Daea, festival în Parlamentul European: Cormoranii în România fac baie în piscine

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.01.2019 - 17:51

Petre Daea a fost audiat miercuri în Comisia de Pescuit a Parlamentului European. Dar în loc să răspundă la întrebări, ministrul Agriculturii a vorbit despre frumusețea României și cormorani.

SHARE

„Dar ce loc nu este plăcut în România? Dar ce loc nu este plăcut în lume dacă suntem atenți fiecare la ceea ce este frumos, bun și, evident, necesar pentru noi toți și fiecare în parte", a declarat Petre Daea chiar de la începutul discursului său.

„Stimați membrii ai comitetului de pescuit, doamnelor și domnilor europarlamentari, am deosebita plăcere și onoare de a mă afla astăzi aici, în fața dumneavostră, pentru a vă prezenta prioritățile președinției României la Consiliul UE.

Pentru România este un moment deosebit de important, fiind prima dată când exercită această funcție, la exact 12 ani de la aderarea în Uniunea Europeană. Urmează o perioadă extrem de dinamică, marcată de o serie de evenimente foarte importante pentru viitorul UE, evenimente care se vor succeda rapid și vreau să vă asigur că vom face tot ceea ce e necesar.

Dorim să exercităm o președinție orientată spre cetățeni și în acest sens să le comunicăm acestora mai bine agenda noastră europeană și eforturile noastre comune puse în slujba cetățeanului.

Președinția română are în centru ideea de coeziune ca valoare europeană comună și prioritățile noastre se sprijină pe 4 piloni. Uniunea convergenței, Uniunea siguranței, Uniunea ca actor global, Uniunea valorilor comune.

În cadrul primului pilon, scopul nostru reprezintă Uniunea convergenței și coeziunii, în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile, pentru toți cetățenii și statele membre, prin creșterea competitivității și reducerea decalajelor de dezvoltare, progres social, promovarea conectivității și a digitalizării, stimularea anteprenoriatului și consolidarea politicii industriale.

În cadrul celui de-al doilea pilon, obiectivul nostru general este reprezentat de Europa siguranței, prin consolidarea unei Uniuni Europene sigure, printr-un plus de coeziune între statele membre în fața noilor provocări din securitate, ce amenință siguranța cetățenilor și sprijinirea inițiativelor de cooperare în domeniu.

Referitor la cel de-al treilea pilon, obiectivul general este reprezentat de Uniunea Europeană că actor global și consolidarea rolului acesteia prin continuarea procesului de implementare a strategiei globale, asigurarea resurselor necesare la nivelul uniunii, promovarea politicii de extindere, acțiunea uniunii în vecinătate și implementarea angajamentelor Uniunii Europene.

În ce privește cel de-al patrulea pilon, obiectivul general îl constituie stimularea solidarității și coeziunii uniunii prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării, egalitatea de șanse și tratamentul egal pentru femei și bărbați precum și creșterea implicării cetățenilor în dezbaterile europene”, a menționat demnitarul român.

Am discutat cu Comisarul, a văzut România, pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât.

 

Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele pentru care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior în apele tale soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres", a susținut ministrul Agriculturii.

Petre Daea a subliniat că importanța Parlamentului European ca reprezentant al cetățenilor îi este foarte bine cunoscută și „prin prisma îndelungatei mele experiențe parlamentare, de 12 ani, la nivel național, că membru al Comisiei responsabile de politica agricolă și în calitate de președinte, timp de 4 ani”.

„Vă asigur de întreagă mea disponibilitate, pentru a coopera cu dumneavostră, de o manieră constructivă și eficientă, pentru a progresa cât mai mult pe dosarele legislative, înainte de algererile europarlamentare. În acest spirit mi-am instruit și echipă de lucru.

Prioritățile noastre în domeniul pescuitului sunt desigur influențate de contextul actual și de apropierea alegerilor europarlamentare. Ne propunem să avansăm cât mai mult în baza progeselor înregistrate de președințiile anterioare. Vreau să îi mulțumesc și aici colegei mele, Elizabeth, și coloboratorilor săi, pentru toate eforturile depuse și pentru toate  realizările înregristrate.

Am speranța că vom putea continuă în același mod pentru restul dosarelor din co-decizie pe care am agreat să le finalizăm. Trebue să fim realiști și pragmatici, dat fiind faptul că avem la dispoziție un interval de timp foarte scurt, pentru a ajunge la un acord și pentru finalizarea tuturor procedurilor de adoptare a textelor legislative, înainte de alegerile europarlamentare. Timpul va fi adversarul nostru, va fi o mare provocare pentru toate instituțiile, dar am convingerea că vom reuși. Contez pe susținere și pe structurile de lucru ale consiliului”, a continuat ministrul Agriculturii, fără să spună, de fapt, nimic.

Petre Daea a susținut că politica comună în domeniul pescuitului este deosebit de importantă. „Regret sigur și Uniunea Europeană este mai săracă față... fără Anglia... este mai săracă față de Marea Britanie. Dar aceste lucruri le putem gândi, le putem judeca în interesul comun și urmărim cu interes pașii în acest domeniu, astfel încât dorința de a fi împreună să se manifeste oricând și suntem în stare toți să găsim soluții pentru a genera o asemenea stare de lucruri în așa fel încât obiectivele comune să fie atinse cu dorința fiecărei părți și interesele comune."

Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează", a fost apogeul discursului lui Petre Daea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te