Devastatorul impact al Antenei 3 și RTV asupra vaccinării în mediul rural

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.05.2021 - 15:06

Cum au ajuns românii să se teamă de vaccinul anti-COVID-19? Neîncrederea în știință, introdusă prin școli. Incoerența autorităților a fost importantă. Dar la fel de relevant este și impactul Antena 3 și RTV. La sate și nu numai.

SHARE

Principalii vinovați pentru faptul că actuala campanie de vaccinare anti-COVID 19 pierde viteză în România sunt autoritățile. Nu există nici o îndoială la acest capitol. 

Incoerență în măsuri, incapacitatea de a explica clar de ce a fost impusă o restricție și de ce a fost eliminată alta, anunțuri triumfaliste fără nici o legătură cu realitatea, termene pentru finalizarea imunizării în masă date aiurea, pentru laudă de sine, scandaluri în privința programărilor și greșeli în coordonare, toate au făcut ca o acțiune ce pornise foarte bine să își piardă din vigoare în numai patru luni. 

Citește și: Românii nu s-au înghesuit la vaccinare în weekend: sub 5.500 imunizați la evenimentele speciale

De asemenea, mediul rural a fost în mare parte ignorat la începutul campaniei de vaccinare anti COVID-19, majoritatea eforturilor concentrându-se spre orașe. Desigur, și din considerente de infrastructură, dar mai ales pentru că politicienii români nu sunt interesați decât de ceea ce cunosc: dacă stau în București, nu le pasă decât de București. Dacă nu ajung pe la țară, că nu intră mașinile de lux prin noroi, atunci oamenii de la țară nu există. 

Citește și: Cifre triumfaliste la vaccinarea anti COVID în orașe. Mediul rural, aproape ignorat

Lentoarea campaniei de vaccinare e cauzată și de factori istorici, de asemenea, după cum bine a remarcat colegul meu Petre Bădică: „Ne vaccinăm mai puțin decât occidentalii pentru că școala nu ne-a convins copiii că știința și medicina înseamnă progres și cunoaștere. Ar fi fost și greu să fie altfel când în fruntea Ministerului Educației au fost, adesea, analfabeți și impostori. 

Un procent de 40% din populație nu poate face minime conexiuni logice care să o ajute să demonteze teoriile conspirației, dar pricepe propoziții simple precum: «vaccinul omoară», «suntem cobai», «americanii ne pun cipuri în cap»”.

Citește și: 4 milioane de vaccinați anti-COVID este o cifră care ne reprezintă

Această realitate cruntă ne doare, mai ales că nu există nici o strategie de a combate măcar pentru viitor efectele unor politici anti-românești, efectiv, din ultimele trei decenii.

Astăzi, însă, nu vreau să scriu despre asta. Mă voi opri la un capitol poate mai superficial, dar care are un efect major în populație: televiziunile care pompează „fake-news” în „mainstream”. 

Antena 3 și RTV fac rău societății românești, nestingherite, de peste un deceniu, dar în ultimul an au atins valori de neacceptat ale toxicității.

Așa zisele „talk-show-uri” de la România TV au fost urmărite intens de români în luna februarie, potrivit Pagina de Media, dacă să luăm un singur exemplu. Postul de ştiri a dat cele mai urmărite emisiuni de dezbatere la nivel naţional şi la oraşe.

Știrile prezentate de România TV se bucură de cea mai mare audiență la nivel național, conform Kantar Media, care a comunicat audiențele pentru ziua de 13 mai pentru posturile naționale de știri.

Aproape 80% din publicul România TV şi Antena 3 are peste 55 de ani. 58,5% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se uită la Antena 3. La România TV sunt 54,7%, În plus, România TV are cei mai mulţi telespectatori cu studii medii (liceu) - 55,6%, potrivit Libertatea.

Dacă urmărești zi de zi cele două posturi de știri, oricât de rațional ești, e imposibil să nu fi afectat: ai senzația că România e o țară sub asalt, în care are loc o revoluție în paralel cu o dictatură, în care toată lumea minte, mai puțin cei aleși de cele două posturi, în care autoritățile și doctorii nu au alt scop decât să ucidă. 

Practic, nu există conspirație lansată pe canale marginale care să nu fie preluată și adusă în prim plan de cele două canale.

Antena 3 este la baza a două isterii cu efecte periculoase: nu e nevoie de vaccinul ucigaș, deoarece COVID-ul poate fi vindecat cu ivermectină sau cu Flavia Groșan.

Nu există personaj care să spună că pandemia e un complot și vaccinul toxic care să nu fie imediat invitat la Antena 3 și RTV, posturi care o împart pe Diana Șoșoacă în bucăți, să prindă fiecare o declarație răvășitoare a acesteia. 

În țările civilizate, minciunile și conspirațiile despre pandemie sunt distribuite de site-uri de internet și publicații marginale, finanțate din surse obscure. 

În România, acestea sunt amplificate de două canale principale, care mai sunt și finanțate cu bani de la stat. 

Soluția pentru schimbarea acestei stări de fapt? Momentan nu există, pentru că Consiliul Național al Audiovizualului nu mai există. 

Deocamdată doar publicul poate sancționa. Dar am citit deja că 40% din populație nu poate face minime conexiuni logice care să o ajute să demonteze teoriile conspirației.

Așa că, dacă atingem 5 milioane de vaccinați până la finalul verii, limita minimă pentru o relaxare adevărată, va fi de domeniul miracolului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te