Cumul imoral. 6.500 € venitul lunar al familiei Daea din două salarii de bugetar și două pensii

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.07.2022 - 14:28
Petre Daea - FOTO: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Petre Daea a revenit în fruntea ministerului Agriculturii. În afara salariului, Petre Daea va mai încasa două pensii, deși la un moment dat se vorbea de interzicerea cumului între pensie și salariu de bugetar.

SHARE

Cumulul pensiei publice cu salariul de la stat nu vor mai fi posibile, a anunțat duminică ministrul Muncii de la acea dată, Lia Olguța Vasilescu.

„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie”, a declarat ministrul Muncii, la un psot de televiziune.

Cumulul pensii – salariu, reintrodus în 2014, în guvernarea Ponta-Dragnea-Tăriceanu


Situația revenirii și cumulării unor salarii și pensii uriașe, comparativ cu media pensionarilor din sistemul public (indiferent că sunt foști bugetari sau foști angajați în privat), a fost posibilă grație PSD și aliaților săi. Sursa AICI

În această primăvară a mia fost o tentativă de interizcere a cumului, dar PSD s-ar fi opus.

Citește și: DNA: Persoana favorizată de fostul ministru Chesnoiu la un concurs era cunoștința lui Petre Daea

Astfel că reîntoarcerea lui Petre Daea șef la MInisterul Agriculturii oferă un exemplu de inechitate. Daea nu și-a depus, încă declarația de avere pe site-ul ministerului. 

Soția lui Daea este Director la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Camelia Luchian și-a depus declarația de avere din care aflăm că a câștigat, anul trecut 143 mii de lei. Petre Daea are o pensei de aproape 20.000 pentru că atât a contribuit la sistemul de pensii. El mai ia 63.000 de lei pensie specială de parlamentar.

Ca ministru, Daea va mai câștiga în jur de 165.000 de lei.

În total, familia Daea va câștiga, lunar, suma de 6.500 euro lunar.

Petre Daea este membru al PSD de peste 15 de ani şi a mai condus ministerul Agriculturii în 2004, în guvernul condus de Adrian Năstase. A fost parlamentar PSD iar după câştigarea alegerilor de către PSD, în 2017, a fost ministru al Agriiculturii în guvernele conduse de Sorin Grindeanu, (ianuarie până îni unie 2017), Mihai Tudose, (iunie 2017 - ianuarie 2018 ) şi Viorica Dăncilă ( ianuarie 2018 - noiembrie 2019).

Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia Ștefan Gheorghiu, școala de partid și de cadre a PCR.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Petre Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu. 

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ (Ștefan Gheorghiu - n.red.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România. 

Acest aspect nu este menționat în CV-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat. Pe site-ul guvernului, actualul ministru al Agriculturii pretinde însă că la institut ar fi obținut un doctorat, dar documententele consultate de Newsweek România îl contrazic. 

Citește și:Dosarul lui Petre Daea - Activistul de nota 10 al lui Ceaușescu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te