Ultimatumul lui Putin și invocata maree militară rusă

DE Ion Petrescu | Actualizat: 23.12.2021 - 10:09

Mașina de propagandă rusă menține și azi iluzia, pe micul ecran, că așa numitul ultimatum adresat NATO de către Kremlin - o sintagmă tipică grandomaniei imperiale estice desuete - a generat un nivel de preocupare maxim.

SHARE

Preocupare o fi la președinția Federației Ruse, că una s-a dorit cu un proiect al documentului vizând un tratat de securitate ruso-american, care ar include cerințe ca NATO să-și anuleze desfășurarea militară în Europa și să refuze aderarea viitoare a Ucrainei și a altor țări post-sovietice.

Este evident că spațiul apărat de Alianța Nord-Atlantică este intangibil, oricâtă disperare ar genera asta la Moscova. 

În schimb, oficialii ruși au ajuns să mintă fără să clipească, cum este cazul ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov, care a amenințat că Moscova va ridica miza dacă Occidentul nu îi va trata cererile în serios. 

Luni, el a declarat, pentru Interfax, că Rusia are nevoie de răspunsuri „urgent, pentru că situația este foarte dificilă”.

Bineînțeles că în afară de orgoliul lui Putin nu este o altă urgență de interes național pentru rușii de rând, la nivelul propagandei nesimțite a Kremlinului, iar situația este dificilă pentru cei care au intoxicat opinia publică din Federația Rusă cu păcăleala că NATO va face vreo concesie țarului actual. 

Citește și: Una pe zi de la Putin: Lumea va fi transformată în cenușă radioactivă din cauza Ucrainei

Dacă stabilitatea strategică, în viziunea Moscovei, înseamnă prevenirea războiului nuclear - prin tot mai agitata sa invocare -, cu condiția plecării Alianței Nord-Atlantice de la fostele granițe sovietice, atunci avem de a face cu o poveste electorală, pe care aliații, in integrum, o vor respinge fără echivoc. 

Sigur că pentru nostalgicii din echipa lui Putin atașarea Ucrainei structurilor UE și NATO înseamnă - mai susțíne Serghei Riabkov, - „o defalcare completă a echilibrului global, care reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia. Cu alte cuvinte, pentru Rusia este o chestiune de viață și de moarte... Pur și simplu nu o vom permite, indiferent de costul pentru noi și indiferent de costul pentru cei responsabili pentru asta.”

Cuvinte mari, demagogie ieftină, presiune geopolitică fără efectul scontat. 

Pentru rușii lucizi, cei care nu se află în cercurile puterii de la Kremlin, întrebarea de bun simț este dacă  prezentatorul TV de stat Dmitri Kiselyov consumase sau nu ceva atunci când  a afirmat că Rusia este singura țară care poate reduce SUA la o grămadă de cenușă radioactivă? Serios?

Același moderator afirmase duminică: Statele Unite vor fi dispuse să accepte propunerile lui Putin. 

Cocoșelul propagandistic Kiselyov a mai afirmat că Rusia este dispusă să sufere orice consecințe și să facă tot posibilul pentru a obține ceea ce își dorește: 

„Nimeni nu a publicat niciodată textele tratatelor propuse. Dar niciodată în secolul XXI, situația nu a fost atât de acută, iar riscurile atât de mari. Situațiile non-standard necesită abordări non-standard. În al doilea rând, ținem cărți foarte puternice în mâini. Armele noastre hipersonice sunt garantate să producă un răspuns atât de neplăcut de auzit pentru America: să fie reduse la cenușă radioactivă.”

Adolf Hitler s-ar scula din mormânt, de invidie, la o asemenea oratorie irațională, aiuritoare, a cărui public țintă se reduce la personalul Kremlinului. 

Chiar cred generalii ruși - cei tineri, cu mai puține prejudecăți - că două bombardiere, cu rază lungă de acțiune nucleară, care au fost trimise să zboare în spațiul aerian european în ultimul weekend, prin patrulări punctuale pe cerul Belarusului, impresionează pe cineva?...

Inventarul nuclear total al Statelor Unite este de 5.550 lovituri, cu aproximativ 3.800 de focoase active în stoc.

Conform Noului Tratat de reducere a armelor strategice (New START) din 2010, Statelor Unite li se permite 1.550 de focoase nucleare pe 800 de lansatoare strategice, dintre care 700 pot fi desfășurate.

Forțele Aeriene ale SUA operează o flotă de 20 de bombardiere B-2 și 46 de bombardiere B-52. 

Citește și: Prorușii din Donetsk „Substanța necunoscută” adusă de americani în Ucraina este toxină botulinică

Bombardierele B-2 pot transporta 16 bombe gravitaționale, în timp ce bombardierele B-52 poartă 20 de rachete de croazieră, fiecare echipată cu un focos. 

