Popa, dascălul și doctorul, „influencerii” care pot impulsiona campania de vaccinare la țară

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.04.2021 - 16:47

Reușita vaccinării în România depinde de aceiași „influenceri” care au modelat viața comunităților rurale și acum 100 de ani.

SHARE

Parcă s-au înmulțit mesajele publice pro-vaccinare ale vedetelor cu milioane de urmăritori. Un manelist Tzanca Uraganu se gândește să facă o manea în care să îndemne lumea la vaccinare A stârnit puțin entuziasm, câteva distribuiri. Cel care i-a făcut propunerea e tot un influencer, dar, în bula lui, cam toți sunt vaccinați.

Dorian Popa, un tip cu un milion de urmăritori pe FB și două milioane pe youtube s-a vaccinat și el. A și realizat un clip în care a îndemnat lumea să facă la fel. Din cei două milioane de urmăritori pe youtube, s-au uitat 174.000 (sub 10%). Puțin. Un video cu câinele său a strâns 22 de milioane de vizualizări.

Citește și: VIDEO Dorian Popa, vedeta cu trei milioane de urmăritori, s-a vaccinat anti-COVID: „E sănătatea mea”

Simona Halep s-a vaccinat, dar gestul său a avut un impact mult redus sub bruiajul eternelor conspirații: a fost plătită, s-a băgat în față la vaccin etc.

Citește și: Medicul Flavia Groșan o detestă pe Simona Halep pentru că a spus că a avut COVID. O laudă pe Serena

S-a vaccinat și Jojo, o actriță cunoscută. Gestul său a adunat 2.300 de like-uri pe site-ul oficial Ro Vaccinare.

Înțeleg că autoritățile mizează pe faptul că românii se vor vedea constrânși să se vaccineze.

Țări turistice Grecia, Italia, Cipru ori Spania te primesc fără carantină dacă ai fost vaccinat anti-COVID. În loc să medieze acest lucru, clipurile care curg pe tv sunt aceleași, plate și impersonale. Parcă nu ar suna rău: „vaccinează-te pentru o vacanță fără restricții în Thassos”.

Nu vor merge în vacanță perste graniță suficienți oameni pentru a se atinge ținta de 10 milioane de vaccinați în toamnă. Unii nu și-au revenit de pe urma crizei din 2020, alții au rămas fără slujbă sau pur și simplu sunt mai chibzuiți cu banii.

Autoritățile se concetrează, în continuare, pe vaccinarea populației urbane. Centre de vaccinare în mall-uri, în bibiloteci, foarte probabil universități, în mașini. Perfect.

Citește și: Adrian Wiener (USR PLUS): BOR ar trebui să aibă un rol mult mai activ în campania de vaccinare

Dincolo, zona rurală pare abandonată în lupta pentru vaccinare. S-au înființat centre mobile, dar lumea nu le prea vizitează.

Autorităților le rămâne să apeleze la aceiași vectori de influență folosiți și acum un secol. Deocamdată, nu și-au făcut din preot, dascăl și medic niște aliați.

Niciun înalt ierarh nu a transmis un mesaj clar pro vaccinare (bonus, dovada filmată). Medicii de familie nu sprijină campania de vaccinare invocând spunând că sunt prost plătiți. Iar profesorii cred prea puțin în vaccin. Cele mai proaspete cifre indică faptul că în Ilfov (unde avem numeroase comunități rurale și puține orașe) rata de infectare cu COVID este cea mai mare din țară. Procentul profesorilor vaccinați este de numai 33%.

În timp ce „inflencerii” de pe Internet își pierd puterea de convigere când vine vorba de mesaje pro-vaccinare, metodele tradiționale nu sunt folosite. Un eșec pe toată linia.

   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te