și BBVA pentru a preveni orice conflict de interese. “

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te