Avioanele de luptă F-15 și F-16 sunt cu capacitate dublă și pot transporta bomba gravitațională B61. 

Statele Unite sunt în proces de modernizare a aeronavelor cu capacitate nucleară cu F-35 și B-21 Raider.

Marina SUA are 14 submarine cu rachete balistice din clasa Ohio. 

Fiecare submarin poate transporta până la 20 de rachete balistice Trident II D5. 

Fiecare rachetă Trident poate transporta până la opt focoase nucleare, dar de obicei transportă patru, până la cinci, pentru o medie de 90 de focoase per submarin. 

În urmă cu o săptămână, Rusia a avertizat că va redistribui arme nucleare cu rază medie de acțiune pe flancul său vestic, pentru prima dată de când au fost interzise printr-un tratat din 1987, girat de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Să menționăm, pentru neștiutori, că Statele Unite au 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III (ICBM) staționate în silozuri, în Midwest și Munții Stâncoși. 

Fiecare ICBM poartă un focos, fie un W87, fie un W78. 

Rachetele Minuteman III au fost supuse unui program de modernizare de mai multe miliarde de dolari în 2015, prelungind durata de viață a acestor rachete până în 2030. 

Cei ce vor război cu orice preț la Moscova au luat-o razna, de vreme ce presa rusă nu a ascuns introducerea unui...nou standard național pentru „Îngroparea urgentă a cadavrelor în timp de pace și de război”, care  a fost introdus de guvern în ultimele luni. 

Ați citit bine.

Acesta va intra în vigoare la 1 februarie 2022 și prevede înmormântarea în gropi comune, care vor fi săpate de buldozere, aruncând până la 1.000 de cadavre într-o perioadă de 24 de ore. 

Stă mintea în loc! 

Corpurile trebuie așezate „în patru straturi, fie în saci, sicrie de lemn sau sicrie de zinc, pregătite în prealabil… și ulterior acoperite cu murdărie. Apoi, gropile comune vor fi compactate cu un buldozer, umplute cu „un liant mineral” și echipate cu „dispozitive pentru absorbția și neutralizarea substanțelor chimice radioactive, periculoase și a agenților biologici formați în timpul descompunerii cadavrelor”.

Și aici este un document al Moscovei de azi, nu al Berlinului lui Hitler !!!...  

Ca nebunia să fie completă, un băiețel cu pretenții de expertiză militară, alde Alexander Goltz a declarat pentru ziarul Novye Izvestiya: 

„Cei care au pregătit aceste standarde s-au gândit fie la o epidemie globală, fie la un război global, în care ar muri nu numai militarii, ci și populația civilă. Acest lucru este posibil numai cu utilizarea armelor nucleare.”

Bătrâneii aceștia, cu Putin în frunte, au prea multă imaginație, jucării - inclusiv nucleare -  gârlă și au impresia  că redesenează soarta lumii după propriile coșmaruri. 

Alt senior, furat de valul răzbelului pentru refacerea decedatei uniuni sovietice, ex-purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Ruse, Viktor Baranets a intervenit pompos și găunos: 

„Se poate dovedi că va trebui să trimitem trupe nu numai în Donețk și regiunile Lugansk, ci și în marea Ucraina. Avem o siguranță de acțiune în regiunea Mării Negre. Există și pericole în regiunea Belarus și preocupări în regiunea Kaliningrad. NATO are planuri grandioase pentru capturarea imediată a regiunii Kaliningrad, chiar și cu utilizarea armelor nucleare."

Minciuni în serie. 

Și dacă parodia de ultimatum al lui Putin rămâne, în mod firesc, ignorat și va începe invocata maree militară rusă pe teritoriul ucrainean, cine vor fi primii care vor avea de suferit?...

Părinții miilor de militari ruși care vor cădea primii în luptă. 

Își permite Putin măcelărirea celor mai bune divizii ale sale? 

Diplomația americană a anunțat disponibilitatea unor dialoguri marcate de franchețe cu diplomații ruși. 

Să ne amintim că anul 2021 începuse cu apelul președintelui Xi Jinping, către armata Republicii Populare Chineze, ca să fie gata de război. 

Și ulterior, cu toată propaganda Beijingului, Taiwanul nu a fost atacat. 

Acum, președintele Putin își amăgește susținătorii cu timorarea NATO, implicit a SUA. 

Comunitatea de state democratice membre ale UE și ale Alianței Nord-Atlantice nu au niciun motiv de îngrijorare. 

Geopolitica nu este un joc pe calculator și nici poporul rus nu poate fi mințit la nesfârșit. 

Cât despre Ucraina, zarurile încă nu au fost aruncate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te