4 milioane de vaccinați anti-COVID este o cifră care ne reprezintă

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.05.2021 - 19:02

Nu are rost să ne amărâm că procentul românilor vaccinați este mult sub cel al statelor europene. Este rezultatul firesc a ceea ni s-a predat în școală, a sechelelor rămase din comunism și a modului debil și lipsit de empatie în care am fost conduși în ultimii 30 de ani.

SHARE

Doar 24% dintre români s-au vaccinat anti-COVID cu prima doză. Procentul este mult mai mic decât în alte state ale UE cărora am fi putut să le urmăm exemplul. Nu o facem, deși statele europene cu o medie mai mare a persoanelor vaccinate decât România oferă salarii mai mari, școli mai bune, orașe mai curate, speranță de viață mai ridicată.

Nu urmăm exemplul Franței, Germaniei ori Marii Britanii pentru că naționalismul dur și rudimentar practicat de Dragnea în ultimii ani ai domniei sale nu a pierit, ci prinde aripi.

Citește și: GRAFICE România, peste media UE la vaccinarea cu două doze, dar codașă la imunizarea cu una singură

Sub tot felul de pretexte, după Revoluție, nu ne-am vândut țara străinilor. Prin anii 90, nu erau bineveniți cei care nu mâncaseră salam cu soia. Azi, „străinii” sunt reprezentați de marile corporații și în pandemie, de „Big Pharma”. Nu vrem să devenim cobaii occidentalilor, așa că nu ne vaccinăm.

Trist este că, retorica anti-Occidentală prinde în satele românești. Sate care mai există azi doar pentru că tinerii au ales să fugă în Occident de unde să trimită acasă, anual, miliarde de euro.

Ne vaccinăm mai puțin decât occidentalii pentru că școala nu ne-a convins copiii că știința și medicina înseamnă progres și cunoaștere. Ar fi fost și greu să fie altfel când în fruntea Ministerului Educației au fost, adesea, analfabeți și impostori.     

Citește și: România, locul 25 la vaccinare anti-COVID în UE. Pe 23, la citire și înțelegere. Pe 26, la venituri

Cu ei, România a ajuns pe locul 47 la testul de citire PISA 2018, potrivit Raportului OECD.

40,8% dintre elevi NU pot înțelege un text de lungime medie, nu pot extrage ideea principală, nu pot căuta informații pe baza unor criterii, altfel spus nu pot construi semnificații pe baza a ceea ce citesc (nu pot învăța pe baza lecturii). 

Un procent de 40% din populație nu poate face minime conexiuni logice care să o ajute să demonteze teoriile conspirației, dar pricepe propoziții simple precum: „vaccinul omoară”, „suntem cobai”  „americanii ne pun cipuri în cap”.

Școala românească a cunoscut două tendințe care au distrus gândirea critică. Ea ne-ar fi ajutat să distingem unde e adevărul și când începe impostura.

Memorarea materiei, a conținuturilor a ținut până acum 10-15 ani. Astăzi, s-a trecut în extrema cealaltă susținându-se că există prea multe discipline, iar copiii ar trebui să învețe doar ceea ce le este folositor în viață.

Gândirea abstractă, care ne-ar ajuta să vedem lucrurile dincolo de aparențe, să putem demonta minciunile și conspirațiile, nu mai este antrenată. Și asta se vede.

Balivernele lui Șoșoacă, Zeus-Lazarus, Oana Lovin sunt urmărite de milioane de români. Și nu toți în vârstă.

Și, apoi, cum să pretindem oamenilor să se vaccineze când cei care trebuie să convingă populația prin exemplul lor nu cred în beneficiile vaccinului? Doar jumătate dintre profesori s-au vaccinat. Sunt județe unde procentul este sub 40%, de exemplu în Ilfov.

Citește și: 57% dintre profesori nu s-au vaccinat anti-Covid 19 deși școala a început

Într-unul din cele mai mari spitale ale României, Spitalul Universitar din București, doar 40% din angajați s-au vaccinat.

Ne-am îmbătat cu apă rece când am scris că biserica a trecut de partea științei și sprijină campania de vaccinare. Nu o sprijină deloc. Aluziile spuse cu un sfert de gură de Patriarh nu ajung la preoții sau la enoriașii din satele țării.

Vaccinarea e la liber, azi. Cei care nu s-au vaccinat nu mai pot invoca liste, programări, neajunsuri de tip logistic. Nu cred că există oameni de la sate care să se afle mai departe de 20 de kilometri de un centru de vaccinare. Oamenii de la sate merg măcar o data pe lună la oraș unde se pot vaccina.

Citește și: 27.000 lei/lună pentru un cercetător la Spitalul Universitar, unde s-au vaccinat 40% din angajați

Dacă nu ne-am crede, încă o dată, mai buni și mai altfel decât suntem, am recunoaște că 4 milioane de vaccinați în România este o cifră care ne reprezintă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te