Procesul Colectiv nu va fi reluat de la zero. După trei ani, nimeni nu a fost pedepsit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.10.2018 - 23:10
Foto: Inquam Photos/Bogdan Buda

Procesul `Colectiv” nu va fi reluat de la zero, așa a decis luni noul magistrat care judecă dosarul tragediei, soldat cu 64 de morți, după ce primul judecător s-a pensionat.

SHARE

Victimele au fost asigurate că procesul continuă din stadiul în care a rămas. Inculpații, printre care și fostul primar al Sectorului 4, au cerut, însă, audierea celor aproape 200 de martori. Ar înseamnă chiar și zeci de ședințe de judecată în plus, într-un proces care durează deja de aproape 2 ani, notează Știrile ProTv.

Acuzat de ucidere din culpă, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a refuzat încă o dată să depună mărturie în fața victimelor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiul de acum 3 ani. La fel au procedat şi alţi inculpaţi: fostul director al firmei care a montat artificiile şi reprezentanta ISU care a controlat clubul. „Artificierii erau cu toţii autorizaţi şi aveau carnete de pirotehnie, din punctul meu de vedere totul a fost în regulă”, a transmis Cristian Niță, fost director al firmei de artificii.

Singurii care au depus mărturie sunt cei trei patroni ai clubului Colectiv, mărturii care teoretic puteau fi reluate odată cu schimbarea judecătorului care se ocupa de dosar.

Citește și Părinții copiilor morți în Colectiv: Un dosar în care nu se grăbește nimeni. Un simulacru de proces!

Magistratul care a preluat dosarul acum 2 ani s-a pensionat. Cel care i-a luat locul a decis că nu este nevoie de readministrarea probelor sau reluarea puţinelor mărturii depuse până acum. „Celălalt judecător care a fost până acum şi-a bătut joc de noi. Văd că cel de acum a rezolvat în două ore multe probleme pe care trebuia să le rezolve vechiul în aproape 2 ani”, a transmis Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, pentru Știrile ProTv.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis în judecată dosarul Colectiv încă de pe 28 aprilie 2016, la Judecătoria Sectorului 4. Procesul a fost apoi mutat la Tribunalul Bucureşti.

Citește și De ce se reiau dosare precum Colectiv după pensionarea judecătorilor. Chichița ignorată

Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.

S-a solicitat reaudirea martorilor din urmărirea penală, toţi inculpaţii au cerut asta, cu privire la cei care au fost de faţă când a izbucnit incendiul. Rămâne de văzut dacă instanţă va aproba sau nu acest lucru”, a spus Beatrice Comăniceanu, avocat victima Colectiv.

Ar însemna luni întregi de audieri ale celor aproape 200 de martori. „Oamenii vor să amâne cât mai mult. În trei ani de procese ce s-a întâmplat? Nimic”, a declarat Eugen Iancu, fondatorul Asociației Colectiv.Pentru următorul termen, stabilit pe 9 noiembrie, judecătorul a decis în sfârşit să fie audiaţi primii 25 de martori, citaţi de avocaţii victimelor.

Citește și Dragnea i-ar scăpa pe vinovații de la #Colectiv, doar ca să se salveze pe el!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te