Cifre triumfaliste la vaccinarea anti COVID în orașe. Mediul rural, aproape ignorat

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.05.2021 - 18:03
Peste 20.000 de persoane s-au vacccinat la maratonul vaccinării de la București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul anunță zilnic noi cifre triumfaliste privind campania de vaccinare anti COVID-19. Doar că toată atenția este îndreptată aproape exclusiv asupra mediului urban, în condițiile în care aproape jumătate din populația din România trăiește la țară.

SHARE

99.460 de persoane s-au vaccinat numai pe 10 mai, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Dintre acestea, 42.870 de români au primit prima doză de vaccin care-i protejează de coronavirus. 

Până la 10 mai, data ultimei raportări, s-au imunizat prin vaccinare 3,6 milioane de români, dintre care 2,4 milioane complet, cu două doze. 

În prezent, vaccinarea se face la liber, fără programare. S-a renunțat la platforma folosită în primele cinci luni ale campaniei de imunizare a populației, în condițiile în care numărul de doze aflate la dispoziția populației depășește solicitările zilnice de vaccin. 

Nu mai există decât 16.000 de persoane pe lista de așteptare, potrivit vaccin.live, dar asta pentru că majoritatea vor neapărat să se vaccineze cu Pfizer/BionTech. Dar sunt disponibile 471.400 de doze disponibile. 

În contextul în care dorința românilor de vaccin e sub previziunile autorităților sanitare, acestea au organizat la nivel central și local mai multe acțiuni menite a stimula vaccinarea. 

Au fost organizate mai multe maratoane ale vaccinării și au amenajate centre de imunizare drive-thru, la care doritorii pot veni cu mașina să se protejeze de COVID-19. 

Centre drive-thru sunt, în acest moment, la Deva, Cluj-Napoca, Arad, București, Oradea, Timișoara, Iași, Galați, Sibiu, Suceava, Buzău.

Maratoane ale vaccinării au fost organizate la Timișoara (primul de acest fel) sau București. Mai sunt în desfășurare astfel de evenimente până pe 11 mai în rețeaua sanitară MApN 24/24 (spitalele militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara) și până pe 17 mai la Craiova, pe Stadionul Ion Oblemenco.

Între 14-16 mai – Maratonul Vaccinării la Cluj-Napoca, Constanța, Tîrgu Mureș, Petroșani, Ploiești, Iași și la Drobeta Turnu Severin. 

Evenimentele organizate la Timișoara și București s-au bucurat de mare succes, în condițiile în care în capitală au fost vaccinate, potrivit autorităților, cinci persoane pe minut, timp de trei zile.

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

Măsuri puține pentru mediul rural

Analizând lista de evenimente organizate de CNCAV, se observă cu ochiul liber un singur lucru: toate se desfășoară doar în orașe mari sau de dimensiuni medii. 

Nu există acțiuni similare în mediul rural, deși circa 50% din populația țării, potrivit datelor INS din 2018, locuiește la țară. 

La finalul lunii aprilie, la solicitarea Newsweek România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 preciza că activitatea de vaccinare din cadrul centrelor mobile, care se deplasează și în mediul rural, a început abia 21 aprilie, cu  deschiderea primului centru mobil la Afumați, în județul Ilfov.

„De asemenea, prin sprijinul echipelor mobile, au fost  identificate 14 județe în care se va demara, în viitor, această etapă de vaccinare. Astfel, vor intra, rând pe rând, și alte județe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte județe, acolo unde există spații adecvate, se vor aloca doar echipe mobile, împreună cu tot ce au nevoie, pentru a efectua vaccinarea în spațiile deja amenajate”, menționa CNCAV.

Comitetul preciza că în mediul rural, acolo unde este mai dificilă accesarea platformei de programare, se vor extinde modalităţile de programare privind vaccinarea anti-COVID, în mod deosebit.

„Va exista posibilitatea de programarea telefonică, tot prin intermediul operatorului de call-center sau persoanele respective se vor programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont în platformă. Persoane din mediul rural se pot deplasa la un centru de vaccinare și se pot înregistra pe listă în respectivul centru de vaccinare, stabilindu-se ziua în care să se prezinte pentru vaccinare.

Această măsură vine în sprijinul locuitorilor din mediul rural (care însumează peste 50% din populația României), mai ales pentru cei vârstnici, vulnerabili pentru care accesarea platformei este dificil de utilizat.

Un alt element important este legat de extinderea modalităților de vaccinare prin intermediul medicilor de familie. Astfel, din data de 4 mai, va începe imunizarea la cabinetele medicilor de familie cu serul produs de compania farmaceutică Johnson & Johnson. Pentru început, fiecare medic de familie va primi câte 25 de doze”, arăta CNCAV.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Și 50% vaccinare ne poate aduce la o viață normală

Deocamdată, însă, lucrurile se mișcă extrem de încet în ceea ce privește vaccinarea în mediul rural sau prin intermediul medicilor de familie, după cum o arată chiar datele Comitetului de Coordonare. 

Până pe 10 mai, de exemplu, au fost administrate doar 5.270 de doze de vaccin Johnson&Johson, prin intermediul cabinetelor medicale. 

Ce șanse sunt ca imunizarea de turmă să fie obținută până în iulie, așa cum anunța premierul Florin Cîțu, în condițiile în care pentru jumătate din populație vaccinarea se mișcă în ritm de melc? Minime.

„Acțiunile organizate până acum în orașe sunt niște motoare pentru campania de vaccinare. Acestea încearcă să redinamizeze și să câștige încrederea populației. Faci aceste maratoane și cei sceptici văd că există interes, că sunt români care nu se tem să se vaccineze împotriva COVID-19”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici pentru Newsweek România

Toate aceste acțiuni își doresc să și combată dezinformările extrem de prezente în spațiul public. 

„Platforma de programare nu mai era atractivă, asta a devenit clar. Prin urmare, s-au căutat alte soluții, cum a fost vaccinarea fără programare, cu buletinul, maratoanele și drive-thru. Dar, într-adevăr, pentru mediul rural se impun caravane mobile care să circule prin sate”, a precizat epidemiologul din Timișoara. 

Acesta a menționat că în Timiș au fost organizate deja echipe mobile, care merg în sate cu sprijinul primarilor și a medicilor locali.

„Trebuie făcute caravane mobile și în zonele izolate. Nu trebuie uitate”, a precizat doctorul. 

Dar, la viteza actuală a campaniei de vaccinare data limită pentru imunizarea populației României se îndepărtează. 

„Ne putem aștepta într-o proiecție realistă ca la sfârșitul toamnei-începutul iernii să avem circa 50% din populație vaccinată. 

Imunizarea a jumătate dintre români e utilă, chiar dacă nu atingem anul acesta obiectivul de 70% imunitate de turmă prin vaccinare”, a arătat Emilian Popovici pentru Newsweek România

Epidemiologul a explicat că în Israel, când s-a ajuns la 60% rată de vaccinare, imunitatea colectivă a devenit funcțională și rata de infectare a scăzut consistent.

„Practic, dacă ai 33% imunizați prin vaccinare, rata de transmisibilitate a bolii scade cu 33%. Dacă ai 60%, scade cu 60%. Deci, orice procent în plus este util. 

Peste 70%, lucrurile se schimbă și toată lumea este protejată, inclusiv cei nevaccinați”, a arătat epidemiologul Emilian Popovici, în condițiile în care există și persoane care s-au imunizat prin trecerea prin boală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te